Blog

Lépések a sikeres életmódváltás felé

0
1. Lepesek A Sikeres Eletmodvaltas Fele

Az egészségnevelés igencsak jelentős területe napjainknak. Ma már mindenki szakértője az életmódváltásnak, az egészségmagatartás változásának, azonban a dolog összetettebb, mint hinnénk. Prochaska és DiClemente részletesen tanulmányozták a viselkedés változásának összetevőit, majd 1982-ben megalkották a viselkedésváltozás transzteoretikus modelljét, mely tökéletesen reprezentálja az egészségmagatartás alakulásának stádiumait is. Amennyiben szeretnél változtatni egészségmagatartásodon, megmutatom hogyan haladj, hogy biztosan célba érj!

Először is fontos, hogy megfelelő motivációval rendelkezz, ugyanis ez a változásra való hajlandóság kulcsa. Amennyiben megvan a kellő motiváció, illetve tisztában is vagy a változás szükségességével, úgy gratulálok, már be is léphetsz a forgóajtón, kezdődik a fontolgatás stádiuma, majd jöhetnek az előkészületek. Ez az a szakasz, ami már túlmutat a „majd holnapól edzek” gondolatokon. Itt már komoly elhatározásra és reálisan kitűzött célokra van szükség, illetve arra, hogy cselekvési tervet készíts, továbbá itt az ideje, hogy komolyan elbeszélgess egy szakemberrel, aki segítségével hatékonyabbá teszi a folyamatot számodra.

A komoly előkészületeket követően megkezdődhet a cselekvés stádiuma. Ténylegesen itt kezdődik meg a változás folyamata, az aktív cselekvés. Ezt követően a változást már „csak” fenn kell tartani. Mind közül talán ez a legnehezebb része a dolognak, így fontos, hogy legyen megküzdési stratégiád, ami a változás okozta érzelmek kezelését segíti. Ettől a ponttól azonban kettéágazik az út. Valaki vagy nem tud kilépni a forgóajtón és visszaesik, vagy pedig rögzítette magatartásváltozását és kilép. Bárhogy is legyen, ez egy nagyon nehéz folyamat tud lenni, főleg, ha a változás nagymértékű, így mindig legyen melletted egy segítő társ, aki támogat és motivál a nehezebb napjaidon.

Ahhoz azonban, hogy az általad elért változás ténylegesen sikeres legyen, fontos az önmegfigyelés. Ez legegyszerűbben napló formájában valósítható meg, a lényeg, hogy figyelj önmagadra, a testedre és ne feledd, azok a célok, amiket kitűztél magadnak az elején, módosíthatók, ha lassabban bírod, akkor csináld lassabban! A másik nagyon fontos dolog pedig nem más, mint az önjutalmazás. Bármilyen változásról is beszélünk, szinte biztos, hogy nehézséggekkel, áldozatokkal fog járni, így időnként ne felejtsd el megjutalmazni magad mindazért, amit elértél! Amennyiben pedig elakadsz, ne félj segítséget kérni!

Van, akinek egy apróbb lépés is hatalmas erőfeszítésébe kerül és van, aki gyors iramban változik, és meg sem kottyan neki. Ne feledjük, nem vagyunk egyformák. Mindig saját magunkon mérjük a változást, ne hasonlítgassuk magunkat senkihez, még ha hasonló sorstársnak véljük, akkor se.

Kitartást és sok sikert kívánok céljaid eléréséhez!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Oovass többet az egészségről: https://infozio.wordpress.com/2022/01/27/egeszsegesnek-lenni-i/

Talán ezek is érdekelhetnek …