Blog

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

0
1 Balkezes

Ma a világon körülbelül minden 7. ember balkezes, ami nagyjából a lakosság 10-15%-át jelenti. Akkor tekintünk valakit balkezesnek, ha a finomabb, precízebb tevékenységek elvégzéséhez ezt a kezét használja a mindennapok során.

Agyféltekéinkről elöljáróban azt kell tudni, hogy a jobb és a bal közül az egyik mindig dominánsabb a másiknál. A jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát és fordítva, a bal agyfélteke parancsol a jobb oldalnak. Tehát, ha valaki balkezes nagy valószínűséggel jobb agyféltekéje a dominánsabb. Általánosságban azt szokták mondani, hogy a jobb oldali dominancia művészi hajlammal, kitűnő vizualitással és jó problémamegoldó képességgel jár együtt, míg a bal agyfélteke felelőse a jó beszédkészségnek, az analitikus gondolkodásnak, valamint a matematikai és logikai képességeknek is. Talán ezzel magyarázható, hogy a művészek körében a balkezesség kifejezetten gyakori. Persze nem szabad elfelejteni, hogy mindkét agyféltekének megvan a saját, nélkülözhetetlen funkciója, és jól csak együttesen tudnak működni. Az, hogy az egyik oldal valamivel hangsúlyosabban működik, nem befolyásolja az intelligenciát és nem is örökölhető.

Érdekesség, hogy a kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából megállapították, hogy a neolitikum kori ősemberek fele még balkezes volt. Későbbiekben, az első fegyverek már szinte mind jobb kézzel használhatónak készültek.

Annak az oka, hogy ma az emberek döntő többsége jobbkezes részben genetikai, de nagyban köszönhető a társadalmunk balkezességet többségi alapon elutasító hagyományainak is.

A kézhasználat kapcsán kulturális különbségek is megfigyelhetőek. A muszlim országokban például a jobb a tiszta és szent cselekedetekhez, evéshez és munkához, míg a bal a wc használathoz alkalmazott kéz. Ha logikusan végiggondoljuk, az olyan helyeken, ahol a folyamatos kézmosásra sajnos nincs mód, ez észszerű higéniai célt szolgál.

Ha egy kicsit nyelvi szempontból közelítjük meg a dolgot, rengeteg olyan kifejezésünk van, ahol a bal nem szimpla oldaliságot jelent, hanem valamilyen rossz, negatív jelentéstartammal bír. Vegyük csak sorra: balszerencse, balsors, baleset, balfék, balfácán.  Kétballábas vagy kétbalkezes, ha valaki egy kicsit ügyetlenkedik, vagy éppen „ biztosan bal lábbal kelt fel” az, akinek rossz napja van. Ezzel szemben pedig a jobb az európai nyelvek többségében jelenti a jót, megfelelőt, hibátlant. A német és holland recht, az angol right, a francia droit és a spanyol derecho a jobb oldalon túl mind az igazságra, sőt a jogra használt kifejezések is egyben.

Néhány évtizede még a pedagógia bevett gyakorlata volt, hogy az írás tanulásakor, a bal kézzel a ceruzáért nyúló gyerkőcöket szigorú bűntetésekkel és mindenféle egyéb módszerekkel átszoktassák a „szép kéz” használatára. A pedagógusok jelenlegi álláspontja azonban, hogy az erőszakos átterelés a jobb kézre szigorúan tilos. Mivel már magzati korban eldől az a korábban emlegetett dolog, hogy kinek melyik agyféltekéje lesz a domináns és nyilvánvalóan ösztönösen mindenki azt a kezét fogja használni, amivel úgy érzi jobb eredményeket ér el, ennek megváltoztatása pedig súlyos zavarokat okozhat a fejlődésben. A jobbkezesség túlzott erőltetésével olyan gyerekeket érintő nehézségeket is összefüggésbe hoztak, mint a dadogás, diszlexia (olvasási nehézség), diszgráfia (írási nehézség), diszkalkúlia(számolási nehézség), magatartási problémák és egyensúlyzavarok.

A balkezességgel is az a helyzet, mint a legtöbb dologgal a világon, mégpedig, hogy nem vagyunk egyformák, bizonyos szempontból jelenthet előnyt és hátrányt is, pozitív és negatív oldalai egyaránt vannak. Azt mondják, hogy balkezes vagy ballábas sportolónak lenni például kifejezetten előnyös, mivel a jobbkezes ellenfél sokszor nehezebben reagálja le a vele szemben használt, számára szokatlan oldalt. Társas étkezéseknél vagy az iskolai padtársak esetében sokszor oda kell figyelni hogyan ülnek le egymás mellé. Ha például egy jobbkezes jobb oldalán egy balkezes ül az evőeszközhasználat és írás közben is zavaró lehet. Egy kicsit az iskolapadban maradva a balról jobbra haladó írásunk is nehezebb egy balkezesnek, hiszen ilyenkor a kezével folyamatosan eltakarja, amit éppen leírt. A jobbra tartó közlekedési rendű országokban a bal kezesek is kénytelenek a jobb kezükkel használni a sebességváltót. Ehhez hasonlóan alapvetően az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel kezelését feltételezik és minden használati tárgy ennek megfelelő kialakítással van legyártva. Ebből egyszerűen annyi következik, hogy a balkezesek jobb keze általában jóval ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze.

Ha az előbb felsorolt néhány hétköznapi példa olvasása közben azon kaptad magad, hogy eddig ebből a szempontból még nem is gondolkoztál ezeken a tevékenységeken, akkor egyből meg is van a válasz arra az esetlegesen felmerülő kérdésre, hogy miért is érdemel meg egy saját napot a balkezesség.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ezt a cikket olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …