Blog

SIBO – a kontaminált vékonybél szindróma minden velejárója

0
1. Sibo – A Kontaminált Vékonybél Szindróma Minden Velejárója

Egyre több embernek vannak emésztőrendszert érintő problémái – ma már szinte minden második ismerősömtől azt hallom, hogy refluxos vagy sok a gyomorsava, de nem egy Crohn beteget is ismerek. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, nem én fogom firtatni, bár annyit talán megjegyezhetek, hogy a táplálkozásába senkinek sem ártana kicsit mélyebben belenéznie.

A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), egy olyan betegség, amely – nevéből is adódóan – a vékonybelet érinti. A kórkép akkor alakul ki, amikor a belekben lévő baktériumok egyensúlya felborul, ezáltal pedig megnövekedik a vastagbélből származó baktériumok száma a vékonybélben. Emiatt a vékonybél szennyeződik – kontaminálódik – és megjelennek az első, kellemetlen panaszok. Bár normális esetben a vékonybélben is vannak baktériumok, ezek nem ugyanazokat a funkciókat látják el, mint a vastagbél baktériumai, tehát érthető, hogy a nem odaillő képletek valamilyen módon választ fognak kiváltani a szervezetünkből – ez a válasz pedig, nem meglepő módon, általában nem kellemes.

A SIBO főbb tünetei közé tartozik a puffadás, a hasmenés, a hasfájás/görcsölés, a fogyás, illetve az immunrendszer legyengülése is (hiszen a bélflóránk ezt nagy százalékban befolyásolja). Mivel ezek elég általános tünetek, fontos, hogy ne legyintsünk rájuk – ha sokszor tapasztalunk hasonlókat, főleg, ha ezek bármilyen ételintolerancia vagy B12-vitamin hiánya mellé társulnak, akkor mindenképp keressük fel háziorvosunkat!

A betegség diagnosztizálása (az esetek nagy részeben) kizárásos úton történik. Mivel a tünetek sok más, hasonló betegségre is utalhatnak, fontos, hogy az egyéb problémákat – legyen az hormonális-, szervi- vagy enzimzavar, de akár fertőzés vagy tumor is – minél előbb ki tudjuk zárni. Mindezek után kerülhet sor a tényleges vizsgálatokra, amelyekből jelenleg hármat használnak a leggyakrabban: a kilégzés tesztet, az Organix diszbiózis tesztet és egy átfogó székletvizsgálatot. A kilégzés teszt lényege, hogy a páciens a tesztet megelőző 12 órában böjtöljön, majd belélegezzen egy kis léggömbbe. Ezután el kell fogyasztania egy bizonyos cukormennyiséget, és 15 percenként megismételnie ezt a légzéses folyamatot, körülbelül három órán át. Ha a teszt eredménye abnormális, az utalhat továbbá cöliákiára és hasnyálmirigy elégtelenségre is. Az Organix diszbiózis teszt csak egy vizeletmintát igényel a betegektől. Ebben aztán már könnyen vizsgálják az élesztő- és a baktériumok melléktermékeit, amelyek (ha a vékonybélben túlszaporodás van) meg fognak jelenni a vizeletben is. A székletvizsgálat pedig szerintem magáért beszél; a vizsgálat a vastagbél baktériumflóráját nézi – ha minden baktérium emelkedett szinten található meg a szervezetben, akkor lehet SIBO-ra gyanakodni.

Kezelését tekintve általánosan elmondható, hogy rifaximin hatóanyagú antibiotikum kúrát szoktak javasolni (pl. Normix). Emellett a kezelés mindig kiegészül egy dietetikai tanácsadással, ahol segítenek egy finomított lisztektől, cukroktól és alkoholtól mentes étrendet összeállítani a betegnek. Több más betegséghez hasonlóan itt is jellemző lehet, hogy a probléma visszatér, ezért ezt az étrendet tanácsos nem csak a gyógyulásig tartani, hanem életmódváltás szintjén beiktatni az életünkbe.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels, Unsplash

[i]


[i] Ha érdekesnek találtad a cikkemet, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbit is:

Talán ezek is érdekelhetnek …