Blog

Ijesztő mínuszok terápiaként – A krioszauna

0
Ijesztő Mínuszok Terápiaként 1

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél örvend óriási népszerűségnek. Mára már sok-sok fajtája kialakult, így nehéz pontosan definiálni a szaunák hatásmechanizmusát, de összességében elmondható, hogy ezekben a forró helyiségekben imádnak az emberek kikapcsolódni. Nem is beszélve arról, hogy mennyi jótékony hatását ismerjük: élénkíti a vérkeringést, izzadást követően a méreganyagok eltávoznak szervezetünkből, javul az anyagcserénk, illetve csökkenti a stresszt. És mi történik, ha utána jó finn-szokásokhoz híven egyből jeges fürdőbe mártózunk? Nem csak az erek és kötőszövetek rugalmassága fokozódik, de bőrünk is feszesebbé válik a hirtelen hőmérsékletváltozásnak köszönhetően.

Viszonylag friss gyógyászati módszernek számít a kiroterápia, vagy hidegterápia, amely extrém mínuszokkal aktiválja a szervezet természetes védőmechanizmusait. Egy japán tudós az 1970-es években fejlesztette ki a krioszauna fülkéket, melyekben -120 és -180 °C közötti hőmérséklet jellemző. Egy kezelés csupán 2-3 percet vesz igénybe, azonban hosszútávú kedvező hatás eléréséhez érdemes bizonyos időközönként többször is ellátogatni egy ilyen helyszínre. Bár ijesztőnek hangzik ez a hihetetlenül fagyos környezet, rengetegen felismerték orvosi jelentőségét, így már több, mint 400 kriogyógyászati központ működik Európában. De hogyan tud működni egy ilyen terápia – és miért nem fagyunk meg közben? A fülkékben rendkívül száraz a levegő – legtöbbször folyékony nitrogén alkalmazásával – így a test egésze számára kényelmesen elviselhető ebben a pár percben az extrém hideg hőmérséklet. A körülményekre a szervezet úgy válaszol, hogy tartalékait mozgósítja, ezáltal pedig öngyógyító mechanizmusokat aktivál. A kezelés során a bőr hőmérséklete rögtön lehűl 0 °C közeli hőmérséklete, majd a vérkeringés serkentésével újra 35 °C-ra emelkedik.

Habár a krioszauna jótékony hatása az egész testre vonatkozik, vannak azonban területek, amelyekre kifejezetten pozitív módon irányul egy-egy kezelés. Legtöbbször hosszan tartó betegséggel, ízületi gyulladással, mozgásszervi panaszokkal, különböző bőrproblémákkal küzdő betegek keresik fel a krioszaunával rendelkező gyógyászati központokat. Szépségipari területeken előszeretettel alkalmazzák a méreganyagok szervezetből való eltávolítására, illetve bőrhibák kezelésére. Lassítja a ráncosodás folyamatát, elősegíti a haj és a körmök egészségét, valamint a narancsbőrrel is felveszi a harcot.

Talán legtöbbször a sportolók körében alkalmazzák a hidegszaunát, ugyanis gyors regenerálódási folyamatokat indít el a szervezetben, ezáltal pedig támogatja a sportsérülésekből való könnyebb felépülést. Fokozza a teljesítményt és az állóképességet, ezzel hozzájárulva a sikeres edzéshez, illetve versenyzéshez.

Az orvostudomány területén is számos szakterületen belül megállja a helyét. Erősíti az immunrendszert, beindítja az öngyógyulási folyamatokat, elősegíti a gyulladások kezelését. Kifejezetten ajánlják sebészeti beavatkozásokat követő rehabilitáció során, különösen ízületet, gerincet érintő műtétek után. Hatékonyan alkalmazható szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére. Mindezek mellett pedig a tüdőgyógyászat, bőrgyógyászat, ortopédia, reumatológia, neurológia, hepatológia gyógyító eszközeként is elterjedt.

Ne aggódj ennyi betegség felsorolása láttán, hiszen, ha teljesen egészséges vagy, akkor is érdemes kipróbálnod. A krioszauna a test felfrissítése mellett a stresszkezelésben is jelesre vizsgázik. Az pedig senkinek sem árt, igaz?

Dervalics Panna

Olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …