Blog

Megférnek-e egymás mellett? Munka és tanulás

0
1 Munka

Az örök kérdés, és szinte az összes család vita tárgya: elmerjek-e menni dolgozni, amíg tanulok? Megfér-e egymás mellett ez a két igen fontos szereplő egy ember életében?

Minden embernek mást jelent a függetlenedés, azonban az a pillanat, amikor nem kell a szülőktől, nagyszülőktől pénzt kölcsönkérni; sokaknak ott érkezik el az anyagi szabadság. Amikor az első fizetésedet a zsebedben tudhatod, illetve annak az érzése, amikor minden órával gazdagabb vagy. A diákszövetkezetek ebben nagyon jó segítséget és lehetőségeket nyújtanak a tagjainak, miközben biztosítva vagy az esetleges balesetek okán is. Nem mehetünk amellett a tény mellett sem, hogy ha 25 év alatt vagy, akkor bizony a nettó órabéred kifogástalan. Munkalehetőségek széles palettája fog várni, akármelyik szövetkezet is nyeri el a tetszésed, ezen végképp nem kell aggódnod.

Pozíciók széles választéka, pénz mennyisége és a betanító kollégák kedvessége tényleg nem lesz akadály. Mindig ott fog ülni a kisördög a vállunkon, és meg fogja kérdezni, hogy valóban bírjuk-e? Nekünk való? Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy munka után tanulni is tudjunk? Valóban szükségünk van pénzre? Mit nyerünk azzal, ha egy olyan munkakörben fogunk dolgozni, ami nem is szakmánk? Mi számít tapasztalatnak?

Első tanácsomként javasolom, hogy engedd el ezeket a gondolatokat, hiszen addig, amíg nem állsz munkába és nem tapasztalod meg, milyen érzés, addig felesleges ezeken pörögnöd. Legyél bátor, és merj lépni! Amit nyersz a nap végén, az csak a tiéd lesz. Azon sem kell aggódnod, hogy ezek a tapasztalások nem fognak segíteni a diplomaszerzést követő időszakban. A diákmunkák azért is szuperek, mert nem kell egy pozícióban megragadnod. Kipróbálhatod magad a vendéglátás sürgő-forgó világában, a kereskedelem precíz pénzforgalmú életében, de akár egy adminisztratív helyen is tudsz élményt szerezni.

Érdemes figyelni, hogy van-e lehetőséged arra, hogy a szakmádban tudj állást vállalni. Radiográfusok figyelmébe ajánlom, hogy létezik egy támogatói program, ahol a BSc diploma előtt álló szakembereknek biztosítanak operátori/asszisztensi munkakört. Számos hasonló lehetőség létezik, mint például a gyakornoki programok. Mindkét rész számára előnyös ez az együttműködés, mivel a cég betanítja a leendő diplomás szakemberét, Neked pedig egy biztos hely, ahol még a szakmádban is dolgozhatsz miközben tanulsz.

Mi a helyzet az iskolával? Mikor kell menni levelezőre? Első és legfontosabb az iskola, tanulás. Nem hiába döntöttél úgy, hogy továbbtanulsz. Ne aggódj, ha úgy érzed, hogy nem tudod összehangolni a kettő dolgot, és nem működik párhuzamosan. Ösztöndíjakból is lehet igen szép kis összeget félretenni. Ha nem létszükséglet az anyagi függetlenség, akkor nincs semmi gond. Érett döntés, hogy felismerted. Ez a te életed, így te is döntöd el, mi a helyes, mit érzel annak. Bármikor kiléphetsz, válthatsz, nem kell izgulnod. Sőt, még a szövetkezetekkel való szerződésedet is felbonthatod. Bizonyos esetekben, amikor komolyan gondolod egy céggel a jövőddel kapcsolatos helyzetet, akkor viszont meg kell fontolni a nappali munkarendről való áttérést. Levelező munkarendű ismerőseidtől kérdezz utána a dolgoknak – ami fontos, hogy nem lesz benne a diplomádban, hogy te levelezőn végezted el a szakot.

Egy szó, mint száz, előbb-utóbb el fog érkezni a dolgozói lét csodálatos világa, de nem vagy lemaradva semmiről. A döntés a te kezedben van!

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Pexels

Olvastad már? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …