Blog

 Interjú Diával, a @diuspp Instagram oldal bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Ha már nyár, akkor jóval nagyobb mennyisségben kerülnek elő a cukrosabb vagy éppenséggel hűsítő finomságok. De ezen túl, az év többi évszakában is előszeretettel fogyasztunk különböző édességeket.

Most azon olvasók számára hoztam egy információban gazdag interjút, akik nagyon szeretik az édes finomságokat, de megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy jó lenne egészégesebben étkezni. Fogadjátok sok szeretettel a Diával készült interjút!

1. Mióta foglalkozol a témával? Honnan ered a mentes világgal a kapcsolatod, és milyen motivációs alapokon nyugszik?

Dia: 2018-ban kezdtem el az egészséges életmóddal foglalkozni, akkor diagnosztizáltak masszív inzulinrezisztenciával. Először nagyon kétségbe voltam esve, hogy ezentúl nem ehetek semmilyen megszokott édességet, de mivel nagyon szerettem volna, hogy egyszer lehessen kisbabám, így a kezdeti nehézségeken hamar sikerült átlendülnöm. Ekkor még egyetemista voltam és kollégiumban éltem, így nem igazán volt lehetőségem nagyokat főzni-sütni, persze valamelyest próbálkoztam, de sokszor kihasználtam a boltok által kínált cukormentes 160g ch diéta-kompatibilis desszertek nyújtotta lehetőségeket.

2. A mindennapok során milyen mentes termékekkel/étrenddel foglalkozol?

Dia: Alapvetően számomra a 160g CH diéta vált be, ezzel szépen javultak az értékeim és jól is éreztem magam ezzel az életmóddal. Ennek hála sikerült természetes módon megfogannia a kisfiamnak és a terhesség is komplikációmentes volt. 2020-ban született meg a kisfiam, majd a 2021-es évet tejfehérje allergia diagnózissal indítottuk. Mivel szoptattam a kisfiam, így a teljes tejmentes diétát nekem kellett tartanom első sorban. A 160g ch diéta és a tejmentes diéta viszont nagyon nehezen egyeztethető össze csak bolti termékekkel, így ekkor kezdtem el az Instagram oldalra a két diéta által kompatibilis recepteket feltölteni, ami egyedülálló blog ebben a témában.

3. Melyik az abszolút kedvenc alapanyagaid?

Dia: Az abszolút életmentő termékek a sambiranogold étcsokoládék voltak, mivel sajnos a kisfiam minden „nyomokbanos” bolti étcsokoládéra hevesen reagált, így kénytelen voltam lemondani a csokiról. Aztán szerencsére rátaláltam a sambiranogold márkára! Ezen kívül még a kókusz alapú krém és joghurt is elengedhetetlen alapanyaggá vált a konyhámban.

4. Milyen preferált receptjeid vannak, amelyeket bátran ajánlasz azok számára, akik megismerkednének a témával?

Dia: Talán a kedvenceim a desszertgolyók, mindegyik ismertebb bolti bonbonnak elkészítettem a cukor- és tejmentes mentes verzióját (raffaello, ferrero, sacher). Péksütemények közül pedig a vegán, teljeskiőrlésű és cukormentes kakaós csiga.

5. Mit tanácsolnál annak, aki fél valamilyen ok miatt belekezdeni az étel alapú életmódváltásba? Miért érdemes belekezdeni?

Dia: Egy egészségesebb életmód, ami alatt én személy szerint a cukormenteset értem, ahol a szénhidrát minősége is fontos, tehát inkább a lassú felszívódású szénhidrátok vannak preferálva, az mára hála Istennek’ egészen könnyen kivitelezhető. Egyre több áruház kínál kekszeket, csokikat, fagyikat, így azt gondolom, a félelemre semmi ok, a női hormonrendszer pedig rendkívül hálás lesz, ha minőségi ételekkel tápláljuk! 🙂

6. Mi a véleményei arról, hogy a legtöbben úgy vélekednek, hogy a mentes étrend a lemondásokkal tarkított mindennapi élet?

Dia: Ez nagyban függ attól, hogy milyen mentes étkezésről beszélünk. Pl., mint ahogy írtam, ha valaki cukormentesen szeretne étkezni, akkor ma már rengeteg alternatíva kapható, így ez egyáltalán nem okoz nehézséget. Ha valaki vegán, akkor szintén minden boltban kapható, mindenféle vegán termék. Amikor már viszont cöliákia miatt gluténmentes étkezésről vagy tejfehérje allergia miatt tejmentes étkezésről beszélünk, ez sokkal bonyolultabb eset sajnos. Nagyon sok termék pl. keresztszennyeződik gyártás, szállítás, sütés közben, így hiába nem tartalmaz az adott termék hozzáadott glutént vagy tejet, ha „nyomokbanos”, sajnos kerülendő. Az igazán nagy nehézséget pedig az jelenti, ha ezeket az étrendeket még kombinálni is kell. A tejmentes termékek 99%-a cukros, a gluténmentes termékek 99%-a keményítő alapú, és ezek mind-mind nem illeszthetők be az említett 160g ch diétába.

Szóval igen, sajnos egyet kell értenem azzal az állásponttal, hogy némelyik mentes étrend nagyon megnehezíti a mindennapokat, mert sok esetben a garantált mentességet nem tudják vállalni se üzletben, se étteremben. Ráadásul, ha több diétát kell egyszerre tartani, akkor tényleg mindig mindent otthon kell elkészíteni, csomagolni. Kezdetben a megfelelő receptek megtalálása is rengeteg időt igénylő feladat volt, így a @diuspp Instagram oldalam meleg szívvel ajánlom azoknak, akik bevált fitt recepteket keresnének. Minden receptem 160g ch diéta-barát, a 2021-2023 közöttiek tejmentesek is, és ezen kívül sokszor készítettem gluténmentes/tojásmentes/vegán desszerteket is.

Végzetül csak köszönni tudom ezt a remek interjút, és emellett csak remélni tudom, hogy az édesszájú olvasókat hozzá tudjuk segíteni egy egészségesebb életmódhoz.

Orbán Nikolett

Ha érdekel a mentes világ akkor olvasd el a sorozat többi tagját is:

Interjú Évivel, az @eletcukornelkul Instagram oldal bloggerével

A képek a @diuspp Instagram oldal tulajdonát képezik. Felhasználásuk tilos!

Talán ezek is érdekelhetnek …