Blog

Mit esznek szilveszterkor a világ népei?

0
1 Szilveszter

December 31-e a világon mindenhol egy fontos nap. Az emberek összegyűlnek a szeretteikkel és közösen búcsúztatják az évet, valamint éjfélkor közösen üdvözlik az újévet. A közös ünneplés során elmaradhatatlanok a társasjátékozások, a közös karaoke és tánc vagy a kiadós beszélgetések és összegzések az elmúlt 365 napról. Az éjfél közeledtével mindenki előkészíti a pezsgőspoharakat a koccintáshoz, de ne feledkezzünk meg az ételekről sem. Azon kívül, hogy oldhatjuk egy kicsit az éhségünket, ilyenkor nagy jelentősége van annak, hogy mit fogyasztunk. Ahány ország, annyi kultúra; íme, hogy mit fogyasztanak az emberek világszerte szilveszterkor.

12 szőlőszem
Spanyolországban az éjfél közeledtével összegyűlnek az emberek és 12 darab szőlőszemet tartogatnak a markukban. Ahogy éjfélt üt az óra, minden óraütésre megesznek egy szem szőlőszemet. Akinek sikerül ez idő alatt elfogyasztani a gyümölcsöt, szerencsére számíthat a következő évben. Az egyes szemek a következő 12 hónapot jelzik, ízük (édes vagy savanyú) pedig, hogy milyen hangulatban fognak eltelni.

Robbanó gránátalmák
Törökországban december 31-én az emberek gránátalmát törnek a ház küszöbén. Céljuk, hogy minél több magocska szétrepüljön, hiszen azok a jólétet, a gazdagságot és a bőséget jelentik a következő évben. Előszeretettel hordanak piros ruhákat is az év utolsó napján.

Tészta szerencse
A japán családok szilveszter éjfélkor hajdinás soba tésztát (toshikoshi soba) fogyasztanak. A hosszú tészták a hosszú életet és a jólétet jelképezik, ezért az étel fogyasztásakor figyelni kell, hogy a tészta ne törjön meg. A tészta megtörésével a szerencse is megtörik. Az újévet megelőző napon rizssüteményt is készítenek a családok, és egy nagy tésztából tépegetve együtt készítik el a kis finomságokat.

La Festa di San Silvestero
Az olaszok sem fogják vissza magukat, ha bőséges ünnepi étkezésről van szó. Előszeretettel készítik el a hagyományos cotechino con lenticchie-t, azaz a kolbászos-lencsés pörköltet, amely fogyasztójának szerencsés új évet jósol. Ezen kívül a lencse a sok pénzt is szimbolizálja. Zampone is szokott az asztalra kerülni, ami egy töltött disznótoros. Desszertként chiacchiere-t szoktak enni, ami mézben és porcukorban megforgatott sült tésztagolyó. Természetesen a vacsora végén a prosecco sem maradhat el.

Tamales
Mexikóban tamales-t szoktak fogyasztani a családok. Az étel kukoricatésztából készül, amit sajttal, hússal és más ízletes hozzávalókkal töltenek meg, majd banánlevélbe vagy kukoricacsuhéba csomagolnak. Szinte minden nagyobb ünnepi alkalomkor elkészítik. Újévkor a legtöbbször menudoval eszik, ami pörköltből és hominiből készült leves. Fontos megjegyezni, hogy köztudottan jó másnaposság ellen, ezért egy jól sikerült szilveszteri buli után jól esik a lábadozóknak. A család női tagjai összegyűlve rengeteg ilyen kis ételcsomagocskát készítenek, hogy azokat szétoszthassák szomszédoknak, barátoknak és családtagoknak.

Savanyított hering
Habár mi magyarok nem fogyasztunk halat szilveszterkor és újévkor, mert elúszik a szerencsénk, vannak országok, ahol meghozza a szerencsét. Lengyelországban és Skandináviában savanyított heringet szoktak éjfélkor fogyasztani, hiszen a hering ezüstös színe a pénzérméket jelképezi. Valahol hagymával, valahol tejszínes mártással fogyasztják inkább. A lengyelek a Sleddzie Marynowane-t úgy készítik, hogy a heringeket sós vízben áztatják 24 órán keresztül, majd hagymával, cukorral, fűszerekkel és fehér ecettel befőttesüvegbe rakják őket fogyasztásig.

Nagyon sokszínű szilveszteri kultúrával büszkélkedhet a világ. Aki a magyar szokások mellett szívesen kipróbálná más népek szokásait, azokat bátorítom, hátha megsokszorozódik a szerencséjük.
Boldog új évet kívánok!

Kaitz Réka

Képek forrása: Pexels

Amennyiben érdekesnek találtad a cikkem, ajánlom a figyelmedbe ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …