Blog

Interjú Évivel, az @eletcukornelkul Instagram oldal bloggerével

1
1 Interjú Évivel Eletcukornelkul

Az Instagram lapozgatása közben jött szembe velem Évi blogja, amelynek már a neve is felkeltette az érdeklődésemet. Kaptam is az alkalmon, hátha elvállalja, hogy mesél a finomságokról, amiket a mindennapok során alkot cukormentesen. Igen, mert egy cukormentes étel is lehet finom és nem mellesleg egészséges is, amit a szervezetünk idővel csak megköszön. Nagy örömömre el is vállalta az Interjút, amit ezúton is köszönök neki még egyszer.

Fogadjátok sok szeretettel az interjúsorozatom második részét.

  1. Miért kezdtél el foglalkozni a cukormentes egészséges életmóddal? Voltak esetleg célkitűzéseid a témában?

Évi: Mindig is szerettem a konyhában tevékenykedni, majd a covid idején kicsit beleástam magam a tortakészítés rejtelmeibe is. Az, hogy ez végül a cukormentesség felé irányult, annak egészségügyi oka van: körülbelül két évvel ezelőtt diagnosztizálták nálam az inzulinrezisztenciát (röviden IR-t). Akkor sok fórumon olvastam arról, hogy mi az, amit lehet fogyasztani és mi az, amit nem, de egy átfogó oldalt, ahol több étkezésre találok tippet, sajnos nem igazán. Így az ok, amiért maga ez az oldal megalakult, az az, hogy másoknak is ötleteket és inspirációt adjak, hogy így is lehet változatosan és finomakat enni. Ennek okán külön célkitűzésem nem volt ezzel kapcsolatban, hiszen a másoknak való segítség volt a legfőbb cél, de hálás vagyok, hogy ennyi emberhez elérhet a „munkám “.

  • Esetleg megosztanád az olvasókkal a kedvenc recepted/receptjeid?

Évi: Hű, ez egy nagyon nehéz kérdés, mert nem igazán tudnék választani belőlük. Ami a felépítésben is látszik, hogy jobban kedvelem az édes sütiket, hiszen ezekből jóval több recept található meg, mint sósból. Ahogy időm engedi, mindig próbálok újabb és újabb sütiket átalakítani cukormentes verzióra, és az esetleges, másoktól kapott ötleteket is igyekszem megvalósítani.

  • Mire kell figyelni egy tudatos cukormentes táplálkozás összeállításakor?

Évi: Ez függ attól, hogy az illető betegség miatt nem ehet cukrot, vagy „csak“ diéta kedvéért. Illetve nem lehet általános következtetéseket levonni, hiszen attól, mert az én szervezetem tolerálja mondjuk a teljes kiőrlésű kenyeret, más, hasonló eredményekkel rendelkező IR-es szervezete lehet, hogy nem. Fontos elmondanom azt is, hogy nem vagyok táplálkozási tanácsadó, amit megtanultam, azt vagy mások tapasztalatai alapján tudom, vagy a sajátom alapján. Ami biztos, hogy érdemes kerülni a fehérlisztet és a cukrot. Nem mindegy, hogy mikor eszünk, és melyik étkezésre. Reggelire és vacsorára érdemes lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, míg a tízórai, az ebéd és az uzsonna tartalmazhat gyors felszívódású ételeket is, viszont mindenképp kell mellé a lassító. A legtöbben a napi ötszöri étkezést tartják optimálisnak, viszont én személy szerint a napi 3-4 étkezést tartom csak meg, mert úgy érzem, többre nincs szüksége a szervezetemnek.

  • A szervezet számára szükséges szénhidrátokat milyen alternatívákkal lehet pótolni?

Évi: Akár kenyérrel, keksszel, tésztával, rizzsel, szinte bármivel. A lényeg, hogy vagy teljes kiőrlésű vagy durum, illetve cukormentes verziót használjunk, a rizsből pedig basmati- vagy barnarizst, akár kuszkuszt, kölest, bulgurt stb.

  • Mi a véleményed arról a sztereotípiáról, ami a társadalomban terjed, miszerint a mentes étrend követésével nem lehet finom ételeket enni vagy nem fogyaszthatjuk a kedvenc ételeinket?

Évi: Vannak olyan ételek, amiket valóban nem lehet annyira finomra elkészíteni, mint a hagyományos verziót, vagy csak sokadik kísérletezésre sikerül. Viszont, ha tartjuk bármelyik mentes diétát, akkor egy idő után már fel sem tűnik, hogy más alapanyagból készült, mert a szervezetünk is átáll erre a táplálkozásra. Erre a saját példámat mondanám, miszerint a diéta elején a mandulatejet alig bírtam meginni, annyira nem ízlett, most viszont már abszolút nincs vele problémám. Tehát csak idő kérdése és bármit meg lehet szokni. 🙂 Illetve szerintem, ha néha-néha elcsábul az ember lánya egy hagyományos étel iránt, akkor sem történik probléma. Természetesen ez egyéni, és a betegség súlyosságától is függ.

  • Kiknek ajánlanád ezt a táplálkozási reformot és miért?

Évi: Leginkább azoknak, akik IR-esek, cukorbetegek, mivel nekik sajnos muszáj így étkezni. Viszont azoknak is ajánlom, akik kicsit visszább szeretnék szorítani a cukorfogyasztást, és egészségesebben szeretnének táplálkozni.

  • Ha esetleg valaki szeretne cukormentes élelmiszereket kipróbálni azok számára mit ajánlasz első próbálkozásra?

Évi: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sok élelmiszerből található cukormentes, a mi diétánkba is beilleszthető verzió. Amik az én kedvenceim: Pöttyös 0%-os túró rudi, Milli 0%-os vaníliás krémtúró, Aldi cukormentes csokijai, Mizo 0%-os kakaó/madártej/tejeskávé, Torras csokik, Diablo mogyorókrémek.

Köszönöm ezt az élménydús és gyakorlati instrukciókban gazdag mentes interjút! Kívánom, hogy a továbbiakban még több emberhez jusson el az általad képviselt életmód elv![1]


[1] Orbán Nikolett

Képek: Kizárólag a @eletcukornelkul tulajdonát képezik.
Bárhol máshol történő felhasználásuk tilos!

Nézd be az Instagram oldalra is: https://www.instagram.com/eletcukornelkul/

Olvastad már a sorozat első részét?

Talán ezek is érdekelhetnek …