Blog

Mi, Értetek – interjú Tálas Andrással, az Egészségtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának Szakfeladati alelnökével

0
1 Talas Andras

A hallgatói élet számtalan akadályt gördíthet az ember elé, amelyeknek a megoldásában szüksége lehet segítségre. Az összehangolt és jól működő Hallgatói Önkormányzat az Egészségtudományi Karon pont ilyen problémák megoldásában segédkezik nap mint nap. Az interjúban Tálas András fog nyilatkozni a mindennapok során végzett áldozatos munkájáról, amellyel igyekszik a többiekkel együtt jobbá tenni az egyetemi napokat. Elöljáróban szeretném megköszönni, hogy számtalan teendője mellett időt tudott szakítani a kérdéseim megválaszolására!

Kérlek mesélnél arról, hogy mióta töltesz be jelentős pozíciót az egyetem életében? Hozott ez valamilyen változást a mindennapjaidban?

A Hallgatói Önkormányzathoz „gólyakorom” óta van közöm, összesen 4 elnökségben volt szerencsém részt venni és számtalan beosztásban próbálhattam ki magam, például voltam küldöttgyűlési tag, média, marketing, kulturális referens, pár hónap erejéig még megbízott elnök és végül, de nem utolsósorban az a megtiszteltetés ért, hogy a szakfeladati alelnök pozíciót tölthetem be jelenleg.

A HÖK életében eltöltött szerepeim számomra a csapatmunka leírhatatlan élményét, a segítségnyújtás eszközét jelentették, hiszen megélhettem milyen segíteni a társaimnak és hozzájárulni az egyetem fejlődéséhez. Az életfilozófiám szerint mindennap erőt és energiát nem kímélve dolgozni leírhatatlan érzés, de ezt tovább fokozza, hogy a hallgatóság felől rengeteg megkeresést kaptam, hogy segítsek egy-egy probléma megoldásában.

Összegezve az elmúlt éveket: leírni nem tudom mennyit kaptam a HÖK közösségétől és a hallgatóságtól, de egy biztos, megtanított és megerősített az évek alatt, így nem is kérdés, hogy a legjobb dolog tenni egymásért akár itt az egyetemi évek alatt, akár a nagyvilágban.

Mióta töltöd be a szakfeladati alelnök pozíciót? Úgy gondolom, hogy az előző kérdésre adott válaszaid alapján egyértelmű, hogy jelentős szerepet vállaltál eddig is az egyetem életében. Változtatott a mindennapjaidon az új pozíciód?

A szakfeladati alelnök pozíciót a februári hónapban kezdtem meg, amelyen belül a programkoordináció a fő feladatom. Mint minden szerepvállalás természetesen ez is hozott változásokat és új kihívásokat az életembe, amelyek csak tovább és tovább motiválnak a minőségi munka elvégzésében. A feladatkörrel járó pörgés, pontosság és a kreatív alkotómunka jóvoltából teljes mértékben azt érzem, hogy ez az a tevékenység, amelyben a legproduktívabban tudok haladni és fejlődni.

Az eddigi feladatkörökhöz képest jókora felelősség is társult a teendők mellé, de nem vagyok teljesen magamra hagyva, hiszen a vezetőség támogató hozzáállása, illetve a referensek segítő és figyelmes magatartása kellemes közeget teremt a feladatköröm ellátáshoz. Hiszen, ahogyan én tudok segíteni másoknak, úgy engem is segítenek, ha felmerülnek bennem kérdések.

Alapvetően nagyon segítségorientált életfilozófiával éled meg a mindennapokat, ehhez az érzéshez hogyan járult hozzá a szakfeladati feladatköröd? Van valamilyen kiemelt célod, amelyet a munkád segítségével mindenképpen szeretnél megvalósítani?

A pozícióm változott, de a felelősségtudatom ugyanúgy végigkíséri a folyamatokat, mint az eddig betöltött szerepeimben. De, ami más, mint eddig, hogy tavaly lelkesedésből és tenni vágyásból kerestem az elvégzendő feladatokat, hogy kiteljesedhessek. Ezzel szemben, most a feladatok kreálása az én munkám és ennek megfelelően osztom be az időmet.

Egy régóta bennem élő, beteljesületlen vágy vált valóra, amikor megszervezésre került a HÖK-ösök azon közössége, amely közös ötleteléssel alapoz meg egy-egy programot. Ez a közösség amellett, hogy kihangsúlyozza a csapatmunka felbecsülhetetlen értékét, még lehetőséget is kínál arra, hogy mindenki kivegye a részét az alkotási folyamatból.

A kiemelt célom, hogy ez a megszervezett szervezői, ötletelő közösség a következő elnökség alatt is fennmaradjon és aktív munkát végezzen. Rövidtávú, de állandó célom az egyetem polgárai számára olyan minőségi programok szisztematikus és strukturált szervezése, amely egytől-egyig mozgatja meg és hozza össze a közösség tagjait.

Úgy gondolom, hogy ilyen kiterjedt látókörrel, amivel te rendelkezel, számtalan területen tudsz segíteni a hallgatóknak. Jelen pozíciódban milyen ügyekben fordulhatnak hozzád a hallgatók és mi az eljárás rendje?

A hallgatók abszolút bizalmát élvezem a mindennapokban, így kisebb problémákkal, például neptunos adminisztratív ügyekkel, de nagyobb volumenű, oktatókat, szabályzatokat érintő kérdésekben is megkeresnek. Ahányféle probléma, annyiféle eljárás létezik, így fontos az ügykezelési procedúrák általános ismerete, hiszen van, amiben én személyesen is segítséget nyújthatok, de van, amihez megbeszélésre van szükség.

Számtalan esetben fordulunk egymáshoz segítségért vagy éppenséggel tanácsért, hiszen az emberben egyre csak lobog a segítségnyújtás lángja. Például tanulmányi kérdésekben gyakran keresem fel Fruzsit, a tanulmányi referensünket, hogy minél naprakészebb információval rendelkezzek. Szerintem ezzel tökéletesen jellemeztem a HÖK szellemiségét, hogy mindenben ott vagyunk egymásnak és segítünk, ahol tudunk, hol egymásnak, hol annak, aki igényli.

Végül zárásként a tapasztalataid alapján tudnál valamilyen tanácsot vagy motiváló gondolatot mondani a hallgatók számára?

A kérdésre válaszolva élhetnék számtalan sablon szöveggel, amelyet már mindenki kívülről fúj, mint például, hogy meg kell találni az egyensúlyt az életben, mivel a közösségi élet is ugyanolyan fontos, mint bármi más. Ehelyett inkább azt mondanám felhívásként, hogy soha ne hagyjuk cserben egymást, mert a hétköznapokban és az egyetemen is a közösség legnagyobb kohéziós erő. Zárásként mondanék egy elgondolkoztató motiváló gondolatot a közösség erejéről a világgal szemben, amely Henry Fordtól származik:

„Ha mindenki együtt halad előre, akkor a siker önmagától jön.”

Szeretném még egyszer megköszönni ezt a fantasztikus interjút Andrásnak, és kívánok további sikerekben és eredményekben gazdag alelnökséget. Keressétek nyugodtan, úgy, mint a HÖK összes tagját, nála a probléma megoldása garantáltan nem marad el![i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …