Blog

Ezért szeretem a februárt

0
Ezért Szeretem A Februárt 1

Szerintem az embereket abszolút két csoportra lehet osztani a téli hónapokhoz való viszonyuk alapján: vagy szeretik őket, vagy alig várják, hogy jöjjön végre a március. Én teljes mértékben az utóbbi csoportba tartozom. Az egyetlen dolog, ami elviselhetővé teszi számomra a telet, az a karácsonyi várakozás decemberben. A január meg aztán tényleg csupa lustaság, motiválatlanság, komorság, hiába az új év. Legalábbis pár évvel ezelőtt ezen a véleményen voltam…

Mai fejjel már úgy gondolom és belátom, hogy a téli hónapok nem a semmiért lettek nekünk „kitalálva”, és igen is hasznosak a szervezetünkre nézve. Bár sokan nem örülünk a rövid nappaloknak, hosszú éjszakáknak, mégis igényli testünk a lelassulást a pörgős nyári, illetve őszi hónapok után. Ilyenkor sokat panaszkodunk, hogy korán sötétedik, nem tudunk mindent elintézni és megcsinálni egy napba besűrítve, amiket szeretnénk, de hát pont ez a lényeg! Ez az időszak arra ösztönöz téged, hogy foglalkozz kicsit többet magaddal, tölts több időt minőségi pihenéssel, tervezz az új évre. Aztán a december, majd január végeztével ahogyan egyre hosszabbak lesznek a nappalok, úgy egyre aktívabbá válsz te is. A szép látvány mellett pedig nincs is annál motiválóbb, amikor a téli sivár tájból újra zöld színbe és virágba borul a természet. Talán olyankor érzi magát igazán feltöltve és tettre késznek az ember.

Februárban már egyre kevésbé látjuk szürkének a téli időszakot a közelgő tavasz tudatával. Ilyenkor érzem leginkább, hogy elkezdődött az év, újra hasznos dolgokkal tudom megtölteni a mindennapjaimat. Szívesebben mozdulok ki hosszabb időre, hisz tudom, hogy nem fog egy óra múlva rám sötétedni az ég. Tavasszal mindig sokkal több és sokkal jobb programok vannak az enyhébb időnek köszönhetően, s ennek a tudata már akár február elején is jó érzéssel tölt el. Ilyenkor még a szorgalmi időszak kezdete sem tud letörni, hiszen mennyivel jobb májusban kint a friss levegőn készülni egy-egy vizsgára, mint decemberben bent a sötét szobában, nem? Illetve az egyetemi programok változatossága sem utolsó szempont abban, hogy a tavaszi szemeszter javára tegyem le a voksomat.

Februárban már szinte teljesen új ruhatárat lehet előkészíteni és félretenni a meleg téli cuccokat. Síelni is ilyenkor a legjobb, hiszen általában a legtöbb hegy napsütésben gazdag pályákkal várja a sport szerelmeseit akár a szomszédos Ausztriában, Szlovéniában vagy Szlovákiában. Bármilyen egynapos kirándulást, túrázást is lehet tervezni a hosszabb nappaloknak és növekvő napközbeni hőmérsékletnek köszönhetően. Azok a szerelmesek, akik pedig még nem tartják unalmasnak az ünnepet, a február 14-e is tökéletes alkalom valamilyen közös program eltöltésére együtt. Azoknak viszont van egy rossz hírem, akik nagyon unják már a telet és tűkön ülnek a tavasz kezdetére várva: az idei év szökőév, azaz egy nappal többet kell aludnotok márciusig… De a legdurvább az, hogy a mai nappal februárt írunk, vagyis máris eltelt egy hónap ebből az évből.

Dervalics Panna

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …