Blog

Az autóbalesetek jellemző nyaki traumája – Az ostorcsapás sérülés

0
1 Ostorcsapás Sérülés

            Az iskolákban újra megkezdődő tanítás és a visszatérő őszi kerékvágás miatt az utak forgalmasabbá, ezáltal veszélyesebbé válhatnak. Kifejezett figyelmet élveznek az egyre nyirkosabb, csúszósabb, később aztán jegesebb utak is, melyek számos közúti baleset okozói lehetnek. Ezen balesetek előfordulása során beszélhetünk talán leggyakrabban az úgynevezett ostorcsapás sérülésről.

Na de hol van az ostorcsapás?

            Az ostorcsapás sérülés a nyaki gerinc egyik traumás sérülése, mely során különféle károsodást szenvedhetnek el az említett gerincszakasznál megtalálható csontos képletek, dinamikus stabilizátorként funkcionáló nyakizmok és persze a csigolyákhoz rögzített szalagok is.

            A nyaki gerinc elsődleges feladata a fej stabilan tartása és mozgásának biztosítása. Továbbá, a nyaki szakaszon található fontosabb artériák és maga a gerincvelő védelme. Egy autóbaleset során, vagy akár egy sekély vízbe történő fejesugrás alkalmával pont ebből az egyensúlyi stabilitásból mozdul ki a fej helyzete. A fej a test sebességét felvéve az ütközés pillanatában tovább száguld a felvett sebességgel a neki megfelelő irányba, miközben a test teljesen vagy csak alig mozdul. A tetőpont elérésekor a fej visszarántódik az egyensúlyi helyzetébe. Ezen folyamat hasonlít leginkább az ostorcsapásra, ezért is kapta ezt a nevet.

Milyen súlyos egy ilyen sérülés?

            A nyaki régió a legmozgékonyabb szakasza gerincünknek, ezáltal a legsérülékenyebb is. Így fokozott figyelmet igényel a védelme, mivel igen komoly, egy életen át tartó sérüléseket szerezhetünk óvatlanságunk által

            Traumás nyaki gerinc szindróma esetén a baleset és az ostorcsapás súlyosságától függően szerezhetünk kisebb nyaki izomhúzódásokat, zúzódásokat. Azonban komolyabb balesetek alkalmával előfordulhat a gerincvelő zúzódása és a 7 nyakcsigolyák valamelyikének törése.

            Súlyos sérülésnek számít még a nyaki szakaszon található alare és transversum szalag szakadása, mely problémáknak következménye az érintett szakasz instabilitása és a gerincvelő károsodása lehet.

            Leggyakrabban azonban a kisebb sérülések a gyakoribbak, de ezeket sem szabad alábecsülni. Példának okáért egy nyaki gerinc sérülés következménye lehet, egy, az említett régióban kialakult porckorong sérv, mely súlyos fájdalmakat és tartásbeli problémákat okoz.

Az ostorcsapás sérülés osztályozására és könnyebb rendszerezésére találták ki a Quebec-i klinika osztályozási rendszerét, mellyel tünetek alapján megállapítható, hogy az elszenvedett trauma valójában milyen súlyos. Természetes módon a tünetek betegenként és a sérülés helye és milyensége szerint változhatnak.

Általános klinikai tünetek:

            Az érintettek többsége a nyaki sérülés után 72 órával panaszkodik nyaki fájdalomra, melynek nagy jelentőséget sajnos nem tulajdonítanak. Kisebb nyaki sérülések gyógyulása pár héten vagy akár egy hónapon belül megtörténhet, azonban ha krónikus ostorcsapás szindróma lép fel, az nagyban megnehezíti és meghosszabbítja a gyógyulás folyamatát. Az éveken át tartó nyaki panaszok a szalagok megnyúlásához, izmok rövidüléséhez, további fájdalmakhoz, maja gerincszakasz mozgáskorlátozottságához vezethetnek.

            Az egyének gyakran panaszkodnak fejfájásra, mely leginkább a nyakszirtre, fejtetőre és az arc régiójára koncentrálódik. A nyak merevsége és traumája miatt felléphet kisérőképpen a vállak, vállöv és a felkar fájdalma is.

            A nyaki trauma utáni túlzott előre- vagy hátrahajlás szédülést okozhat, mely felléphet akutan vagy krónikusan is a felgyorsult porckopás és instabilitás eredményeképp.

Előfordulhat még a fejben, felső végtagokban, illetve az arcon érzett bizsergető zsibbadás érzése. Gyakori tünetként jelentkezhet hányinger és hányás, melyek látásproblémákkal is párosulhatnak.

Egyéb tünetek is felüthetik a fejüket, mint például a fülcsengés, mellkasi fájdalom, az állkapocs fájdalma, fáradékonyság és a koncentráció zavar, melyeknek lefolyási és megjelenési mechanizmusa jelenleg nem tisztázott.

Milyen terápia alkalmazható kezelésképpen?

            Kisebb sérülések esetén elegendő a nyugalomba helyezés, illetve az esetleges fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása. Segítségünkre lehet még a Schanz-gallér, mely meggátolja a nagy mozgások és a fájdalmas nyaki mozdulatok létrejöttét. 6 hónapnál hosszabban fennálló krónikus probléma esetén már szindrómáról beszélünk, melynek kezelése manuálterápiás és fizioterápiás módszerek egyvelegével történik.

Konklúzió:

            Az ostorcsapás sérülés a nyaki gerincszakasz traumás sérülése, mely könnyen felboríthatja a sérülékeny gerincszakasz harmóniáját. Ezen súlyos károkat okozó probléma elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk embertársaink és jómagunk testi épségére, hogy megtarthassuk mindnyájan mozgásunk felhőtlen szabadságát!

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha tetszett a téma és szívesen olvasnál hasonlót, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …