Blog

A tea világnapja ~ december 15.

0
1 A Tea Világnapja

A tea fogyasztás kultúrája nagy múlttal rendelkezik, melynek eredete Kínához köthető. Egyes források szerint Shen Nong kínai császár egy forrás mellett pihent, és a szél teafüveket fújt bele a forró vízbe. Az első tea ital elkészítése után a kínai kereskedelmi utak segítségével az ital meghódította a teljes világot. A Japánok teaceremóniák fő motívuma lett, míg Europában a felső osztályok privilégiuma lett.

Napjainkban bárki számára elérhető hatalmas fajtakínálattal rendelkező iparággá nőtte ki magát. Éppen ezért még fontosabbá vált az évente megrendezett tea világnap, melyet december 15-én ünneplünk. A világnap üzenete, hogy reprezentálja a világban uralkodó sokféleséget, amely ennek ellenére mégis egy jól működő egységet alkot. Ezen napon egyes programok fontosnak tartják a kulturális, történelmi és egészségügyi vonzatának bemutatását a világ számára. Ilyenkor egyes helyeken van lehetőség tea kóstolásra, tea kultúra oktatásra, teaültetvény látogatásra, illetve ismeretterjesztő programokon történő részvételre.

És hogy milyen teák vannak a világon, amelyeket meg kell ismerni?

Összességében el lehet mondani, hogy ahány kultúra, annyi féle tea és elkészítési mód létezik. De, mint minden komplex és többtényezős rendszerben, így itt is vannak főbb kategóriák:

 • Fehér tea: fiatal hajtásokat felhasználó enyhe oxidációs és szárítási eljárással készült termék.
 • Zöld tea: az eljárás során gőzöléssel vagy speciális pörköléssel őrzik meg a levelek zöld színét.
 • Oolong tea: az előző két eljárás bizonyos mértékben áthidaló fél-oxidációval járó előkészítési mód, amellyel egyedileg aromatizálható az adott teaféle.
 • Fekete tea: teljes oxidáción esnek át a levele ezért lesz erőteljes és sötét színű tea az elkészítésnél.
 • Pu-erh tea: abszolút kínai eredettel rendelkező fermentációval előállított karakteres és egyedi ízű ital.

Ezen felsorolásokon túl vannak még a gyümölcsteák, a gyógynövény teák és az egyéb fűszeres teák, amelyeket előállításuk alapján nem lehet kategorizálni. És ez azért is különösen előnyös, mert minden ember megtalálhatja a kedvencét a teák világában.

Persze az örök szkeptikusok számára is vannak olyan tények, amelyek a teafogyasztást támogatják. Például:

 • Antioxidáns tartalom: a hatalmas antioxidáns családból tartalmaz polifenolokat, amelyeknek szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében.
 • Szív- és érrendszer támogatása: bizonyos természetes anyagok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a szív- és érrendszert érintő kockázatokat.
 • Anyagcsere: egyes kezdetleges kutatások szerint a rendszeres teafogyasztás csökkenti a testzsírszázalékot, valamint kifejezetten a zöld tea serkentően hat az anyagcsere folyamatokra.
 • Immunrendszer támogatás: a természetes vitamin és ásványi anyag tartalom jóvoltából jótékony hatást gyakorol.
 • Kognitív funkciók: l-teanin hatóanyag segít a mentális éberség javításban.
 • Csont és fogak egészsége: ásványi anyagok jóvoltából.

Azonban fontos, hogy kiegyensúlyozott, változatos és az egészséges táplálkozás nélkül a teák sem tudnak csodát tenni. Legyünk körültekintőek magunkkal szemben és kortyoljunk együtt egy pohár teát december 15-én.

Orbán Nikolett

Olvastad már ezt a cikket?

Talán ezek is érdekelhetnek …