Blog

Barangolás a Ghibli filmek varázslatos világában

0
1_Barangolás a Ghibli filmek varázslatos világában

Éppen átlépted a bejárati ajtó küszöbét egy stresszes nap után, és az egyetlen dolog amire gondolni tudsz, az a puha és komfortos ágyad. Semmire sem vágysz jobban, minthogy lehunyd a szemed és álmodj valami szépet. Azonban ott motoszkál egy nyugtalanító gondolat a fejedben. Amikor holnap reggel felébredsz, akkor elölről kezdődik a mindennapos rohanás.

A napfény simogató melege kelt fel a mély álomból az ébresztőd rikácsoló hangja helyett. Megnyújtózol és kinyitod a szemeid, viszont a szobád megszokott látványát keresve jössz rá, hogy nem az ágyadban ébredtél. Nem tudod mi ez a különös világ vagy hol helyezkedik el, de nem vagy ideges. Legbelül érzed, hogy pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Egy hang az elméd mélyén azt suttogja, hogy egy varázslatos kalandra invitáltak, amit kár lenne visszautasítani. Majd kiugrik a szíved a helyéről, annyira dobog az izgalomtól, de elindulsz bizakodva az erdei ösvényen.

Nem vagy egyedül, számtalan varázslatos vagy éppen elátkozott lény kíséri az utadat. Mindegyik lélek megtanít számodra valamit, legyen az lojalitás, türelem vagy éppen egy lecke. Gyorsan rájössz, hogy nem te vagy az egyetlen ember ebben a furcsa világban. Bár az újdonsült barátod otthonosabban mozog a helyi erdőben, egy pillanatra sem vontad kétségbe az emberi mivoltát. Szavak nélkül is pontosan tudod, hogy végig fogja kísérni a kalandjaidat.

Az erdő gyorsan átalakul egy világos tengerparttá. Bár sehol sem látsz viharfelhőket, tombol a víz, óriási hullámokat sodor feléd. A távolban színes vitorlájú hajók közlekednek, hiába integetsz nekik, túl messze vannak tőled, hogy észrevegyenek. Földbe gyökereztek a lábaid, csak meredten nézel a hatalmas hullámra, ami egy pillanat alatt maga alá temet. Meglepetésedre nem okoz problémát, hogy a víz alatt lélegezz, azonban nehezedre esik eldönteni, hogy valóban a tenger mélyén sodródsz az árral, vagy a végtelen égbolt csillagai között lebegsz.

A csillagoktól kezdve, az erdőn keresztül, a városokon át barangolsz, és csak az lebeg a szemeid előtt, hogy teljesítsd a kalandos utat, amire már nem is emlékszel mikor indultál el. Nem aggódsz amiatt, hogy mennyi pénzed van, hogy mit fogsz enni, hogy mit gondolnak mások, hiszen egy olyan világ vesz körbe már napok óta, ami minden egyes pillanatban lenyűgöz a mélységével. Amikor a kalandod végéhez érsz, fáradtan, de feltöltődve, akkor tudod, hogy menned kell. Mindössze annyit kérsz ettől a varázslatos világtól, hogy örökre emlékezhess a dolgokra, amiket megtanított neked.

Sokszor érzem azt a hétköznapok során, hogy az élet senki kedvéért sem áll meg. Azonban Hayao Miyazaki, a Ghibli stúdió alapítója és Oscar-díjas rajzfilmkészítő, lassan negyven éve olyan filmeket gyárt, amik rácáfolnak az előbbi kifejezésre. A Ghibli filmek egy olyan atmoszférával rendelkeznek, amit nehéz szavakkal leírni. Minden rajzfilm egyfajta kalandra, küldetésre hív minket, ahol megfeledkezünk a valóságról, és egy alternatív világot fedezünk fel, egyedi szabályokkal.

Bár első látásra úgy tűnhet, hogy ezek a filmek a gyerekek számára készültek, de minden korosztály számára nyújtanak valami értékeset. Nem csak a japán kultúráról és mindennapi életről kapunk képet, hanem együtt éljük át a film karaktereivel a történet során kibontakozó mély érzelmeket. Itt nem kell szégyellni az érzéseinket, szabadon lehet sírni, dühöngeni és rettegni. Nincsen emberibb annál, hogy ezeket közösen éljük meg. A filmek tele vannak pozitív élményekkel is. Bár rögös az út a kaland végéig, eddig mindig jó eső érzésekkel fejeztem be őket.

Szeretnék kiemelni három Ghibli filmet, amik már az első megtekintés után belopták magukat a szívembe. Mindegyik tanított számomra valami olyan leckét, ami sokszor eszembe jut, ha az életben hasonló helyzetbe kerülök. Mindegyik film csodálatos, amit a Ghibli stúdió gyártott, és az összeset tiszta szívből ajánlom mindenkinek.

Totoro – A varázserdő titka

Totoro, az erdő egyik barátságos szelleme, azok számára is ismerős lehet, akik még egyetlen Ghibli filmmel sem találkoztak. Mindenki tetszését elnyerte ez az óvatos óriás, aki az első pillanattól kezdve védelmezi a bennünk lakozó gyermeket. A történet azzal kezdődik, hogy Mei és Satsuki (körülbelül 4 és 10 éves lányok) az édesapjukkal egy új házba költöznek, ami közelebb van a kórházhoz, ahol az anyukájukat kezelik. A film cselekményeit végigkíséri a félelem és a bizonytalanság, azonban Totoro és a gyerekek megtanítanak arra, hogy az ijesztő pillanatokban mennyit tud segíteni a gyermeki játékosság.

Kiki – A boszorkányfutár

Kiki egy 13 éves boszorkány, aki éppen útnak indul a film elején egy másik városba, hogy új tapasztalatokat szerezzen. Végigkísérjük őt és Jijit, a fekete macskáját, egy rögös, de annál izgalmasabb úton. Választása egy tengerparti nagyvárosra esik, ahol egy pékség számára indít futárszolgálatot, seprűnyélen szállítja ki a termékeket. Kikivel karöltve tanulhatjuk meg, hogy mitévők legyünk, ha a kiégés veszélye fenyeget.

Chihiro Szellemországban (Spirited Away)

Az egyik pillanatban még a szüleivel utazott az új otthona felé, a másikban pedig egy idegen szellemvilágban találta magát a főhősünk, Chihiro. A nappal még elhagyatottnak tűnő japán fürdőház éjszaka életre kel, rengeteg szellem úticéljaként szolgál. A lány barátokat és ellenségeket szerez magának, útját végigkíséri egy arcnélküli szellem. Furcsa módon egy teljesen idegen világban és helyzetben találja meg önmagát a tíz éves Chihiro, egy lépéssel közelebb jár a felnőtté váláshoz.

Bónuszként szeretném kiemelni Hayao Miyazaki legutolsó filmjét, ami tavaly decemberben jött ki: A fiú és a szürke gém. A film egy olyan váratlan fordulatokkal teli történetet mutat be, ami mindenki számára nyújt valami értékeset.

Ha már eleged van a hétköznapi stresszből, vagy csak szimplán szeretnél kicsit elrejtőzni a valóság elől, akkor mindenképpen jó döntés elindítani egy Ghibli filmet. Garantáltan egy olyan világba fogsz belecsöppeni, ahová utána mindig vágyni fogsz. Add a kezed és induljunk együtt egy felejthetetlen kalandra!

Pápai Liza

Olvasd el ezt is!

Talán ezek is érdekelhetnek …