Blog

Felgyorsult öregedés – A progeria

0
1 Progeria

A várandósság időtartama körülbelül negyven nap. Kilenc hónap az anyaméhben, majd várhatóan hetven-nyolcvan év a Földön, nem számolva a különböző életmódbeli hatásokkal vagy a lehetséges betegségekkel. Ennyi ideje van egy átlagembernek megtapasztalni az élet minden területét, beteljesíteni vágyait, véghez vinni terveit, miközben a szemek csak peregnek abban a bizonyos homokórában. De mi van akkor, ha az öregedés folyamata az átlagosnál ötször, vagy akár tízszer gyorsabban történik?

A progeria, vagy Hutchinson-Gilford progeria szindróma, egy rendkívül ritka genetikai rendellenesség, mely a gyermekeknél gyorsított öregedést eredményez. A szindrómát azok a gyerekek hordozzák, akik genetikai mutációk miatt nem képesek normálisan termelni a lamin A nevű fehérjét, ami a sejtmag stabilitásában és integritásában játszik kulcsszerepet.

Az első dokumentált Hutchinson-Gilford progeria szindróma (HGPS) esetről a brit orvos, Jonathan Hutchinson számolt be 1886-ban. Az eset egy fiúgyermekről szólt, akinél már kisgyermekkorban megfigyelték az öregedéssel összefüggő jellegzetes tüneteket. Hutchinson leírása alapján a gyermek külsőleg idősnek tűnt, de a kór belső mechanizmusait és genetikai hátterét csak sok évtizeddel később, 2003-ban sikerült megérteni.

A betegség korai jelei gyakran a születést követő első évben már megmutatkoznak. A betegek külsőleg idősödnek, kifejeződik a kopaszodás, a bőr megvastagodása s az izomzat atrófiája. Belül azonban a belső szervek és szervrendszerek nem tudnak lépést tartani a gyors öregedéssel. Emiatt a betegek hajlamosak szív- és érrendszeri problémákra, amelyek végül hozzájárulnak az átlagosnál korábbi halálhoz. Azon betegek, akiknek az agyukat a kór nem károsítja, átlagosan 12 évesen halnak meg, legtöbbször szívinfarktusban.

Az érintett gyermekek és családjaik számára ez a kihívásokkal s nehézségekkel teli út magában foglalja a rendszeres, akár heti többszöri orvos látogatást, kezeléseket és a támogatást, mivel a betegség különleges gondozást igényel. Emellett a betegség számos pszichoszociális kihívást is felvet, mivel a betegek gyakran szembesülnek a környezetük értetlenségével, elutasításával, s a koruktól függő fizikai megjelenés okozta társadalmi nehézségekkel.

A progeriával kapcsolatos kutatások azonban reményt kínálnak. A tudományos közösség intenzíven dolgozik a szindróma mélyebb megértésén, diagnosztikai módszereken és kezelési stratégiákon. Az utóbbi években a genetikai terápiák és más innovatív megközelítések felvillantották a reményt a progeria elleni hatékony kezelés kifejlesztésében, illetve ezen megközelítések hozzájárulhatnak az öregedés általánosabb mechanizmusainak megértéséhez, és segíthetnek más hasonló genetikai rendellenességekkel küzdő betegeknek is.

Szücs Réka

Olvass tovább!

Talán ezek is érdekelhetnek …