Blog

Táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

0
1. Tavaszi Faradtsag

Hogyan is függ össze a táplálkozás az időjárással? Sokat halljuk, hogy a változékony időjárás negatívan hathat szervezetünkre, felboríthatja annak egyensúlyát. Így van ez tavasszal is, mikor reggel kabátban indulunk útnak, délután pedig már pólóban flangálunk. Ilyenkor igen megemelkedik az akut felsőlégúti megbetegedések száma, akármennyire is öltözködünk rétegesen. Testünk nem képes ilyen gyorsan és radikálisan alkalmazkodni a hirtelen éghajlatváltozáshoz, ami a hangulatunkra is kihathat. Kissé olyan ez, mint mikor a medve előbújik barlangjából, ezért érezhetjük fáradtabbnak és levertnek magunkat. Ráadásul, jelen időjárás sem kedvez ennek, mivel a tavasz úgy határozott, még kicsit várat magára. Olyan ez, mint mikor egymás után ötször megnyomod a „szundi” gombot. Mekkora szerencse, hogy a táplálkozást most segítségül hívhatjuk!

Az étkezés egy olyan eszköz a kezünkben, mellyel belsőleg mindig és mindenkor tudjuk támogatni magunkat. Merthogy nem rohanunk el a legközelebbi bioboltba, gyógyszertárba vagy drogériába egy kis hangulatjavító orbáncfűért, ugye?

Kezdeném is a legfontosabbal, a megfelelő folyadékfogyasztással. Azt tudjuk, hogy egy átlagos, egészséges felnőttnek nagyjából 2-2,5 liter folyadék ajánlott egy nap, lehetőség szerint víz. Ezt most is érdemes betartani, azonban megspékelhetjük szeletelt citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel, mézzel, citromfűvel, bormentával és voilà, máris jobban csúszik egy frissítő limonádéként. Ezzel átevezve a táplálkozás vizeire, két részre szedném a dolgot.

Szellemileg is tudjuk magunkat támogatni, amennyiben belecsempészünk – például értékes zsírsavakat – az étkezéseinkbe. Keverjünk joghurtunkba chia magot, szezámot, őrölt lenmagot vagy bármilyen olajos magvat, amit szívesen fogyasztunk. Kitűnő választás lehet pár szem dió vagy mandula is egy finom szelet sajt mellé, akár az esti pohár bor kísérőjeként. Merthogy nem vetjük meg a pohárka jó minőségű, száraz vörösbort sem, mely magas antioxidáns tartalommal büszkélkedik. Az ilyen hatású anyagok szembeszállnak és egyensúlyban tartják a szervezetben létrejövő oxidatív stresszt. Ilyen még a magas E-vitamin tartalmú mogyoró, héjában a rezveratrollal, a piros bogyós gyümölcsök vagy az étcsokoládé. Végül, minden jöhet, ami omega zsírsav, például a hal, a magvak vagy a növényi olajok, ugyanis kapcsolatba hozták a szellemi funkciók javításával.

Testi jóllétünket pedig úgy támogathatjuk a fentieken felül, ha odafigyelünk a szénhidrát, a fehérje és a zsír elosztására úgy, hogy közben jól lakjunk. Támogassuk szervezetünket jó minőségű fehérjékkel, ami nem feltétlen kell, hogy hús legyen. Megtehetjük ezt májjal, tejtermékekkel, tojással, szójával vagy hüvelyesekkel. Illetve kerüljük az egyszerre történő, nagy mennyiségű zsírdús étkezést, és a finomított szénhidrátokat. Hiszen, ha sok szénhidrát, különösen cukor zúdul be a gyomrunkba, az egy időre löketet és energiát ad, majd az ágyhoz ver minket. Természetesen lehet édességet fogyasztani, csak tegyük ezt egy rostban gazdag étkezés végére.

Majd, ne feledjük a 80%-os szabályt. Annyit együnk, amennyire éppen szükségünk van, nem kell, hogy kilyukadjon a hasunk.

„One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.”[i]

Kovács Viktória


[i] https://infozio.1367.hu/2023/04/12/cirkadian-ritmus-szervezetunk-belso-oraja/

képek: pixabay, pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …