Blog

Demencia-megelőző napirend főbb pontjai

0
1 Demencia Megelőző Napirend Főbb Pontjai

Betegséggel kapcsolatos alapismeretek

A demencia egy olyan egészségügyi állapotromlás, amely általában az idősebb korosztályban, legelőször 60 éves kor körül fordul elő és típusosan az agy funkcionális csökkenésével jár. Ennek hatására a mindennapi élethez szükséges kognitív képességek romlásával jár, melynek következtében a memória, a gondolkodás, az észlelés, a viselkedés és finom motoros képességek elvesztésével jár.

A kiváltó okok tekintetében beszélhetünk Alzheimer-kórral összefüggésbe álló demenciáról, a vaszkuláris eredetű demenciákról, a Lewy-testes demenciáról, frontotemporális demenciáról, illetve olyanokról, amelyek hátterében más neurodegeneratív betegségek állhatnak.

Tüneti jellegét tekintve úgy működik, mint egy hógolyó, amelyet gurgatunk a hóban, azaz az állapot előrehaladtával egyre súlyosabb és komplexebb tüneteket ad.

Mit mutatnak a statisztikai becslések?

Egyes becslések szerint 2050-re a demenciával élők száma megközelítheti a 152 milliót is. A magyar viszonylatok tekintetében 2020-ban 105 961 időst érintett a betegség, amely 2050-re várhatóan 150 102 főt fog érinteni.

Mit tehetünk, hogy ezt az állapotot megelőzzük?

Mint sok helyen olvasható, a demencia okokra és nem randomizációra vezethető vissza. Ezért a mindennapok során nagyon sok mindent tehetünk a kognitív egészségünk érdekében. A következőben olyan fontos napirendbe beépíthető praktikákat gyűjtöttem össze, amelyek segítenek a prevencióban.

Táplálkozás

 • A K-, E- és C-vitaminban gazdag zöld leveles növények, például a spenót, sóska, kelkáposzta és a kelbimbó. Ezen termékek az agy védelmében vesznek részt.
 • Bogyós/erdei gyümölcsök – gondolunk itt az áfonyára, a szederre, a málnára, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antociánokat, antioxidánsokat és flavonoidokat. Az említett vegyületek gyulladáscsökkentő hatásuk révén nyújtanak védelmet.
 • A kognitív funkció javítására nagyon jól alkalmazhatóak a halak, különösen a hidegvízi halak, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok.
 • Emellett megemlítendőek a csonthéjasok és a különböző olajos magvak (dió, mandula, mogyoró és chia mag, lenmag stb), amelyek E-vitaminban, omega3-zsírsavakban és antioxidánsokban gazdagok.
 • Az agy egészségi állapotának fenntartását az egzotikus fűszerek közül a kurkuma is segíti, ami erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Segítő napi elfoglaltságok

 • Mentális stimuláció: olvasás, keresztrejtvény, tanulás, hangszer, rádió hallgatás, amelyek hatására az agyi működés fenntartása/stimulációja miatt nem hanyatlik a kognitív funkció
 • Fizikai aktivitás: séta, lépcsőzés, jóga vagy éppenséggel tánc, amelyet rendszeresen elvégezve javítja a vérellátást, a hangulatot és csökkenti a gyulladásos folyamatokat.
 • Kreatív tevekénységek: festés, horgolás, kötés, varrás, zenehallgatás vagy éppenséggel napló írása szintén stimulálóan hat az agyra.
 • Társas kapcsolatok: minden olyan folyamat, amely stimuláció útján hatást gyakorol az emberre mind-mind jótékony hatást gyakorol az agyra legyen az beszélgetés, közös bevásárlás, klub stb.
 • Teendő tudat: házimunka vagy éppenséggel egy feladat, amit rendszerességgel el kell végezni mind-mind segít a negatív állapot kialakulásának megelőzésében.

Mit tehetünk?

 • Pihentető alvás megteremtése
 • Szív- és érrendszer egészségének megőrzése
 • Érzelmi és mentális stressz kezelés
 • Szociális és kognitív aktivitás
 • Egészséges életmód fenntartása
 • Szűrővizsgálatokon való részvétel

Tehát összességében elmondható, hogy többségében egy minimális tudatosságot beiktatva a mindennapokba javíthatunk az egészségi állapotunkon, amely hatására csökkenthető bizonyos betegségek rizikója. Azonban emellett nem szabad elfelejteni az egészségügyi ellátórendszert sem, hiszen szűrések nélkül nem derül fény a kezdeti problémára, amit könnyűszerrel kezelhetünk.

Legyünk figyelmesek és naprakészek a saját szervezetünket illetően!

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …