Blog

Okok, amiért érdemes az otthonodban szobanövényekkel körülvenni magad

0
Szobanövények 1

Aki a virágokat szereti, rossz ember nem lehet. Tartja a mondás. Általában a virágkedvelők csupán dekorációs célból, illetve hobbiként tartanak növényeket maguk körül, sokan azonban nincsenek tisztában egyes fajták jótékony hatásairól, amelyek az egészségünk védelmét is szolgálják. Bizonyára mindenki ismeri a legnépszerűbb szobanövényeket, amelyek tízből legalább nyolc ember otthonában megtalálhatóak. Ezek az orchidea, bromélia, egyes pálmafajták, fikusz, dracéna vagy sárkányfa, anyósnyelv, zöldike és korallvirág. Ha névről nem is ismered fel őket, egy kép láttán biztosan te is rávágnád, hogy megtalálható valamelyik a rokonaid körében. A legtöbb szobanövény nem virágos növény és túl sok gondoskodást sem igényel heti 1-2 öntözésen kívül, ám, ha szeretnénk minél tovább a közvetlen környezetünkben tudni azokat, érdemes alaposan utánanézni egyes fajok szükségleteinek. Cserébe pedig nem csak otthonunk hangulatát, de egészségünket is javítják.

Általában elmondható a szobanövényekről, hogy kitűnő légtisztítók, de ezen kívül is számos jótékony hatást váltanak ki mind belőlünk, mind a környezetünkből. Fokozzák a hangulatunkat, ezzel csökkentve a szorongásra való hajlamot. Főként a kis fényigényű növényekre igaz – mint például az aszparáguszok vagy a sárkányfa – hogy az adott helyiségben megszűrik a port és levelük által felfogják az allergéneket, ezzel enyhítve az allergiás reakciókat. Azokat a fajtákat azonban érdemes mellőzni, amelyek pollent szórhatnak. Bizonyított tény, hogy azokban a szobákban, ahol megtalálhatóak zöldellő növények, kisebb eséllyel jelenik meg penész a falakon. A korábban már említett zöldike az egyik legjobb páratartalomnövelő növény, amely jelenléte nem csak télen, de nyáron is fontos a száraz levegő kiküszöbölésére.

Nagy népszerűségnek örvend a konyhanövények nevelgetése egyes háztartásokban, közülük a menta és a bazsalikom célzottan ajánlott gyomorfájdalmak, puffadás esetén. Számos tanulmány olvasható a levenduláról, de ennek a növénynek tényleg végtelen jótékony hatása sorolható fel, s ezekből kitűnik nyugtató jellege. Illóolaját inhalálásra felhasználva vagy levelét teaként fogyasztva segít a stressz csökkentésében. Aki alvási problémákkal küzd, annak érdemes beszereznie gerberát vagy százszorszépet a hálószobájába, ugyanis ezek a növények naplemente után is képesek oxigént termelni a fotoszintetizáció során, ezzel pedig oxigéndúsabb levegőt biztosítanak éjszakára. Ha mindre alkalmas csodaszert keresel, azonnal szerezz be egy cserép aloe verát az otthonodba, amelynek leveléből kinyerhető zselészerű anyag nem csak bőrégések csillapítására használható, de számos bőrbetegségre, pattanások, gyulladások kezelésére és arcápolási célra is tökéletesek.  

Különféle rehabilitációs központokban alkalmazzák előszeretettel a kertészkedést, mint terápiát. Pszichiáter szakemberek szerint a növényekkel való foglalkozás csökkenti a szorongást, erősíti a koncentrációt, emellett pedig a természet közelsége jót tesz mind a lelki, mind a fizikális egészségnek.

Dervalics Panna

További cikkeinket megtalálod itt, a magazin honlapján:

Talán ezek is érdekelhetnek …