Blog

Guyon alagút szindróma – a zsibbadó ujjak nyomában

0
1 Guyon Alagút Szindróma

A Guyon alagút szindrómát, akár csak a Carpális alagút szindrómát, a zsibbadó ujjakkal, kezek ügyetlenségével és fájdalmával szokták leginkább jellemezni. Korábbi cikkemben már bemutattam a Carpal tunnel szindróma kellemetlenségeit, így eljött az idő, hogy feltárjuk a titkot, hogy valójában mi áll a címben már említett zsibbadó ujjak hátterében.

Mi is pontosan ez a szindróma:

            Akárcsak a Carpális alagút szindrómájának esetében, a probléma forrása itt is egy igen fontos ideg kompressziója lesz, amit nervus ulnaris-nak nevezünk. Az említett ideg a kéztőcsontok között meghúzódó Guyon-csatornában halad, azonban a test számos más pontjával is érintkezik. Az ideg a nyak oldalsó részét és a könyök hátsó részét is érinti, majd végül a gyűrűs ujj és a kisujj beidegzésében ér véget. Az ulnaris ideg a 4. és 5. ujj beidegzése mellett számos kézizom beidegzéséről is gondoskodik, melyek elengedhetetlenek a kéz, a csukló finom, apró mozdulatainak kivitelezéséhez.

Pontosan miben is különbözik a Carpal-tunnel szindrómától?

            A két szindróma nagyon hasonló klinikai tünetekkel rendelkezik, így sosem kizárt, hogy a Guyon alagút szindróma a Carpális alagút szindrómával együtt van jelen. Legegyszerűbb megkülönböztetése a különböző ujjak zsibbadásának detektálása. Még a Carpális alagút szindróma esetében az első 3 ujj zsibbadása, érzéskiesése a jellemzőbb, addig a Guyon alagút szindrómában a már említett gyűrűs-és kisujjban jelennek meg a szindrómára jellemző kellemetlen tünetek. Fontos anatómia különbséget jelent, hogy a Carpal tunnel szindróma esetében a medianus ideg kerül nyomásterhelés alá.

Kialakulásának körülményei:

            Van, amikor az a szerencsés helyzet áll elő, hogy pontosan meg tudjuk határozni a probléma forrását. Azonban a Guyon alagút szindróma esetében is előfordulhatnak olyan komplex esetek, melyben nem tudjuk megfelelő pontossággal megállapítani a probléma okát.

            A különféle, kéz régiót érintő mozgásszervi traumák ismétlődő körfolyamata, illetve a csukló túlhasználtsága az idegre folytonos nyomást gyakorolhat. Ez által váltódhat ki gyulladás vagy egyéb kellemetlen tünet.

A golfozók és a baseball játékosok gyakori sérülése is fokozza a szindróma kialakulásának esélyeit. Az ulnaris ideg szomszédságában elhelyezkedő hamatum kéztőcsont törése, repedése esetén, az ideg szintén kompresszió alá kerülhet.

            Az incidenciát tovább fokozhatják az ízületi gyulladások, ciszták és ganglionok, vérrögök az ulnaris artériában. Ezen felsorolt okok az idegre nyomásterhelést rónak, így váltva ki a kórképre jellemző tünetegyüttest, panaszokat.

Azok a kellemetlen tünetek:

            A főszerep a jellemző szúró, zsibbadó érzésé lesz, melyet az érintett a kisujjban és a gyűrűsujjában érez. Jellemzően a reggeli órákban, a test ébredésekor számolnak be kifejezett szúró, zsibbadó fájdalomról, mely később égető jellegűvé is válhat. Az ulnaris ideg kompressziója miatt, a zsibbadáson túl, a kéz izmainak jelentős része meggyengülhet, mely a kéz ügyetlenségéhez vezet. Gyakori panasz a Guyon alagút szindrómás páciensek körében, hogy gyakran ejtenek el tárgyakat és fokozott gyengeségérzetről számolnak be csuklójukat, kezüket masszírozgatva.

            A kéz finom, apró mozgásai akadályozottá válhatnak a tenyér kisizmainak, illetve az ujjakat mozgató izmok érintettsége miatt. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a gyengeségük miatt a hüvelykujj a tenyérbe húzódik, az ujjak szétterpesztése nehezítetté válhat.

A diagnózis felállításához mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, aki megfelelő szakértelemmel tudja elvégezni a fizikális vizsgálatokat, speciális klinikai teszteket, majd szükség esetén további képalkotó vizsgálatokra küldhet minket.

Hogyan történik a kezelése?

            A kezelésben továbbra is nagy szerepe van a korábban már sokszor emlegetett konzervatív kezelésnek. Gyógytorna keretein belül olyan gyakorlatokkal operál a gyógytornász, mellyel megpróbálja elérni, hogy a nyomás alatt lévő ideg felszabadulhasson. Az akadályozott mozgások gátlásainak feloldása, a kis izmok folyamatos izomerősítése számtalan esetben szerves részét képezi a terápiának. A fájdalom és a kellemetlenségek csökkentése céljából non-szteroid gyulladáscsökkentők, csuklórögzítők használatát is szokták megoldásként javasolni.

Konklúzió:

            A Guyon alagút szindróma, hasonlóan a Carpalis alagút szindrómához, egy igen kellemetlen, mindennapokat megnehezítő tünetekkel járó kórkép. Leggyakrabban a 4. és 5. ujjak zsibbadásáról felismerhető a jelenség. Számtalan trauma, sérülés, törés, túlhasználat okozhatja a kórkép kialakulását, melynek tünetei fokozódó tendenciát mutatnak. Hasonlóan más kórképekhez, ebben az esetben is látogassunk el minél előbb orvosunkhoz, hogy a megfelelő terápiás módszerek segítségével megelőzhessük a kórkép elfajulását és a további fájdalmak jelentkezését!

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, ajánlom figyelmedbe az alábbit:

Talán ezek is érdekelhetnek …