Blog

Így menthetsz meg 3 életet! (Plusz a sajátodat)

0
1 Veradas Scaled

Szívügyem az egészség, es a tudatos egészségmegőrzés. Legyen szó a helyes táplálkozásról, a megfelelő vitamin-, és ásványi anyagfogyasztásról, vagy akár a bőrápolásról. Az emberben mindig felmerül a kérdés, hogy ez vajon elég? Talán tehetünk többet is, hogy fittebbek és betegségektől mentesek legyünk?

Felteszek néhány kérdést, melyekre őszintén kell válaszolnod. Csalni nem ér!

  1. Mikor mérted meg legutóbb a vérnyomásod?
  2. Rendben van a hemoglobin szinted?
  3. Elegendő vizet fogyasztottál mostanában?
  4. Vajon a magasságodhoz képest megfelelő súllyal rendelkezel?
  5. Mikor voltál utoljára szűrővizsgálaton? (A háziorvosi beutalóval történő laborvizsgálat is számít.)

Nem leszek álszent, ha nem járnék rendszeresen vért adni, ezekre a kérdésekre nem tudnék úgy választ adni, hogy ne legyen rémisztő az eredmény.

Emlékszem, amikor 2019-ben, az egyetem első évében megrendezésre került a Kutatók éjszakája. Délután fele megjelent a véradó team és pár perc alatt ki is pakoltak. Mindig is érdekelt, hogy milyen lehet vért adni, de úgy voltam vele, hogy inkább távolról nézem, hogy is néz ki a folyamata. Elég sápadt is voltam/vagyok, így el is vetettem annak a lehetőségét, hogy egyáltalán adhatok-e vért valaha. Majd jött egy sugallat, hogy itt az idő kipróbálni. Minden kötél szakad, akkor nem kerülök beválasztásra.

Jó, ha tudod, hogy az első véradásod alkalmával megtudod, hogy milyen vércsoportba tartozol! Apropó, tudod, milyen vércsoportba tartozol? Minél többet tudsz a testedről és a működéséről, annál tudatosabban tudsz élni benne. Úgy alakítod a napirended, az életed, az étkezéseidet, hogy minél többet tudj kihozni magadból. Ez egy természetes, és automatikus folyamat lesz egy idő után.
Na, de miért is mondom ezeket az infokat, és mi köze van mindennek a véradáshoz? Cikkem elején tettem fel a kérdést, hogy elég-e mindaz, amit a mindennapi rutin alatt teszünk az egészségünkért. Vajon helyesen étkezünk-e egyáltalán? Tényleg azokra a nyomelemekre van szüksége a szervezetünknek, amiket fogyasztunk? Milyen laboreredményt, vérnyomást és pulzus értéket eredményeznek ezek a tevékenységek, ha nem is ellenőrizzük rendszeresen ezeket? Itt jön képbe a tudatosság. Az ember valamiért nem szeret rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, így egy egyszerű véradásnál rengeteg mindenre fény derülhet.

Itt van az én példám. Azt hittem, hogy minden értékem rendben lesz. Vérnyomásommal nem is volt baj, de a hematokrit értékem a megengedett szám alatt volt, igaz, csak 3 egységgel. Emiatt pedig 3 hónapra tiltólistára kerültem, azaz 3 hónapig nem adhatok vért. A doktornő mondott egy tippet, hogyha mégis szeretnék adni, először egy ellenőrző „check-up” vizsgálatra menjek, ahol megnézik, hogy a tiltólistára kerülés miértje rendeződött-e. Ha igen, szabad a pálya, ha nem, akkor ki kell várni a 3 hónapot, nincs mese.

Igyekszem évente legalább 3-szor eljutni a véradásra. Fontos megjegyezni, hogy a nők legfeljebb 4-szer adhatnak vért, és 2 véradás között legalább 54 napnak kell eltelnie. (Lányoknak azt ajánlják, hogy a ciklusuk 10-15.napján a legideálisabb a szervezet számára, menstruációkor pedig kerüljék a véradást.)

Egy szó, mint száz, a véradás nemcsak egy nemes ügy, hanem saját magunk érdeke is. Meg kell tapasztalni, hogy milyen aranyos és kedves kollegák dolgoznak a véradó helyszíneken. A szakmai tapasztalat és a gyakorlat pedig sokkal több, mint nyugtató hatású lesz majd ránk!

Goszpodinov Emese

Érdekel a tavalyi véradó cikk? Kattints ide!

Képek forrása. Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …