Blog

Low budget Amerika? Interjú Nagy Zsófival

0
Image0

A fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utazás, ami sokak számára egyfajta hobbivá kezdi kinőni magát. Szerencsések vagyunk, hiszen ma nem jelent akadályt az, hogy beléphessünk egy másik országba, és érdekes módon manapság már nem az a nagy kérdés, hogy „Te repültél már?”, sokkal inkább az, hogy „Te még nem repültél?”. A legnagyobb akadály például egy egyetemista számára, ami az utazást illeti, az a PÉNZ. Ezért is örülök annak, hogy Nagy Zsófival készíthettem interjút, aki Amerikában töltötte 2023 nyarát, meglátogatta New York-ot, Washington D.C.-t, és még Miamiba is eljutott. Ami pedig a hab az amúgy is habos tortán, hogy több pénzzel jött haza, mint amennyivel belépett az USA területére. A tortánk tetejére csurgattak egy kis mogyoróvajat, ami pedig nem más a mi esetünkben, mint az, hogy ezt Te is megteheted. Érdekel, hogy hogyan? Akkor mindenképp görgess tovább!

Szia Zsófi. Kérlek mesélj arról, hogy milyen keretek között utaztál ki Amerikába, és hol találkoztál ezzel a lehetőséggel!

A Camp Leaders program segítségével volt lehetőségem idén nyáron kijutni Amerikába, akik már 2007 óta megtalálhatók Magyarországon és évente több, mint 10.000 hozzám hasonló fiatalnak segítettek már álmaik megvalósításában. A program során lehetőség van többféle pozíció közül is választani, hogy milyen munkakörben szeretnél dolgozni a nyár során, egy gyermektáborban. Jelentkezhetsz vagy kisegítő személyzet (support staff), vagy gyermekfelügyelő (councelor) beosztásba.
Személy szerint a programmal már körülbelül 5 éve találkoztam először a Facebook internetes oldalon, és már akkor tudtam, hogy szeretnék egyszer én is részese lenni ennek a hatalmas kalandnak. A kellő bátorságot a jelentkezéshez az adta meg 2023 januárjában, mikor több ismerősömtől, baráttól, kollégától hallottam, hogy számukra milyen csodálatos élményt nyújtott ez a lehetőség, és életük legjobb nyarát tölthették kint Amerikában. Továbbá a döntésemet az is csak tovább erősítette, miután megtudtam, hogy van lehetőség ösztöndíjasként részt venni a programon, ami annyit jelent, hogy a Camp Leaders állja a kiutazáshoz szükséges költségek majdnem teljes részét, ami szerintem hatalmas segítség és páratlan lehetőség a fiatalok számára!

Hogyan nézett ki maga a folyamat?

A programba való bekerülés, a jelentkezés menete nem is lehetett volna egyszerűbb! A Camp Leaders honlapján töltöttem ki az ösztöndíjas jelentkezési lapot, illetve létrehoztam a saját profilom, majd pár nap múlva már meg is történt az első online interjúm a szervezettel, félig angolul és félig magyarul. Először természetesen picit féltem, mivel tartottam tőle, hogy az angoltudásom nem a legtökéletesebb, de a hölgy, akivel beszéltem rendívül kedves volt és bátorító!
A következő hetekben a különböző papírok beszerzése és feltöltése a profilromra volt a feladatom, de ezekben is segített a Camp Leaders, ha bármikor elakadtam.
A tábor kiválasztás szempontjából hihetetlen szerencsésnek mondhatom magam, hiszen egy olyan lehetőség adódott, amit én sem hittem el. A program egyik szervezője megkeresett, hogy szeretnék-e a Camp IHC táborba menni, dolgozni és mit sem sejtve természetesen igent mondtam. Pár héttel később a táborral szintén online volt egy körülbelül fél órás interjúm, természetesen angolul, ahol rendkívül kedves volt a tábor képviselője. Pár hét múlva kaptam email-ben az értesítést, hogy sikeresen fel is vettek takarítás-mosoda pozícióra. Innentől kezdve kezdődött a mindenféle papírmunka intézése, mint például az útlevél, a vízum megszerzése, a különböző szerződések aláírása a táborral, de ezek a folyamatok is mind gördülékenyen mentek, hiszen az éppen aktuális teendőimről mindig kaptam értesítést email-ben vagy a profilomon keresztül, mind a Camp Leaderstől, mind a tábortól!

