Blog

Interjú Nórával, a @mentes_eat Instagram és webes oldal bloggerével

0
1 Ízélményben Gazdag Mentes életmód Interjúsorozat

Az interjú-sorozatom ezen részében egy újabb olyan közösségi munkát folytató bloggert kérdeztem meg a kezdetek kezdetéről, aki a mindennapok során számtalan embernek segít az életmódváltás nehézségeim átlendülni. Fogadjátok sok szeretettel a Nórával készült fergeteges interjúmat, amelyet külön köszönök neki, hogy elvállalt.

Elmesélnéd az olvasóknak, hogy honnan indult blog története és miért is jött létre? Voltak esetleg jelentős motiváló tényezők?

2021 elején jött az ötlet, hogy másokkal is megosszam az ételeket, amiket magamnak készítek. Akkor már egy ideje speciális étrendet követtem, és a blog által szerettem volna megismertetni az olvasóimat az általam követett pajzsmirigy-támogató étrenddel. Fiatal korom óta nagy szerepet tölt be a főzés az életemben, de az egészségügyi problémáim miatt hatalmas átalakuláson esett át az étkezésem. Nem volt egyszerű a váltás, de ma már nem csinálnám másképp! Igyekszem a mai napig is minél kevésbé feldolgozott, tiszta alapanyagokat használni és ebből kihozni a legtöbbet. Szerintem nagyon változatosan és ízletesen lehet enni így is, és ezt szerettem volna az embereknek megmutatni.

Idővel kinőtte magát a blog, mert közben több táplálkozással kapcsolatos képzést is elvégeztem, és jelenleg táplálkozási tanácsadással is foglalkozom a főállásom mellett, ugyanis gyógypedagógus vagyok.

Leggyakrabban milyen problémákkal keresnek meg téged? Hogyan szokott zajlani a folyamat?

Leggyakrabban pajzsmirigy problémával keresnek fel (pl. pajzsmirigy alulműködés, -túlműködés, Hashimoto-thyreoiditis), talán pont a saját érintettségem miatt is.

Emellett sokan keresnek emésztési panaszokkal, hormonális- és hangulati zavarokkal, valamint teherbeesési nehézséggel.

Az életmódváltás egy folyamat, mivel nem lehet egyik napról a másikra új szokásokat kialakítani. Ezért a hozzám fordulókat hosszabb ideig kísérem folyamatos kapcsolattartás keretében. Tapasztalataim szerint az életmódváltás sikerességét nagyban támogatja, ha van, akinek segítségét kérhetik amikor elakadnak, vagy úgy érzik, hogy túlságosan megterhelő számukra a változás.

Az első konzultáció során felveszem a kliens anamnézisét, részletesen átbeszéljük a tüneteit, az esetleges szakorvosi javaslatokat (ha vannak), a jelenlegi életmódját és a céljait. Amennyiben rendelkezik friss laboreredménnyel, akkor azt is megnézem. A tünetek alapján felmerülhetnek további laborvizsgálati és szakorvosi vizsgálati javaslatok is.

Egy ilyen konzultáció legalább 90-120 percig tart, mivel szerintem ennél rövidebb idő alatt nem lehetséges leásni egy probléma gyökeréig. A funkcionális táplálkozási tanácsadás lényege ugyanis az, hogy eljussunk az egészségügyi kihívás kiindulópontjáig, megfelelő ételekkel és étrendkiegészítőkkel támogassuk a szervezet öngyógyító mechanizmusait, illetve adott esetben kiegészítsük az orvosi terápiát.

Természetesen beépítünk egyéb életmód tényezőket is, például a stresszkezelés és a légzéstechnikák elsajátítását, valamint a megfelelő, problémaorientált mozgásformák integrálását a mindennapokba. A mentorfolyamat során mindezeket megtanítom a hozzám fordulóknak.

3. Mit gondolsz, az évek alatt a társadalom nyitottabb lett arra, hogy a táplálkozás számtalan betegség talaját képezi? Vagy jelenleg még mindig a mentes fóbia világában élünk?

Úgy vélem, hogy részben igen, az emberek egy jelentős része már elindult egy tudatosabb úton, aminek szerves része a minőségi táplálék, de jellemzően a fiatalabb generáció körében tapasztalom ezt. Az idősebbek között még mindig erőteljesen élnek a beléjük plántált dogmák, melynek hatására megannyi rossz táplálkozási szokás épült be a hitrendszerükbe pl. a margarin szívbarát, a koleszterin veszélyes, a teljes kiőrlésű pékárut bátran fogyaszthatják cukoranyagcsere zavarral küzdők stb. Ezt megváltoztatni nagyon nagy feladat. Nem beszélve arról, hogy a hagyományos magyar konyha úgy általában nem nevezhető egészségesnek.

Ugyanez igaz az egészségügyi szakemberekre, orvosokra is. A fiatalabb generáció ott is sokkal nyitottabb arra, hogy alternatív eszközöket is beemeljen a módszertanába, és a gyógyszerfelírás helyett/mellett a táplálkozás megváltoztatásával és étrendkiegészítőkkel is foglalkozzon. Endokrinológusok esetében sokszor tapasztalom már, hogy javasolnak speciális étrendeket és kiegészítőket (pl. gluténmentesség és szelén pajzsmirigy probléma esetén), de ennél sokkal több mindent lehetne tenni a valódi és tartós változásért. Ilyen esetben mindenképpen funkcionális szakember felkeresése javasolt a személyre szabott étrend megtervezésére.

4. Az életmódváltásoknál véleményed szerint mi az a hiba, amit az emberek rendszeresen elkövetnek? Mi lenne az ideális megatartás és célkitűzés, amely elengedhetetlen a sikeres életmódváltáshoz?

Alapvetően két hibát szoktak elkövetni az életmódváltok. Az első az, hogy erre nem egy folyamatként tekintenek, hanem egyik pillanatról a másikra nagy elánnal belevetik magukat. Ilyenkor rendszerint nincs megfelelően megtervezve a váltás, és az impulzív felindulás viszonylag gyorsan alábbhagy, még azelőtt, hogy az új táplálkozási alapelvek szokássá válnának.

A másik hiba az, hogy sokszor túlságosan radikális az az étrend és életmódváltás a korábbi életéhez képest. Ha nagyon sok mindent hagyunk el az étkezésünkből, és nem tudjuk praktikusan mivel helyettesíteni azokat, vagy hiányoznak a beszerzési forrásaink alternatív alapanyagokra, akkor fel fogjuk adni, és visszatérünk a megszokásainkhoz. Ugyanez igaz a kalóriamegvonásos diétákra is. Nem fenntarthatóak.

Az életmódváltás során mindig érdemes szem előtt tartanunk az akár anyagi, akár élethelyzetből adódó lehetőségeinket, egyéni adottságainkat, és az alapján megtervezni a folyamat lépéseit. Nem lehet ugyanazt a sablont ráhúzni egy három gyermekes egyedülálló édesanyára, egy fiatal egyetemistára vagy egy sportolóra. Ugyanígy a különféle egészségügyi problémák is más-más megközelítést igényelnek.

Ezért nem is diétaként szoktunk hivatkozni egy ilyen programra, mert a célja az, hogy akár életünk végéig tudjuk tartani. Ehhez azonban szükséges, hogy ne legyen stresszforrás és folyamatos kompromisszum az étkezés és az egyéb aspektusok.

5. Vannak esetleg olyan receptjeid, amelyeket szívesen megosztanál, mert mindenképpen érdemes őket kipróbálni?

Nem egyszerű egyet kiemelni, ráadásul a legtöbb receptemnek neve sincs. Lényegében arról van szó, hogy tápanyagban gazdag alapanyagokat párosítunk úgy egymással, hogy ízletes végeredményt kapjunk! Az Instagram oldalamon és a weboldalamon is szoktam recepteket megosztani, onnan bármelyiket szeretettel ajánlom. Ha mégis ki kellene emelnem néhányat, akkor legyen mondjuk egy reggeli, egy ebéd és egy nasi:

Reggeli: Édesburgonya toast füstölt lazaccal, fermentált- és friss zöldségekkel

https://menteseat.hu/receptek/edesburgonya-toast/index.html

Ebéd: Sült céklás rizottó

https://menteseat.hu/receptek/sult-ceklas-rizotto/index.html

Nasi: Tejmentes panna cotta

https://www.instagram.com/reel/CstVYT_o-Gm/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

6. Milyen kiemelt céljaid vannak a munkádban? Fontosnak tartanád, hogy több szó essen az egészségtudatos magatartásokról a mindennapok során?

Mindenképpen nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több emberhez eljuttassuk az egészséges táplálkozás alapelveit, mert a jövőre vonatkozó előrejelzések nagyon nem bíztatóak. Gondolok itt most arra, hogy a társadalom mekkora hányada válik elhízottá a következő évtizedekben és mennyi krónikus betegség üti fel a fejét az emberek körében. Nem beszélve arról, hogy ha a várható életkor nem is, de a várható egészségesen megélt évek száma folyamatosan csökken.

Azt gondolom, hogy a szemléletformálás már gyermekkorban el kellene, hogy kezdődjön. Az iskolai egészségnapok erre nagyon jó terepet jelenthetnének.

Ugyanígy fontos lenne, hogy az egészségügyi képzésekbe is beemeljék a funkcionális medicina alapjait, így szerves részét képeznék az egészségtudatos táplálkozás és a legújabb táplálkozástudományi irányzatok, kutatási eredmények. Az orvosok nagyon sok olyan emberrel kerülnek kapcsolatba, akiken segíthetne az egészségtudatos táplálkozás és az ehhez kapcsolódó integratív szemlélet.

Remélem tetszett az Interjú. Aki esetleg ezek után nekiáll az életmódváltásnak, annak sok szerencsét kívánok!

Orbán Nikolett

Olvass bele a sorozatom előző részeibe is:

Talán ezek is érdekelhetnek …