Blog

Fontos információk a melanómáról

0
1 Fontos Informaciok A Melanomarol

A melanóma témakörével kapcsolatban sok tény elterjedt a köztudatban például, hogy szoros összefüggésben van a napfénnyel, vagy hogy bőrtípus és genetika függő, valamint, hogy a korai felismerése kiemelten fontos. Úgy gondolom, hogy nem lehet eleget hangsúlyozni a téma fontosságát, hiszen évről-évre egyre több elváltozás kerül diagnosztizálásra. Sajnálatos módon azt kell mondani, hogy a betegek számára rendelkezésre álló általános és egyben jól bevált vagy éppenséggel a mesterséges intelligencia alapú diagnosztizálási lehetőségeket nem használják ki az emberek a mindennapokban.

A jelen cikkben pár tévhitet gyűjtöttem összes a témában, melyekkel célom a hibás információk eloszlatása.

  1. Csak akkor káros a napozás, ha leégünk.

A szakemberek szerint a rendszeres leégéssel fokozódik a melanómális elváltozások kialakulás az érintett területen vagy test más pontjain. Ez a folyamat kiemelten veszélyes a gyermekek esetén, akik bőrének védekezőmechanizmusa fejletlen.

2. Csak a hófehér bőrrel rendelkező embereknél okozhat elváltozást.

Sajnálatos módon azoknál is kialakulhat, akik eleve barnább bőrtípussal rendelkeznek és szinte sosem égnek le, hanem szépen barnulnak.

3. Napi egyszeri naptej alkalmazása mindentől megvéd.

A naptej fényvédő hatása az idő előrehaladtával csökken például a víz, az izzadság, illetve a maga a fényvédő hatás is esik körülbelül 2 óránként a kémiai szerkezeti módoslásoknak köszönhetően. De 100%-os védelmet egyik fényvédőkrém se tud nyújtani főleg, ha nem vagyunk tekintettel az emelkedett sugárzásra 11 és 15 óra között. Ajánlott a védőeszközök használata szalmakalapok, könnyű ingek, kendők vagy éppenséggel a vízparti ruhák.

4. A szolárium a rizikómentes barnulást garantálja.

Az évek során szabályozás alá kerültek a szoláriumokba használt csövek, tehát UV-A mellett csökkentett UV-B-t bocsátanak ki. A WHO szerint emberi rákkeltő barnulást segítő hobbija az embereknek a szolárium. Fontos, hogy ne essünk túlzásba, valamint, hogy a mesterséges fény esetén is használjuk bátran a fényvédőket.

5. Csak alakul ki melanóma, ahol nap ér minket.

A téves biztonságérzetbe burkolódzva csak azon területeket ellenőrizzük, ahol napfénnyel találkozunk. Azonban a melanóma elváltozásnak lehet olyan alfaja, amely kizárólag csak a fényvédett testrészeken alakulhat ki például talp, tenyér, szájüreg, hüvely, végbél környéke.

6. Ha nincsen abnormálitás nem kell orvoshoz menni.

Az ajánlások szerint 1-2 évente bőrgyógyásszal kellene ellenőriztetni az anyajegyeink állapotát. Természetesen figyelemfelhívó a nagymennyiségű anyajegy, méretének növekedése, színváltozás és felületi eltérések.

7. Csak a bőrön alakul ki.

Sajnálatos módon hiába hívják bőrráknak nem csak a bőrön alakul ki. Előfordulhat körömben vagy akár szemben is.

8. Nem mutat családi halmozódást.

A családon belüli hajlam öröklődhet, így fokozottan veszélyeztetett azok, akinek a családjában diagnosztizáltak melanómát. Fokozza a rizikót a világos bőr és haj vagy a vörös haj és a szeplők jelenléte.

9. Csak a 40 év felettiek között gyakori.

A megjelenését tekintve halmozottan jelenik meg a 40-es éveikben lévő embereknél, de már a 20-as 30-as években is gyakori. Kimutatták a statisztikák, hogy 25-29 évesek között a leggyakoribb rák típus.

10. A bőr emlékszik.

A sorozatos behatásokat, sérüléseket nem felejti el a bőrünk pusztán regenerálódási folyamatok sorozatán esik át, így biztosítva a szervezeti integritást. Az ártalmak összeadódva rizikófaktorként jelennek meg a különböző betegségek esetén.[i]

Remélem hasznos információkat tartalmazott a cikk és hozzájárul ahhoz, hogy prevenciós megmozdulásokat tegyünk a témában.


[i] Orbán Nikolett

A képek forrása: a Pixaby

Talán ezek is érdekelhetnek …