Blog

A fellángolás szorító ölelésében – A lázgörcs

0
Lázgörcs 1

A gyermekek, csecsemők, kisdedek életében a leggyakrabban előforduló, egész testre kiterjedő görcsroham a lázgörcs. Elnevezésével ellentétben a görcsös panaszokat nem a láz okozza, hanem egy fertőzés, amely által kiváltott láz felszálló szakaszában már előfordulhatnak a panaszok. Jellemzően a jelenség 6 hónapos – 6 éves kor között jelentkezik.

Mi lehet az oka a panaszok előfordulásának?

Feltételezések szerint a lázgörcsöt a hirtelen agyi hőmérsékletemelkedés okozhatja, mely az agy éretlenségéből fakad. Előfordulhatnak háttérben megbújó fertőzések is, melyeket általában egy vírus vagy baktérium okoz. Ezen kórokozók jelenlétére a láz megjelenik, majd fokozódni kezd. Ilyenkor lépnek fel a lázgörcsre utaló tünetek.

Elég gyakori a görcsroham családi halmozódása is, így akinek szüleinél jelen volt a lázgörcs jelensége, az kb.: 30%-os valószínűséggel biztosan át fogja élni a kellemetlenségeket.

A „jóindulatú” rohamok funkcionális eredetűk lévén nem okoznak agyi szervkárosodást, így kijelenthető, hogy nem fogja befolyásolni a tanulási képességeit, magatartását, érzelmi- és értelmi intelligencia szintjét a gyermeknek.

Fontos azonban itt is szót ejteni arról, hogy a „jóindulatú” lázgörcsökön túl, sajnos súlyosabb és veszélyesebb formában is megjelenhetnek a panaszok. Az esetek kis százalékában előfordulhat, hogy egyes komplikált rohamok után fellép egy görcsös állapotot fenntartó epilepsziás roham. Ebben az esetben az epilepszia szabályai ugyanúgy érvényesek, melyekről egy előző cikkemben szót ejtettem. Epilepsziás roham észlelésekor, a helyszín biztonságának biztosítása mellett védjük a fejet! Természetesen továbbra sem elhanyagolható a mentőhívás a 112-es segélyhívószámon.

Elhúzódó rohamok is kialakulhatnak, amik súlyos következményekkel járhatnak. Egy 20 percnél hosszabb roham életveszélyes állapotok kialakulásával járhat, mint például a szívmegállás, szívelégtelenség, agyi károsodás, légzési elégtelenség és különféle csontok törései.

A gyermekek, csecsemők igen érzékenyek a világ változásaira. Cseperedésük kezdetén, gyengébb immunrendszeri védelemmel bírnak, így könnyen szaladhatnak bele egy, a háttérben bujdosó betegség karjaiba. Fokozott védelmet kell biztosítanunk gyermekeinknek, így, ha a görcsös állapot szorításából 5 percig szabadulni nem tud, akkor a súlyos következmények elkerülése érdekében AZONNAL HÍVJUNK MENTŐT, A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁMON! Továbbá az ELSŐ LÁZGÖRCS ÉSZLELÉSEKOR IS INDOKOLT A MENTŐHÍVÁS, hiszen a görcs súlyos betegségek jelenlétét jelezheti, mint például az agyvelőgyulladás, epilepszia.

Hogyan is néz ki egy ilyen roham? A jelenség epilepsziával való kapcsolata

Mint ahogy az epilepsziáról szóló, korábbi cikkemben említettem, egy görcsrohamot számtalan külső és belső tényező okozhat, így cseppet sem egyszerű a detektálása egy betegségnek, jelenségnek sem. Nagy hasonlóságok övezik a görcsös állapotokat. Ez az állítás könnyen megállja a helyét a lázgörcs és az epilepszia esetében is.

