Blog

Életmentő endoszkópia

0
Endoscopy Typographic Header. Idea Of Health Care And Stomach

Az endoszkópos vizsgálatok nagyon fontos szerepet játszanak az orvosi diagnosztikában. Ez a módszer rengeteg változáson ment keresztül az elmúlt 160-170 évben. A sok fejlesztés kifizetődött, ugyanis az egyszer még életveszélyes és fájdalmas beavatkozás mára átalakult egy biztonságos eljárássá, amit széleskörűen használ az orvostudomány.

Az endoszkópia az üreges belsőszerveket vizsgálja minimálisan invazív módon, általában egy testnyíláson keresztül jut be az eszköz a szervezetbe. Hozzáférést biztosít a belekhez, a húgyhólyaghoz, a gyomorhoz, az ízületekhez, a hasüreghez, mellüreghez és még az agyhoz is. Egy olyan orvosi műszerről beszélünk, amely nem csak betekintést biztosít az orvos számára, hanem ezekkel kapcsolatos sebészeti beavatkozások elvégzésére is képes. Az üreges szervbe egy hosszú és keskeny csövet vezet be a szakember, aminek a végén kamera található, így látja az esetleges elváltozásokat. A műszer fel van szerelve apró sebészeti eszközökkel is, ami lehetővé teszi, hogy egy beavatkozáson belül kezelést is kapjon a beteg.

Eleinte kissé természetellenesnek hangzik az endoszkópia mint orvosi eljárás, meglehetősen kényelmetlen a gondolat, hogy egy hasonló műszerrel vizsgálják az embert. Azonban az orvostudomány már annyira fejlett, hogy aggodalomra semmi ok. Az esetek nagy részében se anesztéziára, se bódításra nincsen szükség, hiszen csak kellemetlenséggel jár a folyamat. Természetesen előtérbe kerül, hogy a beteg minél kényelmesebben érezze magát a vizsgálat alatt.

2 Eletmento Endoszkopia

A vastagbéltükrözés, másnéven kolonoszkópia az egyik legelterjedtebb endoszkópos vizsgálat. Ez az eljárás a végbelet, a teljes vastagbelet és a vékonybél-vastagbél átmenetét fedi le. A vizsgálat előkészületet igényel, ahol a beavatkozás előtt pár napig különleges diétát kell folytatni. A kolonoszkópiát béltisztító hashajtás előzi meg, hogy a szakember tisztán láthassa a belek állapotát a kamera segítségével. A bélbetegségek diagnosztizálásában elengedhetetlen a vastagbéltükrözés. Jelenleg ez a legmegbízhatóbb módszer, illetve szűrővizsgálat a vastagbélrák felismerésére.

A gyomortükrözés, másnéven gasztroszkópia, során a szájüregen keresztül vezetik be az endoszkópot, amivel az orvos meg tudja vizsgálni a nyelőcsövet és a gyomrot egyaránt (olykor a vékonybél kezdeti szakaszát is). Egy rövidebb beavatkozásról van szó, amit éhgyomorra végeznek. Az endoszkópia nagy szerepet tölt be a nyelőcső és gyomor betegségeinek diagnosztizálásában. A vérzés, illetve fekélyek felismerése nagyon fontos feladat, illetve a szövettani mintavétel lehetővé teszi az egyszerűbb és egyértelműbb diagnózisok felállítását.

Ha az endoszkópiáról beszélünk, akkor a laparoszkópiát sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az endoszkópos beavatkozások egyik ága, ahol a hasüreg és a medenceüreg diagnosztikája, illetve operációja kerül sorra, mindez a hasfal felnyitása nélkül. Bár egy invazív eljárásról van szó, mondhatni egy kisebb műtétről, a laparoszkópia gyors és biztonságos diagnosztikai vizsgálat. A felépülési idő is rövidebb más műtétekhez viszonyítva. Bizonytalan eredetű nőgyógyászati problémák és ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak feltárásánál kerül elő legtöbbször a laparoszkópia. Segítségével gyógyítható több különböző kórkép, amit már diagnosztizáltak, vagy ami éppen a diagnosztikus beavatkozás során került észrevételre.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is!

Talán ezek is érdekelhetnek …