Milyen anyagi költségekkel járt ez a kaland számodra?

Mint ahogy már említettem, személy szerint én ösztöndíjas pályázóként vettem részt a programban, amit a budapesti Amerikai Nagykövetség támogatott és a Cultural Homestay International vízumszponzor, valamint a Camp Leaders szervezésében valósult meg, így számomra, amit itthon nekem kellett fizetni az csupán az útlevél és a vízum fotó díjak voltak. Akik nem ösztöndíjasként jelentkeznek, nekik ezeken túl még a 160 dolláros vízum díjat, illetve egy repülőjegy hozzájárulást – ami most 435 euró – is bele kell kalkulálniuk a költségvetésbe a jelentkezés során, a költségeik nagyobb részét azonban a táborok finanszírozzák.
A program keretén belül, mint support staff 1450 dolláros fizetést kaptam a táborban a ledolgozott 10 hétre összesen. A táborban természetesen teljes ellátást kaptunk, azaz a szállás, étkezés mind biztosítva volt, valamint ingyenes sportolási, szórakozási lehetőségek is adódtak, továbbá a tábor biztosította az utazást különböző városokba, illetve néha kis költőpénzt is kaptunk. A fizetést három részletben kaptuk meg bankszámlaszámra, itt érdemes külföldi számlát nyitni, mint például a Wise vagy a Revolute számla, illetve a tábor végén kaptuk meg a bónusz fizetést, így jött ki a már említett összeg. A táborban volt lehetőség ottani kártyát is csináltatni, bankszámlaszámmal együtt, viszont én jobban preferáltam a Wise alkalmazást, hiszen nagyon jól tudtam követni minden tranzakciót, könnyű volt rajta pénzt átváltani, valamint a fizikai kártyát tudjátok használni utazás során, szinte bárhol!
A fizetésünket már saját magunk osztottuk be, hogy ki mire költötte, de érdemes okosan gazdálkodni és félre rakni ezt az összeget, hiszen, ha tábor után utazni szeretnétek, akkor ez elég lehet arra, hogy fedezze a kiadásaitok akár teljes részét is.

Mit tanácsolnál a bizonytalankodóknak? Milyen élmény volt számodra a tábor?

Életem hátralévő részében, ha bárki kérdezi tőlem, hogy milyen volt Amerika, neki hatalmas őszinteséggel és örömmel tudom mondani azt, hogy valóban életem legjobb élménye volt, amit csak átélhettem. Semmihez nem hasonlítható az a környezet, aminek a részese lehettem ez alatt a három hónap alatt, hiszen olyan csodálatos és egyedi embereket ismerhettem meg, olyan lélegzetelállító helyeken járhattam, akikről, és amikről eddig csak álmodoztam. Kintlétem során az élet olyan helyzetek elé állított, amikről azt gondoltam régebben, hogy ezeket nem tudnám megoldani, de itt rájöttem, hogy bármire képes vagyok, ha hiszek és bízok önmagamban és a társaimban! Igaz barátokra leltem a világ összes pontjáról!
Ha gondolkozol rajta, hogy belevágj-e, akkor csak azt tudom tanácsolni, hogy IGEN, méghozzá minél előbb, mert ez egy vissza nem térő lehetőség, ami most itt van előtted és csak egy kattintás választ el attól, hogy egy életre szóló kaland részese legyél!

Szerb Kata

Ha érdekel más emberek amerikai élménye is, pillants bele az alábbi cikkbe:

Talán ezek is érdekelhetnek …