Blog

A roham, amit sosem felejtesz – epilepszia

0
1 Epilepszia

            Akár te is szemtanúja lehettél annak, amint egy ember megmagyarázhatatlan és félelmetesnek titulált rohammal küszködik. Elsőnek valóban sokkoló, mely mély nyomokat hagy a szemtanúk lelkében. Azonban, ha úrrá leszünk döbbentségünkön és félelmünkön, rengeteg további sérüléstől óvhatjuk meg az éppen rohamot átélő embertársunkat.

Mi is az epilepszia?

            Az agy az emberi szervezet egy remek struktúrával és felettébb érdekes működéssel dolgozó, így állandó ellátást igénylő, irányító szerve. Működése a maga misztikuma és érdekessége mellett felettébb összetett és bonyolult. Itt csoportosulnak azon létfontosságú központok, melyek elengedhetetlenek az életben maradásunkhoz. Az agy különböző részei irányítanak, különféle feladatok irányításáért felelősek. Azonban a tengernyi funkciót nem lehet mind egyszerre használni. Az emberi kiegyensúlyozott, egészséges működés alapvető eleme, hogy a minket érő ingerek által, az agyban keletkezett ingerületvezetése hibátlan és jól összehangolt legyen. Ha ez a rendszer valahol megbomlik, ingadozások léphetnek fel, melynek bekövetkeztekor különféle agyterületek aktiválódhatnak. Akár úgy is mondhatnánk, hogy felszabadulnak a gátló tényezők korlátozása alól (lásd később).

Az epilepszia az agynak egyféle működési zavara, melynek során elektromos túlműködés következtében egyes agysejtek felszabadulnak a gátlások alól. Az elektromos tevékenységek túlműködése, elektromos túltöltöttséget, avagy kisüléseket eredményez. Amint egyre több túltöltődés történik, egyenes arányos módon egyre több kisülés következik be, így mondhatni hullámokban villannak fel a kisülések.

Honnan ismerem fel az epilepsziát?

            Természetes módon, az agyban történő változásoknak jele van a külső szemlélők, és a „túltöltöttséget” elszenvedő számára. Az előbbiekben említett kisülési hullámok tudatzavarban, zavartságban, vizelet és széklet visszatartási képtelenségben, látványos és sokszor félelmetes izomgörcsökben és izomrángásokban, de akár eszméletvesztésben is megnyilvánulhatnak.

Tehát a görcsroham az epilepsziás roham?

            A görcsroham különféle betegségek tüneteként is felütheti a fejét, gondoljunk itt példaképp a magas lázzal járó betegségek, vagy akár a különféle fertőzések halmazára. Így cseppet sem olyan egyszerű az epilepsziás roham detektálása.

Mit él át egy ember a roham alatt, után és előtt?

            Szakmában beszélnek parciális, azaz részleges rohamokról, melyek csak bizonyos agyféltekéket érintenek. Azonban előfordulhatnak generalizált, mindkét agyféltekre kiterjedő rohamok is. További boncolgatás érdekében a parciális rohamot, még egyszerű és összetett rohamként is képesek vagyunk csoportosítani.

            A roham kezdeti fázisa az úgynevezett „aurával” kezdődik, mely egyfajta hallucináció, érzékcsalódás. A nevéből adódóan az érintett személy különféle szagokat, különféle víziókat, hangokat képzelhet, mely egyben utalhat az érintett agyterületre is, ahol elektromos túlműködés megy végbe. Egyszerű példaként emlegetik, hogyha az illetőnek vizuális hallucinációja van, akkor a hátsó agyi lebeny lesz az érintett, hiszen ott helyezkedik el a látóközpont.

            A tipikus epilepsziás rohamként leírt eset a „grand mal” avagy „tónusos – klónusos roham”, amely kezdetekor a beteg eszméletét veszti, miközben a teljes testén izomrángások hadai suhannak át. Az eszméletlen állapot miatt az érintett személy nem is emlékszik a roham lefolyására és az alatta történő esetleges beavatkozásokra. Eközben kellemetlenségek is történhetnek. Az elszenvedő a korábbiakban leírtak alapján bevizelhet, az erős görcsök kínzó ölelésében elharaphatja a nyelvét és sajnos nem ritka esetben koponyasérülést is szerezhet.

            A roham lecsendesülésekor az érintett magához térve zavartan viselkedhet. Gyakran előfordul, hogy nyugtalan, álomba merül vagy térben és időben nem orientált. Többször visszakérdez arra, mi is történt vele és miért is van ott, ahol.

Mit tegyek, ha belecsöppenek egy ilyen szituációba?

            Egyesek képesek arra, hogy felismerjék, ha egy roham épp kezdeti fázisába készül lépni, így fel tudnak készülni, avagy tájékoztathatják a körülöttük lévőket. Talán mondanom sem kell, hogy ez a felismerés hatalmas előnyhöz juttathat minket a segítségnyújtás kapcsán.

            Bármennyire és félelmetesnek tűnhet a látványa, ettől függetlenül nagy segítségére lehetsz annak az embernek, akit éppen a roham taszított a földre. A legtöbb, amit tehetsz, hogy véded a rohamban lévő fejét, ezzel meggátolva azt, hogy koponyasérülést szerezzen. Lehetőség szerint, a biztonságos helyszínt tedd még biztonságosabbá azzal, hogy szabad teret biztosítasz a földön fekvő személy számára, hogy egy kósza tárgyba se tudja beverni a fejét.

            Fontos tudni, hogy ezek a görcsrohamok rettentő erővel rángatják a testben lévő izmokat, így a tévhit ellenére SEMMIKÉPP SE NYÚLJUNK AZ ÉRINTETT SZÁJÁBA! Könnyen teremthetünk magunknak balesetveszélyes helyzetet, így ezt elkerülve, csak a fej védelmével foglalatoskodjunk!

            A mentők értesítése egy epilepsziás roham esetén ELENGEDHETETLEN! Így mindenképp ejtsük meg ezt a 112-es segélyhívó számon!

Konklúzió:

            Az epilepszia egy, az agyat érintő működési zavar, mely minden esetben kivizsgálást igényel! Így ne féljünk megfelelő módon, biztonságosan elsősegély nyújtani bajbajutott társainkon! A mi segítő kezünk, a legtöbb esetben, így ebben az esetben is életet menthet!

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha tetszett a cikkem, és szívesen olvasnál még hasonló témában, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …