Blog

Interjú Cserháti-Herold Janka termékenységtudat szakértővel

1
1 Cserhacc81ti Herold Janka Interju

Cserháti-Herold Janka, háromgyermekes családanya, a hormonmentes.hu webáruház tulajdonosa és alapítója, ami Magyarország első hormonmentes fogamzásgátlási eszközöket forgalmazó vállalkozása. A 2015- ben indított weboldal mellett a hormonmentes blogot és youtube csatornát is vezeti. Egy angliai képzésen termékenységtudat szakértő végzettséget szerzett. 37,5 ezres Instagram követőtábora és 118 ezer feliratkozóval rendelkező Youtube csatornája segítségével rengeteg általa fontosnak gondolt, tabudöntögető tartalmat igyekszik eljuttatni az emberekhez, többek között a szex, fogamzásgátlás, menstruáció, termékenységtudat és testkép témakörökben.

Hogyan ismerkedtél meg a termékenységtudat módszerrel? Mikor lett része ez a téma az életednek?

Az egész vállalkozásom és az, hogy elkezdtem ezzel foglalkozni, saját problémakörből született. Magamnak kerestem biztonságos, hormonmentes fogamzásgátlási megoldást. Éveken keresztül szedtem fogamzásgátló tablettát és sajnos sok mellékhatást tapasztaltam magamon. Az enyhébb dolgok mellett, mint például a libidócsökkenés, állandó migrénes fejfájás, komolyabb mellékhatásokkal is megküzdöttem, visszatérő hüvelyi fertőzések és pánikrohamok is gyakran előfordultak. Elkezdtem mélyebben utánanézni, hogy milyen lehetőségeink vannak még, és így jött az életünkbe a termékenységtudat módszer. Először én magam sem voltam meggyőződve róla, hogy ez tényleg biztonságos, azonban akkor már abban az élethelyzetben voltunk, hogy akár lassan jöhetne is a baba, így ez pont alkalmas idő volt kipróbálni, hogy valójában mennyire működik. A számadatok mellett nagyon meggyőző volt, hogy eleinte védekezésre használva is tökéletesen működött, de amikor megadtuk a lehetőséget, hogy egy termékeny időszakomban esetleg jöhessen a baba, azonnal sikerült. A vállalkozás gondolata, a hormonmentes.hu webshop már a második kisfiunk megszületése után jött, amikor szembesültem azzal, hogy mennyi környezetemben lévő nő keres az enyémhez hasonló megoldást.

Mi a módszer lényege, és hogyan is működik ez pontosan?

Alapvetően a termékenységtudat módszer arról szól, hogy megtanítjuk a nőknek, hogyan ismerhetik meg saját ciklusuk ritmusát, egyedi működését, és hogy ezt a tudást hogyan tudják biztonságos fogamzásgátlásra, babatervezésre használni, vagy akár a hormonháztartásuk és egészségi állapotuk nyomonkövetésére. A termékenységtudat egy esernyő kifejezés, ami alá több olyan módszer tartozik, ami az önmegfigyelésen alapul. Az általam is tanított módszerben három alapvető termékenységi/biológiai jelet figyelünk meg a testünkön. Ezek az alaptesthőmérséklet (minden reggel, nyugalmi állapotban, 3-5 óra alvás után mért), a méhnyaknyák (ami az egész ciklus során változik), illetve a méhnyak állása (ez egy opcionális jel, nem feltétlenül szükséges). Az előző testi jelek tulajdonképpen hormonindikátorok, elsődlegesen megmutatják, hogy éppen az ösztrogén vagy a progeszteron hormon szintje magasabb-e a szervezetünkben. Amikor az ösztrogén hormon dominál a ciklus során, akkor a méhnyaknyák egyre nedvesebbé, síkosabbá, nyúlósabb érzetűvé válik. Amikor ez eléri a csúcsot, abban az időszakban történik az ovuláció, amikor a legtermékenyebb nyákot tapasztaljuk. Ennek a termékeny nyáknak a megjelenése megnyitja a termékenységi ablakot, és hogyha a minden nap mért hőmérséklet látványosan megemelkedik, az gyakorlatilag bezárja ezt az ablakot. Igazából ez az, amit mindenki könnyen meg tud figyelni magán. Amitől ez az egész módszerré válik, hogy a jelek megfigyelése, feljegyzése pontos szabályrendszerre épül. Ebből tudjuk, hogy mettől meddig biztonságos akár a védekezés nélküli együttlét, melyik időszakban vagyunk termékenyek, és ennek alapján tudjuk meghozni döntéseinket.

Milyen tapasztalataid vannak, mennyire vannak tisztában az emberek a saját testükkel, és mennyire nyitottak az általad képviselt, kevésbé ismert nézőpontra?

Azok a nők, akik eljönnek elvégezni a tanfolyamot, nyilván abszolút nyitottak. Szinte csak pozitív visszajelzést kapok, a legáltalánosabb, hogy azt mondják „Úr Isten, eddig miért nem tudtam erről?”, „Miért nem tanítják ezt az iskolában?”. Ami sokszor elhangzik tőlem, hogy a ciklus az ötödik életjel. Az Amerikai Nőgyógyászok Szövetsége, főleg tinik kapcsán állapította meg, hogy éppen olyan fontos visszajelzéseket ad a ciklusunk működése az egészségi állapotunkról, mint a lélegzetvétel vagy a szívverés. Lassan hét éve, amikor először elkezdtem ezzel foglalkozni itthon, magát a termékenységtudat kifejezést is én kezdtem el használni az amerikai Fertility Awareness Method tükörfordításaként. Akkoriban még nagy volt az ellenállás, sok negatív és kételkedő visszajelzést kaptam. Azóta, ennyi év elteltével azt látom, hogy nagyon sokat fejlődtünk. A módszer egyre ismertebb lett, én is egyre nagyobb fórumokról kapok megkereséseket, hogy beszéljek róla. Azt fontos ezzel kapcsolatban látni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő lesz, mint például fogamzásgátlási módszer. Viszont, mint alaptudás, hogy hogyan is működünk és mennyi jelet ad a szervezetünk, az nagyon fontos és sokat tud nyújtani a hétköznapokban, nagy önismeretet is nyerünk általa.

Milyennek látod a mai szexuális edukációt itt Magyarországon? Szerinted milyen változtatásokkal lehetne hatékonyabbá tenni?

Sajnos rendszer szinten szerintem nagyon sok hiányosság van. Iskolai szinten a tantermi keretekből hiányzik a szexuális edukáció, inkább csak felvilágosítás jellegű egy-egy órát tartalmaz, ami nagyon kevés ahhoz, hogy mélységében lehessen témákat érinteni. Fontos az, hogy ismerjük a védekezési lehetőségeket és a nemi úton terjedő betegségek megelőzésének fontosságát, de alapvetően a szexuális felvilágosítás általában csak a negatívumokról szól. Rengeteg mindenről kéne beszélni, nem csak testi dolgokról, hanem például arról is, hogy mit jelent a testünk kapcsán az önrendelkezés, hogy lehet nemet mondani, hogy mit jelent a konszenzus. Ezekről a dolgokról kevés szó esik. Például Svédországban és Hollandiában már óvodás kortól van egyfajta szexuális nevelés. A gyerekek megtanulják a saját test határait, hogy mondhatnak nemet. Megtanítják nekik például a „fehérnemű szabályt”, ami azt jelenti, hogy még az orvosoknak és a rokonoknak is engedélyt kell kérniük, ha hozzájuk akarnak érni azokon a helyeken, amit fehérnemű takar. Ez egy nagyon sokrétű témakör, de bízom benne, hogy egyszer eljutunk odáig, hogy komplex szexuális nevelésről beszélhessünk. Jelen pillanatban sajnos még csak inkább alulról jövő kezdeményezések vannak. A youtube csatornám elindításakor is valamilyen szinten ez a szándék vezérelt. Ott minden olyan dologról beszélek, amit fontosnak tartok, bárki számára elérhető. Kapok olyan visszajelzéseket, hogy lelkes tanárok használják iskolákban a videóimat biológia vagy etika órákon, ami nagyon jól esik.

Mit lenne még érdemes kiemelni, a húszas éveik elején járó, egyetemista olvasóinknak a termékenységtudat témaköre kapcsán?

Szerintem pont ez az az időszak, amikor én is először elmélyültem ebben a témában, és fontossá vált az életemben. Ebben az életkorban az ember már felelősségteljesebb, kezdődnek a komolyabb párkapcsolatok, párkeresés és nagyon sokat tud adni a termékenységtudat. Ha adott élethelyzetben valaki nem is fogamzásgátlásra használja, hanem csak cikluskövetésre, akkor is fontos lehet megismernünk a ciklusunk hormonális szakaszait. Ezt gyakran nevezik évszakelméletnek is, a szakaszokat ugyanis a természetbeli évszakokhoz lehet hasonlítani. A menstruáció megegyezik a téllel. A természet télen megpihen, a földet befedi a hó, és arra készül, hogy tavasszal újraéledjen. Nagyjából ilyenkor vannak nullán a hormonszintek. A menstruáció végetértével elkezdődik a follikuláris fázis, a peteérés időszaka, amikor az ovuláció felé haladunk. Ez az időszak tényleg olyan, mint a tavasz. Ilyenkor vagyunk a legnyitottabbak, legenergikusabbak, konkrét testi jelei vannak az ösztrogénszint növekedésének a szervezetünkben. Sokkal kreatívabbak is vagyunk, és hajlamosak mindenre nagy igeneket mondani. Az ovuláció, a ciklus legrövidebb szakasza, nagyjából a közepén helyezkedik el. A follikuláris szakaszban tapasztaltak tovább fokozódnak. A nyárnak feleltethető meg, amikor gyümölcsözik a természet. A szervezetben kiszabadul az érett petesejt, a hormonszintjeink maximumon vannak. A libidó a legmagasabb, a hajunk, a bőrünk megváltozik, a hangunk magasabb lesz, küldjük a jeleket a külvilág felé. Aztán az ovulációt követően egy viszonylag nagy visszaesés történik az ösztrogénszintben, és átveszi a szerepét a progeszteron hormon. Ez olyan, mint az ősz. Kezdetben, mint az indiánnyár, amikor még dolgozik bennünk az energia. Aztán, ahogy egyre közeledünk a menstruáció felé, és jönnek a PMS tünetek, az már olyan, mint a novemberi ősz, amikor az ember csak arra vágyik, hogy bekuckózzon egy forró teával.

Ami például az aktuális időszakban, a vizsgaidőszak kapcsán fontos lehet, hogy ismerjük a stressz hatását a ciklusra. Én is utólag ismertem fel, hogy ebben az időszakban lehetnek hosszabb ciklusok, amit ha nem ismerjük mi történik pontosan a testünkben, úgy élünk meg, hogy késik a menstruációnk. Valójában a stressz hatására általában a ciklus eleji időszak nyúlik meg, alapvetően az ovuláció tolódik, de ez egy teljesen normális jelenség.

Nagyon szépen köszönöm Jankának, hogy időt szakított rám, és megosztotta velünk ezt a sok érdekes, új információt ezzel a gyakran szőnyeg alá söpört, szégyellt témával kapcsolatban. További sok sikert kívánok neki a munkája és az elé táruló kihívások során!

Szabó Johanna

Talán ezek is érdekelhetnek …