Blog

Nemzeti rákellenes nap – április 10

0
1 Nemzeti Rákellenes Nap

A nap, amely felhívja a figyelmet a rák megelőzésére, kezelésének fontosságára és nem mellesleg azon kutatásokra, amelyek a mindennapokban segítik a gyógyítószemélyzet munkáját, ezzel is javítva a betegek életminőségét és a betegség várható kimenetelének esélyeit.

Minden ilyen világnap esetén joggal merül fel az emberekben a kérdés, hogy Magyarországon miért is ezen a napon kerül reflektorfénybe a téma. Ennek oka, hogy ezen a napon született az Országos Rákbizottság megalapítója, aki nem más volt, mint dr. Dollinger Gyula. Foglalkozását tekintve sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár szerep mellett még a rákmegelőzés atyjának is tekintik. A munkássága azonban nem állt meg pusztán a bizottság megalakításával, hanem emellett még ő hozta létre az első rák statisztikákat, illet a rákregisztert is.

Röviden a betegségről

Összességében nem egy betegségről van szó, hanem inkább egy multifaktoriális és többlépcsős folyamatok eredményeképpen létrejövő gyűjtőfogalomról, hiszen minimum 100 féle különböző kórképet foglalhat magában. De, ami a lényeg, hogy a szervezetben kialakul egy kóros sejtburjánzás, amely korlátlanul és gyorsan alakít ki térfoglalást a szervezet bármely régiójában. A standard beosztást szerintem mindenki kívülről fújja: vannak a jóindulatú és rosszindulatú daganatok, amelyek hátterében vagy környezeti tényező, vagy örökletes tényező rejlik.

Szűrővizsgálatok

Sajnálatos módon évről-évre az összes preventív eseményen a szakemberek nem győzik hangoztatni a szűrővizsgálatok jelentőségét. Azonban ennek ellenére még a mai napig sem éri el a szűrővizsgálatokon megjelenők létszáma az ideálisnak mondható mennyiséget. Pedig, ha rendszeresen járnának az emberek, akkor nagyobb esély lenne arra, hogy a kóros elváltozást már a korai időszakban felismerhessék az orvosok és megkezdhessék a célzott terápiát.

Milyen típusú szűrővizsgálatokon kellene az embereknek részt venni?

ÁltalánosSpeciális
Évente egy vérvétel
Otthoni vércukorszint és vérnyomásmérés
Önvizsgálat (anyajegyek, emlő)  
Méhnyakrák szűrés
Mammográfia
Tüdőszűrés
PSA
Melanóma szűrés

Mit tehetünk a rák megelőzése céljából?

  • Káros szenvedélyek mellőzése: A dohányzás és/vagy a krónikus alkoholfogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható az élettartam csökkenésével és a daganatos kórkép kialakulásával.
  • Egészséges táplálkozás: Főként az elhízás megelőzése és a szervezet fiziológiás szükségleteit kielégítő életmódváltáson alapul a prevenció.
  • Fizikai aktivitás: Az ép testben ép lélek gondolatot alapul véve logikus, hogy akár nap 30 perc mozgás beiktatása már jótékony hatást gyakorolhat a testre.
  • Védőoltások: A kötelező és ajánlott védőoltások felvételével javíthatjuk az esélyeinket az életben, hiszen védettséget szerzünk bizonyos kórképekkel szemben.

Tehát összeségében a prevenció eszköze mindig a rendelkezésünkre álló kérdés, hogy élünk-e az egészségügy által biztosított joker kártyával. Legyünk tudatosak és lépjünk az egészséges életmód mezejére, valamint ne csak egy adott emléknap alkalmával foglalkozzunk a ránk leselkedő veszéllyel.

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …