Blog

Ünnepi fűszerünk: a fahéj

0
1 Fahej

A fahéj édes aromája azonnal a karácsonyt juttatja az eszünkbe. Ahogy a frissen kisült mézeskalács illata belengi az egész házat vagy az adventi vásár fényei között andalogva a kürtős kalácsos bódé árasztja magából az andalító illatokat.

A fahéj azonban nem csupán legmeghittebb ünnepünk kedvenc fűszere, rengeteg jótékony hatása miatt az év többi időszakában sem érdemes kihagyni az általunk készített ételekből.

Egyes trópusi fafajok (mint a ceyloni fahéjfa, a kínai fahéjfa vagy az indonéz kasszia) ágait lehántolva, kérgüket hagyják kiszáradni, ezután a külső kérget eltávolítják, a belső rész pedig a száradás következtében felkunkorodik. Vágott darabokban vagy őrölve, por állagúan használható fel.

Már az ókorban is keresett ízesítő volt, több, mint 2000 éve Indiából és Srí Lankáról exportálták. Hozzánk a 15. században érkezett meg és hamar beépült a nemesi konyha fűszer repertoárjába. Az úgynevezett fűszer háború során kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért olyan nagyhatalmak harcoltak, mint az angolok, franciák és a portugálok. A 18. században már mindenféle korlát nélkül, hatalmas mennyiségben érkezett Európába, olyannyira sok volt belőle, hogy a hollandok fahéjhegyeket égettek el annak érdekében, hogy megakadályozzák árának zuhanását. Egy idő után a fahéj térhódítását már nem lehetett megfékezni, mindenki számára elérhető, olcsó, közkedvelt fűszer lett.

Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai mára már vitathatatlanok. Vegyük is sorra miért is jó beilleszteni a fahéjat a mindennapi étrendünkbe.

Először is képes szabályozni a vércukor szintet. Ha a szénhidrátdús ételt megspékeljük egy kis fahéjjal, kiegyensúlyozó szerepet betöltve nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, majd hirtelen csökkenést sem, így kiküszöbölhető az a bizonyos hirtelen ránk törő farkas éhség érzet is. Hatására az inzulinválasz is javul, így valamennyire csökken a cukorbetegség és az ezzel kapcsolatos további betegségek kialakulásának esélye. Hasonlóképpen fejt ki jótékony hatást a vérzsírszintre is. A zsírdús ételekbe fahéjat csempészve a vér triglicerid szintjének emelkedése jelentősen kisebb mértékű lesz, ezzel együtt pedig a károsodást okozó plakkok kialakulása is csökken. Ezek a zsírplakkok az érfalra lerakódva súlyos érrendszeri problémákhoz tudnak vezetni.

Pozitívan befolyásolja az agyműködést. Stimulálja a gondolkodást és a kognitív képességeket, valamint javítja a memóriát és a szem- kéz koordinációt is.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, valamint gomba-és baktériumölő hatását egyaránt jól fel lehet használni olyan egészségügyi problémák kezelésében, mint a nátha, az influenza és a láz. Gombás fertőzés esetén lábfürdő készíthető belőle, de fahéj kivonatot tartalmazhatnak szájápolási termékek, szájvizek is és meggátolja a belekben élősködő e-coli szaporodását is.

Vannak bizonyos ártalmas összetevői, amikről érdemes néhány szót ejteni. A benne található olajok, mint az eugenol és a kumarin irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját. A kumarinnal kapcsolatban kimutattak kifejezetten véralvadást befolyásoló és májkárosító hatást. Nem kell megijedni, mivel a gyógyászati alkalmazásban olyan készítményekkel találkozunk, amikből ezeket az alkotóelemeket már kivonták. Mint minden mással kapcsolatban, így a fahéj esetében is elmondható, hogy bármennyire is jótékony és egészséges, túl nagy mennyiségben ezt sem javasolt fogyasztani. (a túl nagy itt azt jelenti, ha kb. másfél- két teás kanálnyinál többet használunk belőle naponta)

Nálam a reggeli zabkása kihagyhatatlan összetevője, főleg, amikor almát kockázok bele, a tetejét megszórva néhány csipet fahéjjal isteni ízekkel kezdődik a nap, de a szilva ízét is kifejezetten jól hangsúlyozza. Nem hiányozhat a mézeskalács fűszerkeverékekből, az almás lepényekből/ rétesekből és elképzelni sem lehet, hogy ne lehessen fahéjas cukorba forgatott kürtős kalácsot vásárolni a karácsonyi vásárban. Az ünnepi ráhangolódásnak természetesen elengedhetetlen része a forralt bor, amiből a fahéj szintén nem hiányozhat. Kompótok és befőttek is ízesíthetőek vele. Azt szokták mondani, hogy ahány ház, annyi szokás, de az biztos, hogy amikor gyerekkoromban anyukám palacsintát sütött, a töltelékek közül semmi esetre sem hiányozhatott a fahéjas porcukor, nem is beszélve arról, amikor a még gőzölgő tejbegríz tetejét hintettük meg vele.

Most, hogy valószínűleg az előző sorok után már mindenkinek csorog a nyála, remélem sikerült egy kicsit meghoznom a hangulatot a karácsonyi sütögetéshez és Pinterestet görgetve, kipróbálandó új receptek után kutatva elsőbbséget fognak élvezni a fahéjas finomságok. Az ünnepi asztal körül lakmározva majd jusson eszünkbe, hogy a fahéj nemcsak mennyei, de kifejezetten egészséges is.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha tetszett és tovább olvasnál a témában kattints ide:

Talán ezek is érdekelhetnek …