Akárcsak az epilepszia esetében, a lázgörcs is hirtelen, riasztó tünetek sorozatával kezdődik. A gyermek elveszti eszméletét, teste megfeszül, szemei fennakadnak, pár másodpercig leáll a légzés, majd ezt követően lila színárnyalat jelenhet meg. Görcsös jelenség révén a végtagok megfeszülnek, majd rángatózni kezdenek. A rémisztő jelenetsorozat bűvkörében tartózkodó szülők időérzéke elszáll, egyetlen céljuk a félelmen való felülkerekedés és gyermeküknek a segítségnyújtás.

Az általános lázgörcs esetében a rohamban kicsúcsosodott tünetegyüttes elmúlik. A szorító ölelésből kikerült gyermek általában kába, nehezen vagy egyáltalán nem emlékszik a történtekre. Nem ritka dolog, hogy az érintettek gyakran mélyálomba zuhannak a megrázkódtatások után.  Az epilepsziához hasonló módon bekövetkezhet az akaratlan székelés és a vizelet maguk alá engedése.

A jelenségben előforduló görcsös epizódok lefolyása kísérteties hasonlóságot képes mutatni az epilepsziás rohamokkal. Azonban kijelenthető, hogy igen ritka esetben lesz egy lázgörcsöt átélt gyermekből később epilepsziás. A komplikált görcsök, azaz a 10-15 percnél tovább tartó görcsös epizód gyanakvásra adhat okot, hogy idegrendszeri eltérések állhatnak a dolgok hátterében. Tovább növelheti gyanakvásunkat, ha a rohamok sokszor ismétlődnek. Ugyanis ez is utalhat az epilepszia jelenlétére.

Fontos bonyolító tényező, hogy az epilepszia és egyéb idegrendszeri gyulladásos megbetegedések is járhatnak lázgörcsös állapottal, így orvos tudja megállapítani utólagosan a probléma hátterét.

Megelőzhetőek a rohamok?

A lázgörcs nem igényel semmiféle megelőzést. Leginkább az elhúzódó, komplikált rohamok kialakulását vagyunk képesek megakadályozni, olyan egyéneknél, akik erre hajlandóságot mutatnak vagy mutattak. Egy fogpasztás tubushoz hasonlító tárolóban kapható folyadék bejuttatatásával a rohamok 1-2 perc alatt megszűnnek, és az érintett elalszik.

Mit tehetünk egy éles szituációban?

A legfontosabb az éles szituációk átélésekor a nyugalmunk megőrzése, mely talán az egyik legnehezebb feladatnak bizonyul, viszont hatékony segítséget csak ebben az esetben vagyunk képesek nyújtani. A roham alatt védjük a gyermek fejét és fektessük az oldalára. Fokozott figyelemmel ügyeljük a gyermek bőrszínét és légzését, mivel a görcsök következtében légzéskimaradás, nehezített légzési feltételek alakulhatnak ki, melyek következtében a gyermek elsápadhat, elszürkülhet. Az epilepsziánál már említett módon soha ne nyúljunk a beteg szájába és ne is adjunk neki semmit, míg a görcsös epizód el nem múlt! A roham lezajlása után az elszenderedő gyermeket ne ébresszük fel, helyette mérjük meg a gyermek hőmérsékletét, és idézzük fel magunkban, hány percig tarthatott a roham.

A korábbi komplikált esetek miatt, a roham elhúzódásának megelőzésére természetesen használható az orvos által felírt, végbélnyílásba beadható görcsoldófolyadék.

Konklúzió:

A lázgörcs, az epilepsziához hasonlóan egy igen félelmetes görcsös epizódokkal járó jelenség, mely az esetek nagy százalékában ártalmatlannak bizonyul. Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy idegrendszeri betegségek, ártalmak előfutáraként is megjelenhet. A komplikált lázgörcsös jelek észlelése esetén és az első lázgörcsös epizód fellángolásakor MENTŐ HÍVÁSA INDOKOLT és RETTENTŐEN FONTOS!

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szívesen olvasnál még hasonló cikkeket, ajánlom figyelmedbe az alábbit:

Talán ezek is érdekelhetnek …