Blog

A térdre kényszerítő spondylosis

0
Spondy 1

Az irodák nyüzsgő zugainak kavalkádjában létezik egy lesben álló fenevad, mely zsákmányát lesve a legváratlanabb pillanatokban csap le. Áldozatának mozgásszegény életmódját már réges-rég kiismerte. A mit sem sejtő ember a tucatnyi munka súlyától görnyedten gubbaszt a munka oltára előtt, miközben a ragadozó készen áll a támadásra. Egy apró figyelmetlen mozzanat következtében kezdetét veszi az akció. A lumbális gerincpillérek fájdalmas szuszogása visszhangot üt a deréktájékra, mely tovább pulzálva terjed tova. S végül így kényszeríti térdre a pattanásig feszült idegek és az élettel megtöltő, szapora szívdobbanások hangversenyének közepette a spondylosis a kétségbeesett embert.

Mi is a spondylosis:

Sokan már fiatalkorukban találkoznak a spondylosis kellemetlenségeivel, mely a gerinc csigolyáinak elmeszesedését, meszes felrakodások megjelenését és a gerinc kisízületeinek degeneratív kopását jelenti. Ennek következtében a csigolyák közé beilleszkedő, érintett porckorongok a túlzott gravitációs nyomásterhelés miatt deformálódnak, alakjuk megváltozása megy végbe. A porckorongok ellaposodása, kitüremkedése mellett tovább fokozódhat a probléma a szalagok elmeszesedésével, a csigolyák közti ízületi rés szűkülésével, mely jelentős mozgásbeszűkülést okozhat.

Ahogy már a bevezetőben is utaltam rá, az előbbiekben említett degeneratív elváltozások a gerinc lumbális szakaszán (deréktájon) lehetnek elég kifejezettek. Az itt elhelyezkedő lumbális 4-es és 5-ös csigolyánkra teljes felsőtestünk súlya nehezedik, így egy rossz tartás, egy súlyeloszlás megváltozás könnyen hatalmasabbnál hatalmasabb terhet róhat a gerinc passzív pillérei között elhelyezkedő porckorongokra. Az ágyéki szakaszon kialakuló spondylosist, lumbális spondylosisnak írja le a szakirodalom.

Az elváltozás a gerinc bármely szakaszát érintheti, azonban a nagy súlyterhelésnek kitett ágyéki gerinc mellett a mozgékony és sérülékeny nyaki szakaszra is jellemző a spondylosis előfordulása.

Mik lehetnek az okok?

Kutatások is kimutatták, hogy a csigolyák elmeszesedése egy természetes folyamat, hisz az ember az idő múlásával „elhasználódik és megkopik”.  Azonban számos ok feltételezhető az idők múlásán kívül, mely okozhatja a különböző gerincszakaszokon akár idejekorán megjelenő elváltozásokat, melyek fájdalmakkal is járhatnak.

A bevezetőben szerettem volna egy napjainkban gyakori példával érzékeltetni azt, hogy a mozgásszegény életmódban domináló ülőmunka sokszor okozhatja a spondylosis kialakulását.  A tartós mozgásmentesség következtében egyes izmok nem kapják meg megfelelő dózisban és minőségben a működésükhöz szükséges feszülés ingerét. Így megkezdődik az izmok gyengülése, melynek következtében felborulhat az izomegyensúly. A törzsizomzat (core izomzat) gyengülése kifejezetten nagy hatást gyakorol a csigolyák károsodására. A monitor előtt órákat gubbasztó ember nyaka is könnyen érintetté válhat, hiszen ilyenkor a nyaki szakaszon nem jön létre mozgás. Ezzel szemben a túlzott fizikai munka is ártalmassá válhat, hiszen könnyen sérüléseket okozhat. Érdemes odafigyelni arra, hogy kerüljük az egyoldali terhelést, kiegészítve a helyes testtartás megtartásával, hiszen ezek is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket számunkra.

Különféle gerincbetegségek is okozhatják a csigolyák károsodását, melyek terápiáját minél hamarabb el kell kezdeni. Ugyanis a deformitások kialakulása mellett jelentősen növekedhet az általuk kiváltott fájdalom szintje, mely kezeletlenül hagyva további kellemetlen szövődményekhez vezethet. Ilyen gerincbetegség például a gerincferdülés és a Bechterew-kór.

Különféle sérülések vagy genetikai okok miatt felbukkanhat ez a probléma, így érdemes minél előbb gyógytornászhoz és orvoshoz fordulni, ha az egyén problémát, illetve fájdalmat tapasztal. Így a problémák súlyosbodása előtt érdemes a családban érdeklődni a spondylosis előfordulásáról, így fény derülhet a genetikai a hajlamra és megelőzhetővé válhat a probléma súlyosbodása.

Az idősödés kapcsán említettem, hogy az ember „elhasználódik”, és természetes folyamat révén a test kontraktilis és nem kontraktilis mozgásszervi elemei hanyatlásnak indulnak. A porckorongok veszítenek víztartalmukból, így rugalmasságuk is redukálódik. A kisízületi kapcsolatok károsodnak, melyek nagyban megnehezítik a mozgás kellemes szabadságának érzését. A folyamat nem megállítható, azonban rendszeres mozgással, kellő pihenéssel és gyógytornával mérsékelhető.

Mik a tünetek?

A tünetek jellemzően az érintett gerincszakasz közelében jelennek meg és ott okozhatnak mozgásbeszűkülést és fájdalmakat.

Nyaki érintettség esetén gyakran megjelenik a tompa, éles, avagy nyilalló fájdalom, a mozgás nehézsége, a nyakizmok merevsége, görcsössége és a nyak antalgiás tartása. A fájdalom kisugározhat a vállakba, illetve a karokba, melyek mellett egy erős fejfájás is megjelenhet.

A háti szakasz esetében csakugyan tapasztalhatunk izommerevséget, erős fájdalmakat és mozgásbeszűkülést. A fájdalom jellemzően a lapockák között lokalizálható, mely az oldalakra is kisugározhat.

A lumbális spondylosis esetében a leggyakoribb panasz a reggeli és esti órákban jelentkező derékfájás és derékmerevség érzése. A fájdalom kiterjesztheti fennhatóságát a keresztcsont és a csípőtájékara is. Az ágyéki szakasz kezelés nélkül hagyása is komoly szövődményekkel járhat. Lumbágó és isiász alakulhat ki belőle, illetve az izmok fájdalmas, hirtelen összehúzódásának, görcsének (izomspazmus) hatására, az ágyéki szakaszon gerincferdülés alakulhat ki.

A probléma kezelése:

Szerencsére konzervatív terápia segítségével a panaszok nagyon hatékonyan kezelhetőek. A kiújulás-mentes életet azonban csak abban az esetben érhetjük el, ha megszüntetjük a problémákat és elváltozásokat kiváltó okot.

A nagy fájdalmak és a mozgáskorlátozottság kereszttüzében a legfontosabb teendőnk a pihenés és a gerinckímélet. A gerincünk tehermentesítését legkönnyebben a pozícionálás segítségével érhetjük el. Kényelmes testhelyzet lehet ilyenkor a háton fekvés felpolcolt lábakkal úgy, hogy a térd és a csípő derékszögben legyen.

A kezelések legfontosabb része a gerinc stabilizálás, a test izomegyensúlyának visszanyerése különféle korrekciós gyakorlatokkal, a jó testtartás kialakítása, megtanítása és a tanultak életmódszerű alkalmazása a páciens életében.

Konklúzió:

A spondylosis a csigolyákat és kisízületeket érintő degeneratív kopásos megbetegedés, melynek jelenléte komoly panaszok és szövődmények kialakulásához vezethet. Az idő múlásának természetes folyamatán kívül számos más életmódból vagy betegségből, sérülésből fakadó probléma okozhatja a spondylosis megjelenését. A betegség leggyakrabban az ágyéki gerincet és a nyaki szakaszt veszi célkeresztbe, azonban bármely gerincszakaszon előfordulhat. Számos kellemetlen tünettel rendelkezik, melyek közül a leggyakoribb a fájdalom, a merevség érzése, az izmok feszülése és a mozgásbeszűkülés. Habár a kopás egy természetes, öregedéssel járó folyamat, ne feledjük el, hogy megfelelő odafigyeléssel, szakmai segítséggel és esetleges konzervatív kezelésekkel könnyen megelőzhetővé válik, hogy fejet kelljen hajtanunk a spondylosis uralma fölött.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szeretnél hasonlókról olvasni lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …