Blog

A zene ereje

0
Zene Ereje 1

Mielőtt elindulnék valahova, mindig ellenőrzöm, hogy minden fontos dolgom megvan-e. Telefon? Megvan. Pénztárca? Megvan. Bérlet? Megvan. Fülhallgató? Nincs meg. Ilyenkor mindig visszafordulok, mert a fülhallgatóm nélkül nem indulok sehova. Talán nem csak én vagyok így ezzel. Hívjuk függősének vagy túlzott imádatnak, de az emberek nagy része nem is tudna már zene nélkül élni. Akarva akaratlanul mindenhol megjelenik. A boltokban, az utcán (a kitartó művész emberek jóvoltából), a templomban, repülőtéren, a filmekben, de még az erdőben is, amikor a madarak megtisztelnek minket egy csodás koncerttel. Szinte már életfeltétel lett számunkra, amit Kodály Zoltán is tökéletesen megfogalmazott: „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” 

Na de honnan ered a zene? Nehéz lenne meghatározni, hiszen amióta vannak élőlények ezen a Földön, a zene mindig itt volt, együtt növekedett az emberiséggel. A régészeti feltárásoknak köszönhetően könnyen vissza tudunk tekinteni az elmúlt évezredek zenei kultúrájára. Elkezdve az ősemberek tűz körüli rítusaitól, a virágzó középkor lehengerlő komolyzenei művein át, a mai pop, rock és más műfajú zenékig, az emberek mindig ki akartak fejezni valamit. Sokan mondják, hogy a zene egy olyan nyelv, amit a világon mindenki ért, életkortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül. Ezzel teljesen egyet értek, hiszen mindannyian emberek vagyunk, szinte ugyanazokat az érzelmeket éljük meg egész életünkben. A vidámságot, a szomorúságot, a féltékenységet, a haragot, és még sorolhatnám. Ennek köszönhetően, talán az a lecsodálatosabb, hogy zenék, amiket valaki megírt esetleg már több száz éve, még mindig nagy hatással tudnak lenni ránk és meg tudjuk fejteni a benne rejlő üzenetet.  

A legtöbb ismerősömnél, amikor szóba jött a zenei stílus, a legtöbbjük nem tudta meghatározni. „Hát szoktam rappet, popot hallgatni, de ha olyan kedvem van, akkor komoly zenét is szoktam, aztán van az a hangulat amikor a kattogós zene esik jól.” Vannak, akik különböző lejátszási listákat gyártanak, hangulatnak vagy alkalomnak megfelelően (pl. különböző edzős, utazós, tanulós listák vagy nyugtató, energikus és szomorú listák). Ez talán jól bizonyítja az emberi lélek sokszínűségét és az érzelmek végtelen palettáját.  

Tudományosan is bizonyították, hogy a zenének milyen ereje van. Gold és munkatársai például megfigyelték, hogy a zenehallgatás segíti a kognitív teljesítményünket. A klasszikus zene (de akár másik műfajok is) például segítik a koncentrációt és a teljesítményt feladatvégzés közben. Ezen kívül gyorsítja az agy feldolgozó mechanizmusát és javítja a memóriát. Nem véletlen tehát, hogy sokan miért ragaszkodnak a zenehallgatáshoz tanulás közben. Stressz kezelésre is szuper társ a zene. Vannak kifejezetten relaxációs és meditációs zenék, amik feldúlt, ingerült állapotunkban segítenek. Egy 2013-as kutatás alapján, a zene megváltoztatja a stresszre adott reakciónkat az autonóm idegrendszerünkben. A kutatásban résztvevő zenét hallgató csoport gyorsabban megküzdött a stresszhelyzetekkel, mint akik nem hallgattak zenét. Testi fájdalmainkat is enyhíthetjük zenehallgatással. Onieva- Zafra és munkatársaik fibromyalgiás betegeket vizsgáltak. Akik erős fájdalommal rendelkeztek és napi egy órát zenét hallgattak, azoknak jelentősen csökkent a fájdalmuk, azokhoz a betegekhez képest, akik nem hallgattak zenét. Szintén bizonyított, hogy egy nyugtató zene segít az elalvásban és sportolás alatt növeli a motivációt (egy jó work out lejátszási lista csodákra képes). 

A zene jótékony hatásait felfedezve kifejlesztettek egy úgynevezett zene terápiát is. Kutatások kimutatták, hogy a zene segít az érzelmek feldolgozásában és a szorongás kezelésében. Terápiásan hat számos mentálhigiénés rendellenességre, mint például a depresszió, trauma, autizmus vagy skizofrénia. Egy kardiológiai folyóirat közzétette, hogy a zeneterápia csökkentheti a szisztolés vérnyomást és ezzel a stroke kockázatát is. Autista gyerekeknél azt fedezték fel, hogy a rendszeres zenehallgatás fejleszti a verbális és a nonverbális kommunikációs készségeket, valamint elősegíti a tanulási, megfigyelési és motoros képességek megfelelő kialakulását. Az idősebb korosztálynál is használják a zeneterápiát. Az Alzheimer- kórban, demenciában és más mentális betegségben szenvedő betegeknél jelentősen csökkente az izgatottságot, az agressziót és a demencia egyéb tüneteit.  

Kétségtelen, hogy a zene mekkora erővel bír. Habár megfoghatatlan dolog, mégis megtestesül egy-egy pillanatban. Egyszer terapeutaként, egyszer egy motiváló barátként vagy éppen egy lelki védelmezőként. 

Kaitz Réka 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …