Blog

Az összetört szív kémiája

0
1 Az összetört Szív Kémiája

Az emberi test és lélek elkerülhetetlenül összefonódik az életünkben. Egyes tulajdonságainkat, személyiségünk részeit és cselekvéseinket különböző testrészekhez kötjük, például a logikus gondolkodást az agyhoz, a fürgeséget a lábhoz, a saját igazságunk kimondását pedig a torokhoz. Nem véletlenül kötjük az érzelmeket a szívhez. A szív pumpálja a vért a testben, az ereken keresztül juttatja el az oxigént minden egyes szövethez. Ha a szív megáll, akkor minden szervrendszer leáll egy idő után.

Az érzések sokkal jobban befolyásolnak minket, mint azt gondolnánk, ezt azonban nehéz bevallani. Életünk minden szegletében ott vannak, valamikor teljesen egyértelmű mit érzünk, máskor csak utólag jövünk rá az igazságra. Amikor békések vagyunk, nem élünk át erősebb érzelmi hatást, akkor a szervezetünk is nyugalomban van. Ilyenkor alacsonyabb a pulzusszám és több vér jut az emésztőrendszerhez.  Kicsit bonyolultabb hatása van ránk, ha erősebb érzelmet élünk át.

Hogyan reagál a szervezet arra, ha összetörik a szívünket? Előbb-utóbb mindenkinek az életében bekövetkezik ez az elkerülhetetlen esemény, ami örökre megváltoztatja a perspektívánkat. De a tévhitekkel ellentétben, nem csak a lelket befolyásolja az összetört szív, hanem a szervezetet is. A remegő kezek, az a bizonyos szorító érzés a mellkasban, és az izzadás mind olyan testi reakciók, amik felléphetnek abban a stresszhelyzetben, sokszor tudtunkon kívül. Egyesek valóban úgy érzik, hogy a szívüket kiszakították a helyükről.

A megtört szív szindróma, hivatalos nevén a takotsubo kardiomiopátia, egy valós szívbetegség, amit legtöbbször egy érzelmileg megterhelő helyzet vált ki a betegből. Valamely szerettünk elvesztése, egy nagyobb veszteség megélése előidézhet szívrohamhoz hasonló tüneteket, főként erős mellkasi fájdalmat és nehézlégzést. Ez a betegség leginkább a nőket érinti, de férfiaknál is előfordul.

Kiváltó oka a stresszhormonokhoz köthető, ezeknek a szintje megemelkedik az érzelmileg stresszes szituációkban. A hormonok “elkábítják” a szívet, ami szívinfarktushoz hasonló tüneteket produkál. A kórházban diagnosztizált esetek csupán 5%-a köthető a megtört szív szindrómához. Bár a panaszok alapján nehéz eldönteni, hogy milyen típusú szívrohamról van szó, a vizsgálatok egyértelműen mutatják a különbségeket. A takotsubo kardiomiopátia mögött nem áll érbetegség, nincsen érszűkület vagy elzáródás.

A megtört szív szindróma túlnyomóan magától rendeződik és a szívizom regenerálódik. Csak ritka esetekben halálos kimenetelű ez a szívbetegség, a legtöbb beteg már egy hét után meggyógyul vagy jobban érzi magát. Kezelése nagyban múlik a beteg állapotán, általában tüneti kezelés és pihenés szükséges a gyógyuláshoz. Azok a páciensek, akik rendszeresen sportolnak és nem dohányoznak, gyorsabban épülnek fel a szívbetegségből.

Szerencsére a szívroham legtöbb esetben nem jár szövődményekkel, a szív teljesen felépül és pár hét után a beteg visszatérhet a régi kerékvágásba. Azonban nem szabad alábecsülni az összetört szív hatását a lélekre és testre. Egy nagyobb veszteség, egy szakítás gyászfolyamathoz vezet, mindenki másképp küzd meg vele. Nagyobb esélye van a depresszió kialakulásának, ha hirtelen erős negatív érzelmekkel kell megküzdenie az embernek. Az érzés, hogy elárultak, az elutasítás és a veszteség nem mindennapi jelenségek, nem csoda, hogy váratlanul érinti a legtöbb személyt, amikor bekövetkezik.

Egy érzelmileg megterhelő időszak depressziót okozhat, ami akár hosszú hónapokon keresztül fennállhat. A test ilyenkor is keményen dolgozik és mindenre reagál. Az immunrendszer működése megváltozhat, legyengül és másképp működik, mint egy egészséges emberben. Ezt sok minden kiválthatja, nem csak egy stresszes érzelmi esemény, probléma pedig akkor van vele, ha hosszú ideig fennáll. A szervezet ilyenkor hajlamosabb a gyulladásra, könnyebben is betegszünk meg.

Szerencsére az összetört szív ellen sem vagyunk tehetetlenek. Fontos szembenézni és feldolgozni a veszteségeinket, ebben segít, ha beszélünk róla a családunkkal vagy egy baráttal, esetleg pszichológussal. Nem szégyen segítséget kérni, hiszen nehéz és nem ajánlott egyedül megküzdeni egy hasonló helyzettel. Sok ember számolt be arról, hogy a sportolás és különböző hobbik végzése segített nekik átélni ezt a nehéz élethelyzetet. A mozgás nagyon jó módja a feszültség leadásának, a kreatív hobbik pedig nem csak elterelik a figyelmet, akár érzelmeink kifejezésében is segítenek.

Pápai Liza

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …