Blog

A rémálmokon is túl – Az alvásparalízis

0
Alvásparalízis 1

            Az alvási paralízis az egyik legfélelmetesebb alvási zavar, melynek különféle tünetei, víziói egy valóságos horrorfilmbe adnak betekintést. A mellkason ülő félelmetes démonok, a megmagyarázhatatlan hangok ismerősek lehetnek számodra. A téma misztikussága és visszhangja arra ösztönzött, hogy közelebbről is megvizsgáljam az alvási bénulás jelenségét. Cikkemben szeretnék a dolgok mögé látni, hogy valójában mi is az oka az esetleges rémalakok megjelenésének, a dermesztő hangok kórusának.

Mikor bújnak elő a félelmek?

            Könnyen belátható tény, hogy legsebezhetőbbek alvás közben vagyunk, mikor a külvilág átmeneti megszűnésével a testünkben zajló folyamatok lelassulnak, az izmok elernyedve átadják magukat a pihenésnek. Ilyenkor nem csak mások lehetnek veszélyesek a mit sem sejtő emberre, hanem saját magunktól is elszenvedhetünk igen kellemetlen támadásokat.

            Az alvási bénulás jelensége közvetlenül elalvás előtt vagy az ébredés előtti percekben jelentkezhet. Az alany szemén kívül egyetlen izmát sem képes megmozdítani, így válik könnyű prédává saját magával szemben. Erre a kiszolgáltatott helyzetre már maga a rendellenesség elnevezése is utal. Azonban a valódi félelem végső kibontakozása a hallucinációk átélésében csúcsosodik ki, melyek elég változatosak lehetnek.

Milyen gyakori a paralízis előfordulása?

            Ezen alvászavar előfordulása a felnőttek körében igen alacsony. Viszont egyes adatok szerint a fiatal felnőttek esetében 25-30%-ra tehető azok aránya, akiknél már megjelent ez a rendellenesség.

Egy vízió milyen ijesztő is valójában?

            A paralízisben szenvedő emberek halálra rémülhetnek minden féle hallucinációtól. A különféle démon-alakok, képzeletbeli lények és objektumok megjelenését hipnagóg hallucinációknak nevezzük, melyek a rémálmoknál sokkal élethűbben kelnek életre.

            Az esetleges hallucinációk nem csak vizuálisan, de auditív módon is megjelenhetnek, melyek során akár nem létező, furcsábbnál furcsább hangokra lehetünk figyelmesek.

Mi okozhatja a paralízis fennállását, átélését?

            A probléma hátterében általában pszichés zavarok állhatnak, köztük kiemelendő a magas szintű szorongás. A szorongás egy bizonyos szintet elérve könnyen okozhat testünkben igen kellemetlen problémákat, tüneteket, lehet egy betegség kiváltó oka is, vagy akár esetünkben a pihenésünket is megzavarhatja. A szorongás mellett természetesen különféle stressz állapotok is kiváltó okai lehetnek a problémának. Így ha megállapítást nyer a probléma gócpontja, akkor egy pszichológus segítségével megkezdődhet az alany kezelése.

            További alvászavarokhoz társultan is megjelenhet a betegség, melyek felderítése a gyógyulás sikeressége érdekében rettentően fontos. Ilyen zavar például a központi idegrendszer krónikus betegsége, a narkolepszia. Illetve társbetegségként előfordulhat még a viaszhajlékonyságként is emlegetett katalepszia.

            A túlzott alkohol- és tudatmódosítók fogyasztása, az alvási minőség, rendszeresség és mennyiség rendszertelensége mind fokozhatják a probléma kialakulásának esélyét

Érhet bármiféle további károsodás a betegség megjelenésekor?

            A kellemetlen események, epizódok átélése további alvászavarokhoz, akár insomniához is vezethetnek, amely tovább rontja a páciens életminőségét.

Mit tehetünk még a terápián túl?

            A terápiában akkor érhetünk el eredményeket, ha megfelelő hozzáállást tanúsítunk, és a probléma kiküszöbölése mellett elkötelezzük magunkat. Így fontos megfogadnunk a szakemberek által elmondottakat, illetve fokozott figyelmet fordítani az alvási rutinunk beállítására. Figyelemmel kell kísérnünk, hogy megfelelő mennyiségű alváshoz jutunk-e a mindennapjaink során. Elalvás előtt hasznos lehet, ha elhagyjuk az elektronikai eszközeink használatát, továbbá a kora délutáni és esti órákban tartózkodunk a koffeinfogyasztástól.

A rendellenesség misztikussága:

            Az erőteljes, akár kifejezetten vérfagyasztó érzékcsalódások hátterében sokszor különféle spirituális erők megbújását sejtették. Sokan a pihenés megzavarását, a különféle alakok megjelenését átkokkal magyarázták, melyek valószínűsíthetőleg boszorkányoktól, szellemektől vagy egyéb entitásoktól származtak. Kísértés, bosszú vagy akár halálvágy is hajthatta ezeket a lényeket, megkeserítve a kiszemelt áldozat életét.

            Az álmot, akárcsak a hozzátartozó alvási rendellenességeket a mai napig is hatalmas köd árnyalja. Azonban, ha bármikor is felfigyelünk egy adott problémára, teljesen felesleges pánikba esnünk. A legjobb, amit ebben az esetben tehetünk, hogy mihamarabb szakember segítségét kérjük, hogy éjszakai pihenésünk zavartalan és frissítő lehessen.

Konklúzió:

            Az alvási bénulás rettegést keltő visszhangja cseppet sem alaptalan, azonban a megfelelő szakmai segítséggel, a probléma gyors felismerésével időben és könnyen kezelhető. Megelőzése érdekében fokozottan ügyeljünk a pihenésünk minőségére, rendszerességére és az ajánlott mennyiség betartására is. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy saját csapdánkba esve félelemmel kelljen a párnára hajtani a fejünket.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha tetszett a téma és szívesen olvasnál hasonlót, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …