Blog

Demencia

0
1 Demencia

Még be sem töltöttem a tizennyolcat, mikor a nagymamámon, aki egészen kisgyermekkoromtól kezdve törődött velem, úrrá lett ez a szörnyű betegség. A kéz, ami egykor engem etetett elgyengült, a tudat megbomlott, többé már nem készített se süteményt, sem vacsorát. A szerepek felcserélődtek, s egy ponton túl én etettem, s vállaltam el ápolását. Amíg a történtek során én gyermekből felnőtté váltam, ő egyre csak halványult.
De mi is az a demencia, s miben rejlik pusztító ereje?

A demencia egy klinikai szindróma, amit a kognitív és a szerzett készségek, képességek egyértelmű és bizonyos esetben vissza nem fordítható hanyatlása, elveszítése jellemez. Diagnosztikai értékű tünet lehet a térbeli dezorientáció, az önkifejezésre, illetve mások megértésére való képesség, a mindennapi élethez szükséges készségek, illetve a józan ítélőképesség elveszítése, valamint az önfenntartás ellehetetlenülése és a személyiség megváltozása. Mivel a betegséggel érintett személyek az esetek többségében nincsenek tisztában a fellépő problémáikkal, tüneteikkel a diagnózis meghatározásához szükséges a hozzátartozók bevonása a valós információk megszerzéshez.

A demencia kifejezés nem utal konkrét kóros folyamatra, s egyetlen kiváltó okot sem lehet kiemelni, hiszen ma már több mint 55 féle betegségről tudunk, amik demenciát okozhatnak. A közhiedelemmel ellentétben nem csak idős embereket érint a betegség, viszont való igaz, hogy közöttük gyakoribb, mi több: 60 éve felett 5 évente megduplázódik a betegség lehetséges előfordulása.
A demenciának több típusa is ismert, ilyen például az Alzheimer kór, a Pick-betegség, a

Creutzfeldt–Jakob-kór vagy akár a vaszkuláris demencia is.

Megkülönböztetjük továbbá a demencia elsődleges és másodlagos formáját. Az elsődleges demencia során a betegséget kiváltó ok ismeretlen, bizonyos gyógyszerekkel csupán ideig-óráig lassítható a beteg teljes mentális leépülése. A másodlagos demencia azonban mindig szervi károsodás által indikált betegség, amelyben a tudat romlása rendszerint megállítható és egy bizonyos szintig vissza is fordítható.

A demenciával élő betegek, s családjaik egyaránt támogatásra szorulnak. Nagyon fontos, hogy mind a beteg, mind annak családja megfelelően tájékoztatva legyen a betegségről és annak lehetséges lefolyásáról.

A demencia csendesen telepszik rá áldozataira, fokozatosan emészti fel emlékeit, tapasztalatait, tanult készségeit, s végül akár az alapvető létfenntartó funkcióit is. Nagyon fontos, hogy ne forduljunk el beteg szerettünktől, még ha néha embert próbálóan is nehéz mellette kitartanunk, hiszen az állapotának romlása fokozottan lassítható, amennyiben a beteg nincs egyedül, s folyamatos impulzusok érik. Nem szabad elhanyagolni, s amíg csak lehet nem szabad hagyni azt sem, hogy a beteg hanyagolja el önmagát.

Szücs Réka

Olvass tovább![i]


[i] https://infozio.1367.hu/2022/11/17/da-vinci-robotsebeszet/

Talán ezek is érdekelhetnek …