Blog

Korunk egyik népbetegsége, a laktózérzékenység

0
1 Korunkegyiknépbetegsége

Összességében az emésztőrendszert érintő allergiás és főként intoleranciás állapotok esetszámának tendenciózus növekedése látható a napjainkban. Ezen történés oki tényezőinek felderítésével számtalan kutató és szakember foglalkozik. Általánosan szükség lenne egy olyan kirobbantó tényezőre, amely minden esetben uralja az említett eseteket. De a valóságban eseti sokszínűségről beszélhetünk, mert változó életkorban, eltérő társbetegség mellett, illetve esetenként rendelkezik csak tüneti dominanciával.

A tejcukorérzékenység egy olyan emésztési zavar, amelyben egy enzimhiánnyal állunk szemben; nevezetesen a laktáz hiánnyal vagy diszfunkciójával. Az emésztőrendszeren végigjutva a tejcukor bontása nem megy végbe, így emésztetlen formában jut a tejcukor a vastagbélbe. A vastagbélben zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le. Ezen folyamat felelős a kezdeti panaszokért, azaz a puffadás, hasmenés és a bélgörcsök.

Emésztési rendellenességként kétféle módon alakulhat ki – lehet veleszületett és fokozatosan kifejlődő. Kialakulásában hajlamosító tényezőket figyeltek meg, például: emésztőrendszeri fertőzések, más intoleranciás betegség, bélbolyhok degradációja és a genetika.

Melyek a főbb tünetek?

 • hasi diszkomfort
 • gyomorfájdalom
 • puffadás
 • bélgörcsök
 • megváltozott székelés: hasmenés vagy székrekedés
 • hányinger/hányás
 • kedvetlenség
 • étvágytalanság

Mi befolyásolja a tünetek dominanciáját?

Összeségében azt lehet mondani, hogy ez elfogyasztott tej minőségi és mennyiségi paraméterei befolyásolják. Tehát, például egy alacsonyabb minőségű vagy nem megfelelő forrásból beszerzett tej hamar panaszokat okozhat. Azonban a minőségi tejfogyasztás esetén is csak egy bizonyos mennyiség elfogyasztását tolerálja a szervezet. A toleranciát átlépve kellemetlen panaszok alakulnak ki.

Korántsem mindegy, milyen típusú tejterméket fogyasztunk. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy minden tej tartalmaz tejcukrot, így a tehéntejtől, a kecske- és juhtejen át minden ilyen termékkel óvatosnak kell lenni az érzékenyeknek.

A legnagyobb mennyiségben a laktózt a tej tartalmazza, míg a középmezőnyben a túró van. Az előállítás módját tekintve pedig a legkevesebb a savanyított termékekben, illetve a kefirben van. A társadalmi sztereotípiáival ellentétben a sajtban minimális mennyiségben található meg a tejcukor.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A felnőttkori esetek döntő többségében ez a folyamat az öndiagnózissal kezdődik. Az érzékeny elkezd gyanakodni, hogy valami gond van, jobb esetben orvoshoz fordul, alternatív esetben pedig a Google doktor segít. Gyakran javasolják a táplálkozási napló vezetését, amelyben még a kedélyállapot és a jelentkező panaszok is rögzítésre kerülnek. Így visszakövethető, hogy mi állhat a panaszok hátterében.

 • Átmeneti diéta bevezetésével kizárja az illető az összes laktóz tartalmú ételt és gyógyszert az adott intervallumban. Ha a panaszai elmúlnak, akkor laktóz-intolerancia gyanúja szilárdabb alapokra kerül. Majd a diéta után pohár vízben tejcukrot oldunk fel, és elfogyasztjuk. Néhány órán belül visszatérnek a kiinduló panaszok, akkor ez tovább erősíti a gyanút.

Kórházi körülmények között végzett vizsgálat igazolja 100%-ban a gyanúnkat. Ez történhet Genetikai teszttel, Hidrogén kilégzéses vizsgálattal, illetve a Vércukor vizsgálattal laktózoldat segítségével.

Milyen módszerekkel kezelhető hatékonyan?

Az állapot nem visszaállítható, ezért életmódváltásra van szükség.

 • minden étkezés során kerüljük a laktózt
 • gyógyszereink felülvizsgálata, hogy tartalmaznak-e tejcukrot
 • kalciumszint biztosítása
 • enzimhelyettesítő
 • kiegyensúlyozott táplálkozás

Összefoglalva az érzékenység nem játék. Körültekintő módon és önmagunkat képezve úrrá lehetünk a kórképen, és teljes életet élhetünk. Remélem ez az információban gazdag tájékoztató segítségére lesz annak, akit érdekel a téma.[i]


[i] Orbán Nikolett

Képek forrása: Pixabay

Olvasd el témához kapcsolódó cikket is:

Talán ezek is érdekelhetnek …