Blog

A mezítlábazás gyógyító ereje

0
Mezítlábazás 1

Az elmúlt időszakban számtalan helyről hallottam a mezítláb járás fontosságáról, ennek apropójából pedig összegyűjtöttem néhány egészen hihetetlen információt, amelyet szeretnék továbbítani felétek. A nyárra való tekintettel több alkalom is volt arra, hogy akár a strandon, akár egy füves réten vagy csak a kellemes meleg aszfalton mezítláb járjunk. Egyrészről megmagyarázhatatlan szabadságérzetet ad, másrészről pedig talpboltozatunk épségének megőrzését segíti, amely az egész testünk egészségéhez is hozzájárul. Bár lábunk természetes talajra lett „tervezve”, régóta sima és kemény felületen járunk cipőinkben. A változatos talajon történő lépkedés azonban igazán sokat jelentene mai életvitelünk mellett, s erre már hazánkban is kezdeményezéseket tesznek néhány helyen mezítlábas ösvények kialakításával.

Sokszor bele sem gondolunk, de a két lábon járás komoly terhet jelent talpunknak, nem is beszélve az ugró-és futómozdulatokról. Boltozata körülbelül hatéves korig alakul ki, ennél fiatalabb korban nem is jelentkeznek problémák, viszont ugyanúgy oda kell figyelni rá, hiszen később jelentkezhetnek gondok. Ahogy egy négyéves gyereknél még teljesen normális a sík talpfelület, úgy egy 10 évesnél már nem. A lesüllyedt boka ekkor már kihatással lehet a teljes láb működésére: sarokfájdalmat és a talpi kötőszövet gyulladását is okozhatja. A bokaízület helytelen működése a térdben, illetve a csípőben kompenzálódik, ezáltal azokon a területeken megnő a teher. Később emiatt komoly ízületi problémák, kopások jelentkezhetnek. A talpi boltozat kialakulási időszakára emiatt is figyelni kell.

A lábboltozat struktúráját izmok és szalagok bonyolult rendszere tartja fenn. Ezek elgyengülését akadályozza a mezítlábazás is olyan módon, hogy amikor rálépünk egy kőre, felmegyünk egy emelkedőre, vagy éppen lejtőre, akkor a talpi és feljebb levő izmaink ösztönösen megfeszülnek. Ennek hasonló hatása van a súlyzós erősítéshez. Az egyenetlen felületen való mászkálás az egyensúlyunkat is fejleszti. Az egészséges talpboltozat megőrzésében segít még a séta természetes vizekben, nemcsak a kavicsos aljzat miatt, hanem az erekre történő kiváló hatás miatt: a változó vízhőmérséklet növeli a tágulási-összehúzódási képességüket és ingergazdagabb mozgást eredményez. Emellett a víz ellenállása jól megdolgoztatja testünk vázizmait is.

A problémák súlyosbodásának elkerülésére egy alternatív mód lehet talpbetét használata, ám szigorúan csak az ortopédorvos által felírt, egyénileg elkészített változatot használjuk! Bolti talpbetétek vásárlása nem túl szerencsés, hiszen egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy problémánkat a megfelelő módon kezelik. Elsősorban az okoz gondot ezeknél, hogy a három talpboltozatunkból kettő deformáltságát legtöbbször csak szakember ismeri fel, mi általában csak a belső, talajtól elemelkedő boltozatot ismerjük. Létezik egyébként külső talpboltozat is, illetve harántboltozat, amely a lábujjak alatt húzódik.

 A hidegebb időszak közeledtével már kevesebb lehetőségünk van mezítlábazásra, de akadnak beltéri gyakorlatok is, amelyeket könnyen be lehet illeszteni mindennapi tevékenységeink közé, akár munka közben az irodában elvégezni azokat. Elég, ha csak levesszük a cipőt és lábujjainkkal megpróbáljuk „megfogni” a talajt. Otthoni környezetben hatékony eszköz lehet az SMR henger és a tüskés kislabda, melyeket ülő helyzetben lábunkkal görgetve tudunk alkalmazni. Persze, ha már kialakult problémáról van szó, mindenképp érdemes gyógytornászhoz fordulni és egyénre szabott gyakorlatokat elsajátítani.

Dervalics Panna

Nézd meg további cikkeinket is:

Talán ezek is érdekelhetnek …