Blog

Toxoplazmózis – szükséges-e az aggodalom

0
1 Toxoplazmózis Szükséges E Az Aggodalom

Számtalan család életét teszik szebbé a négylábú, pihe-puha szőrű, bújós cicák, akiket az emberek befogadtak az otthonukba. Belopták magukat a szívünkbe a kissé furcsa, de szerethető személyiségükkel, az örök játékos lelkükkel és az egyedi szokásaikkal. Sokan gondolják, hogy a macskatartás kevesebb odafigyelést igényel, mint például egy kutya gondozása, azonban ez koránt sincs így. Legyen szó kinti vagy benti cicákról, sajnos mindkettő életmódnak megvannak a veszélyei, ha a macskákról beszélünk, vagy éppen a gazdájukról.

A toxoplazmózis okozója egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii. Képes madarakat, egyéb emlősöket és az embert is megfertőzni, azonban a végső gazdája a házi macska és a többi macskaféle, ezért társítjuk ezt a betegséget a szeretett házikedvencünkhöz. Az ő bélcsatornájukban fejlődik ki a parazita fertőzőképes változata, amivel akár az embereket is megfertőzhetik. A fertőzött macskák ürülékével terjed, éppen ezért a legtöbb cica gazdi már észrevétlenül átesett ezen a fertőzésen, amikor az almot tisztította.

Egy egészséges immunrendszerű emberben a toxoplazmózis minimálisan, vagy egyáltalán nem okoz tüneteket. Esetleg influenza-szerű bajok és kellemetlenségek jelentkezhetnek: láz, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. A nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása a leggyakoribb tünet, ami fájdalommal nem jár, de tapintható a különbség. Ilyen tünetek esetében sem kell megijedni, maguktól elmúlnak. Az egyik leggyakoribb parazitás megfertőződésről beszélünk, mégis kevesen ismerik, mivel az átlagember nem észlel semmit a betegségből.

Az immunhiányos betegek számára jelent nagyobb rizikót ez a parazita, például a HIV-fertőzésben szenvedőknek vagy akik kemoterápiában részesülnek. Ilyen esetben sajnos súlyosabb tünetek jelennek meg, nagyobb a kockázat. Felléphet koordináció-zavar, erősebb fejfájás, esetleges rohamok, zavartság, tüdőgyulladás-szerű tünetek, szívburok-gyulladás, szaruhártyagyulladás és agyvelőgyulladás.

A másik csoport, akire veszélyt jelenthet a toxoplazmózis, azok a várandós nők. Sajnos a várandósság tervezésénél sok macskatartó elbizonytalanodik, hogy maradhat-e a macska a gyerek mellett. Az anyukára nem jelent veszélyt a parazita fertőzés, tünetek nélkül átvészelheti, a magzat számára azonban magasabb a kockázat. Minél korábbi szakaszban történik meg a fertőzés, annál nagyobb a rizikó. A kórokozó a méhlepényen kerül a magzatba, negatív hatással van a baba fejlődésére.

A leendő szülők mindenáron el akarják kerülni ezt a fertőzést, természetesen érthető módon. Azonban a rémhírek mellett tudni kell, hogy nem vagyunk tehetetlenek a fertőzése ellen, kisebb gondot jelent, mint amilyen nagynak hangzik. Ha valaki egyszer megfertőződik a toxoplazmózissal, általában úgy, hogy észre sem veszi, onnantól kezdve immunissá válik. Tehát ha a kismama a várandósság előtt már egyszer megfertőződött, akkor nem tudja még egyszer elkapni a várandósság alatt. Ez azt jelenti, hogy a magzat is biztonságban van. Egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy jelen van-e az antitest az adott személy szervezetében, így találgatni sem kell a várandósság elején, hogy szükséges-e az aggodalom vagy sem.

Pár óvintézkedés betartásával akkor is elkerülhető a fertőzés, ha még nem rendelkezünk immunitással. Kerülni kell a macskaürülékkel való érintkezést, a nyers vagy nem teljesen átsült húsok fogyasztását. Ilyenkor a kertészkedést is ajánlatos félbehagyni arra a kilenc hónapra, hiszen ott egyszerűen találkozhatunk macskaürülékkel, illetve a kórokozóval. Ha benti cicáról van szó, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, aki vérvétellel és székletvizsgálattal megállapítja, hogy a házikedvencünk fertőzött-e. Továbbá fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat, kezet mosni miután érintkeztünk a macskával.

Bár elsőre egy igazán elrettentő betegségnek hangzik a toxoplazmózis, hiszen parazitás fertőzésről van szó, az óvintézkedések betartásával és egy egyszerű vérvizsgálattal védekezhetünk a kórokozó ellen. Emiatt nem kell búcsút vennünk a házikedvencünktől, csak gondoljunk bele, hogy az emberek mennyi csúnya betegséget terjesztenek.

Pápai Liza

Ezt olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …