Blog

Április 1., a bolondok napja

0
1 Bolondok Napja

Bolondok napja talán mindannyiunk számára egy olyan nap, amiről vicces vagy kellemetlen emlékeket őrzünk a fejünkben (remélhetőleg az előbbiből többet). Ilyenkor előszeretettel tréfáljuk meg egy-egy családtagunkat, barátunkat vagy ismerősünket. A népszokás szerint, ha valakit április 1-én sikerül megtréfálni, becsapni vagy a bolondját járatni vele, akkor ő lesz “április bolondja” (magyarul: ez az a nap, amikor nem bízhatsz meg senkiben 😀). Ha a tréfán kívül jobban elmélyednél ezzel a nappal kapcsolatban, íme néhány érdekesség.

Honnan ered a bolondok napja?

Habár minden évben világszerte ünneplésre kerül ez a nap, máig nem tisztázódott az eredete. Néhány történész szerint ez a nap egy kelta eredetű népszokás, míg mások az 1582-es francia naptárváltáshoz kötik, amikoris a franciák áttértek a Julianus- naptárról a Gergely-naptárra. Sokan későn értesültek a változásról, miszerint az új év kezdete január elsejére csúszott, ezért március utolsó hetétől folytatták az ünneplést. Így ezek az emberek viccek célpontjává váltak, azaz ők voltak “április bolondjai”.
Más kutatások a bolondok napját olyan fesztiválokkal kapcsolták össze, mint az ókori római Hilaria (azaz vidám, örömteli). Ezt az ünnepet az áprilisi kalendáriumok előtti hetedik napon ünnepelték a Cybele-kultusz követői. Ez a nap közvetlenül a napéjegyenlőség után volt, amikor az évben először hosszabb volt a nappal, mint az éjszaka. Ez azt jelentette, hogy vége a hosszú borús télnek és végre vidámabb, tavaszi időszak veszi kezdetét. A római emberek ezt a napot játékokkal és szórakozással ünnepelték. Sokan beöltöztek és maszkabálokba jártak, ezen kívül bárki szabadon utánozhatta vagy ugrathatta a másikat.

Emlékezetes átverések a múltból
Egy jó tréfa kitalálásához kellő mennyiségű kreativitás is kell. A történelem során több emlékezetes átverés él még, amiket máig nevetve emlegetnek a világon mindenhol. Íme pár poénos story.

1. Egy 1959-es sao pauloi választás során néhány diák kampányt indított, melyben egy Cacareco nevű rinocéroszt jelöltek az önkormányzati választáson. Nagy meglepetés volt, amikor az állatkert lakója, több mint százezer szavazattal az elsők között végzett a jelötek között. Végül sajnos az orrszarvú mégsem foglalhatta el kiérdemelt helyét a városi tanácsban, hiszen diszkvalifikálták. Így lett majdnem tanácstag Cacareco.

2. Te láttál már spagettit termő fát? Erről a látványról a BBC munkatársai sem mondtak le. 1957-ben egy áprilisi tréfa végett, a brit lakosok a tévében leadott hírműsornak köszönhetően nyerhetek betekintést abba, hogy Svájcban hogyan termesztik a fákon a spagettit. Habár sok nézőt nem sikerült átverniük (ők fel is háborodtak az álhír miatt), voltak olyanok, akik saját spagettifát szerettek volna ültetni a kertjükben (sajnos sikertelenül).

3. 1961-ben egy amerikai futball mérkőzést, egy híres kaliforniai műszaki egyetem, a Caltech pályáján rendeztek. A két mérkőző csapat a Washingtoni és a Minnesotai Egyetemről voltak. Természetesen lelkes szurkolók is érkeztek a két egyetemről, akik tervük szerint félidőben kartonokat felmutatva betűzték volna ki a csapatuk nevét a lelátón. A helyi egyetem néhány diákja viszont kicserélte a kartonokat a meccs előtt, így a két szurkoló csapat a “Caltech” nevet mutatták fel a saját egyetemük neve helyett. A közönség többi tagját annyira ledöbbentette, hogy hatalmas nevetést váltott ki belőlük. A zenekar se tudta tovább játszani az éppen elhangzó indulót a nevetés miatt.

Bolondok napja nagyon jó felfrissülést okozhat a szürke monoton hétköznapokban, hiszen ilyenkor mindenki “szabadon” eleresztheti a benne lévő kreatív humort. Minden ember számára felszabadulást jelent egy kis viccelődést, persze bizonyos keretek között. Elő az ötletekkel és versenyre fel, ki találja ki a legfrappánsabb poént! Ez a nap a felhőtlen nevetésről szól.

Kaitz Réka

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …