Blog

Mi, Értetek – interjú Bende Judittal, az Egészségtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának Elnökével

0
1 Bende Judit 1

A hallgatói élet számtalan akadályt gördíthet az ember elé, amelyeknek a megoldásában szüksége lehet segítségre. Az összehangolt és jól működő Hallgatói Önkormányzat az Egészségtudományi Karon pont ilyen problémák megoldásában segédkezik nap mint nap. Az interjúban Bende Judit fog válaszolni a mindennapjaiban ellátott számtalan feladatáról, amelyek mellett köszönöm, hogy a feltett kérdéseimre válaszolt.

Kérlek mesélnél arról, hogy mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a HÖK rendszerével?

2019-es évben kezdődött minden. Gyanútlanul sétáltam az A épületben az egyik órám után és megláttam egy hostess meghallgatást hirdető plakátot. Gondoltam egyet és jelentkeztem a pozícióra. Eleinte tehát hostess munkákat vállaltam, voltam ruhatáros, embereket terelgettem, elvégeztem, amire a szervezők kértek. Aztán egyik alkalommal megkérdeztek, hogy figyelj, Judit…Mi lenne, ha?

A feltett kérdésre igent mondtam, de mire is mondtam igent? Az irodai nyitvatartást vállaltam el, majd a színvonalas munkámnak köszönhetően az akkori Irodavezető helyére kerültem. Ettől a ponttól már gyakorlatilag egy hajszál választott el, ahol most vagyok. Számomra is hihetetlen volt az előrelépés, de Kovács Bettivel, az akkori Ügyvivő Elnökkisasszonnyal megbeszéltük, hogy a Külügyi Referensi pozíció betöltése teljes mértékben ideális lenne számomra, így hát Külügyi Referens lettem.

A referensi feladataim mellett továbbra is vittem az iroda vezetését, majd bekerültem a gólyatábor megszervezésének felejthetetlen örvényébe és 2021-ben megrendezett eseményen már Főszervezőként segítettem a programok zökkenőmentességét. A gólyaavatón Szakfeladati Alelnökké választottak meg, majd Betti EHÖK Elnökhelyettesi pozícióba került, így beadtam az Elnöki pályázatomat.

Az elmesélt események egyszerűnek tűnnek, de közel sem volt könnyű idáig eljutni. Már az első hetekben rengeteget tanultam, arról nem is beszélve, hogy azóta mennyi tudást sajátíthattam el.

A rövid beszámolód alapján elmondható, hogy a PTE-s vérkeringésnek már régóta tagja vagy. A jelen pozíciód milyen változásokat hozott számodra? Gördített az élet eléd valamilyen akadályokat?

Azt kell mondanom, hogy gyakorlatilag minden megváltozott. A mindennapokban a PTE-n jelenleg is kettő alapképzésen tanulok, emellett cserkészkedem és betöltöm a HÖK Elnöki pozíciót. Ezen feladatköreim miatt szabadidőt elvétve találok, de ezzel egyidőben rá kellett jönnöm, hogy a sokszoros leterheltség nem minden esetben éri meg, így az időmenedzsmentemen igyekszem változtatni.

A legjelentősebb változásként a saját, személyes fejlődésemet emelném ki, melynek különféle aspektusait a körülöttem lévők is emlegetik. Természetesen ezeket a változásokat főképp én érzékelem, amikor reggel belenézek a tükörbe, de fontos, hogy igénylem a visszajelzéseket a Hallgatóktól, az Elnökségtől, a Referensektől, a Kari Munkatársaktól, mert ezeket felhasználva tudok még többet fejlődni.

Nagyvonalakban mesélnél arról, hogy milyen feladatköröket làtsz el és milyen ügyekben kereshetnek fel a hallgatók?

Az elmúlt időszak azzal telt, hogy egy még stabilabb csapatot felépítsünk, így meghirdetésre került négy Referensi pozíció, amely mellett négy irodán segédkező hallgatót is felvettünk. Kiemelt feladatom a logisztikai ügyeket intézése és összehangolása. Alapvetően minden olyan feladatkört ellátok, amit a Referensek is csinálnak a mindennapokban. Egyébként kicsit mélyebben érintve a feladataim inkább a pénzügyi vonalon mozognak, a Bizottsági üléseken veszek részt, az oktatáspolitikai döntéshozatalban, a szabályzatok megalkotásában, felülvizsgálatában.

A PTE 10 hallgatói Szenátorából én vagyok az egyik, így a legfelsőbb döntéshozásban, illetve Kari szinten a Dékáni Tanács, Kari Tanács, Tanulmányi Bizottság, OMHV Bizottság és még 4-5 féle bizottság munkájának vagyok aktív részese. Emellett a Karral, az EHÖK-kel (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) is együttműködünk, továbbá igyekszünk olyan jellegű fejlesztéseket meglépni, mint a Szponzorkapcsolatokért Felelős Referensi pozíció meghirdetése, az Instagram felület fejlesztése, melyre szintén külön Referensi pozíciót hoztunk létre a már meglévő Social-médiás mellé.

Az ad hoc helyzetek megoldásának érdekében szinte nincs olyan idősáv, amikor nem csörög a telefonom, legyen az menedzsment, marketing, a Kari ügyek, a Midweek Madness bulisorozat, a TDK, a Szakkollégium, a Hallgatói problémák és/vagy kérdések, a szervezési feladatok, a programok lebonyolítása, az oktatói igények, vagy bármilyen egyéb oktatáspolitikát és logisztikai kérdésköröket érintő hívás.

Mi az, ami nap, mint nap motivál a munkádban?

Mostanában azt kell mondjam, hogy nem sok motivációm volt, egészen egyszerűen fárasztó ennyi mindent csinálni egyszerre. Így néhány hete egy rövid intervallumú „önmagam átstrukturálása” után újult erővel láttam neki a rám váró feladatoknak. Ehhez nagy lendületet ad a 2022-es gólyatábor megtervezése, amelyet már aktívan el is kezdtünk szervezni.

Nagyon szeretek utazni és a tavaszi fáradtságból mindig üdítő érzés a nyár közelsége és a számtalan utazási lehetőségek végtelen tárháza. Ebből az érzésből adódó lendületet a munkámban is kamatoztatom, mindemellett egyébként is szeretem a szervezési feladatokat, a logisztikát, menedzsmentet és azt, ha a közel 3300 ETK-s Hallgatón azt látom, hogy mosolyognak. Így már a munka maga sokszor motiváló tényező, hiszen nagyon szeretem, amit csinálok/csinálhatok.

Milyen jelzőkkel illetnéd a HÖK által végzett csapatmunkát? Milyen érzés a csapat tagjának lenni?

A márciusi ETK HÖK vezetőképzőn éreztem azt, hogy csapattá váltunk, úgy igazán. Szombathelyen és Zalaegerszegen is Elnökhelyettes váltás volt, emellett a Pécsi Képzési Központban is Ömböli Gréta leköszönésével Kelemen Fruzsinát szavazta meg az ETK HÖK Küldöttgyűlése Elnökhelyettesnek. Így, a meglehetősen sok személyi változás után egy igazán stabil csapattal operálunk.

A munkát a produktív és boldog jelzőkkel illetném, hiszen alapvető feladatomnak tekintem megtalálni mindenkiben azt, amit szeret csinálni és amiben jó, így nálunk olyan feladatot nem kap senki, amit nem szeretne megcsinálni. Könnyűnek hangzik, de közel sem az. Vezetőként alapvetően az a feladatom, hogy egy jó csapatot tudjak összetartani és a hallgatókkal való kommunikációt állandóan fenn tudjuk tartani.

Keressetek minket bizalommal, hiszen mindenre van megoldás [i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …