Blog

Tojás, mint táplálkozási mumus

0
1 Tojás Mint Táplálkozási Mumus

A mindennapi élet, és egyben a táplálkozásunk egyik markáns szereplője a tojás. Ennek legfőbb oka, hogy minden olyan fontos anyagot tartalmaz, amelyek fontosak az emberi szervezet számára, például vitaminokat és ásványi anyagokat is. A diétás- és sport étrendekbe előszeretettel iktatják be, hiszen alacsony energia tartalommal rendelkezik.

Azonban, mint ahogy az életben is, a történet korántsem ilyen egyszerű. Sokak életét nehezíti meg a boltban vásárolható termékek tojástartalma, vagy éppenséggel egy pozitív allergiás diagnózis után a tojás teljes, vagy részleges mellőzése. Összességében a statisztikai adatok alapján a gyermekkori érintettség tekintetében a tejérzékenységgel vetekedik a kórfolyamat.

Ezentúl számontartott és elemzett allergiaként egy nagyon heves lefolyási ciklussal rendelkező kórkép, mely esetén a reakció azonnal jelentkezik, amint a tojás elfogyasztásra kerül. Személyenként eltérő módon előfordul az is, hogy más-más tüneti képet mutat. De a legfőbb tünetei a következőek:

  • Bőrtünetek: gyulladásos elváltozások vagy csalánkiütés
  • Allergiás rhinitis: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés
  • Emésztőrendszeri panaszok: görcsös hasi fájdalom, fájdalmas bélmozgások, hasi diszkomfort érzés, hányinger, hányás, hasmenés
  • Súlyos esetben: asztma vagy anafilaxia

A kórkép további bonyolultságát okozza, hogy az ételallergiák és ételintoleranciák előszeretettel adnak keresztreakciókat. Így elővigyázatossággal kell kezelni bizonyos más alapanyagokat és expozíciókat, mint például:

  • tej, szója, glutén, mogyoró
  • szőr és pollen allergiák
  • visszatérő gyulladásos bőrbetegség
  • asztmás családi hajlam
  • emésztőrendszeri krónikus társbetegségek

De a diagnózishoz vezető út sem akadálymentes, hiszen sok tényezőt kell kizárni vagy éppenséggel megerősíteni. A betegség különösen sok arcú, lehet nagyon domináns és ezáltal a tojást teljesen el kell felejteni, és vannak, akik alapos hőkezelés után már elfogyaszthatják. Ez attól függ, hogy melyik jelentős tojásfehérje van nagyobb számban – ha ovalbumin, akkor magas hőkezelés után fogyasztható a tojás, azonban, ha ovomucoid van jelen nagy mennyiségben, akkor szigorúan mellőző diéta folytatására van szükség.

Általánosságban a kivizsgálási folyamat azzal kezdődik, hogy az ember felkeresi a háziorvosát, hogy táplálkozás után tűrhetetlen, kellemetlen panaszai vannak. Ha sajnálatos módon nem tudjuk, hogy melyik az a táplálkozási résztvevő, ami rendszeresen panaszt okoz, akkor kezdjünk el naplót írni, hogy mikor, mit, milyen mennyiségben fogyasztottunk, és hogy okozott-e valami panaszt. Ennek az az értelme, hogy vannak olyan társ intoleranciák, amelyek elmaszkolják, vagy késleltetik a tüneteket, így feljegyzetelés nélkül nem lehetne következtetni. Amikor már van sejtésünk, hogy mi okozhat panaszt, akkor ezt a háziorvosunknak elmondva ő kérhet bőrtesztet, multiplex allergiatesztet, vérvizsgálatot, immunológiai paneleket és élelmiszer próbát is az állapotunknak megfelelően. Azonban gyakran pusztán csak egy vérvizsgálatot kér a háziorvos első körben és, ha annak eredménye a keresett problémát tekintve pozitív, akkor beutalóval tanácsolhatja, hogy keressünk fel egy szakorvost, aki segítségünkre lesz a továbbiakban.

Az elkövetkezendő bonyolult és kivizsgálások hadával tarkított út korántsem olyan kilátástalan, mint ahogy most elsőre látszik. Számtalan alternatíva található az interneten, amelyek közül kedvünkre válogathatunk, valamint, ami még jobb hír, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a piacon a tojáspótlók is.

Természtesen ettől az út, az átszokás vagy éppenséggel a diéta bevezetése/betartása korántsem lesz könnyebb. Aki egy ilyen út előtt áll, annak sok sikert és türelmet kívánok. Csak remélni tudom, hogy ti is hasznosnak találtátok ezt az összefoglalót. További jó olvasást!

Orbán Nikolett

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …