A mindennapjaink során egyre több és több embert foglalkoztat a reform táplálkozás témaköre. Így egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozás, amely egy akarva vagy akaratlanul elvetett mag az emberi agyban. Különösen akkor kerül előtérbe ez a bizonyos mélyen elültetett mag, amikor az embernek romlik az egészsége vagy pusztán a közeli hozzátartozói körében diagnosztizálnak egy-egy súlyosabb kórképet, amely lehet, hogy kis odafigyeléssel megelőzhető vagy korábban felismerhetővé válhatott volna.
De mielőtt abba a tévhitbe esnénk, hogy a táplálkozás tudatossága újkeletű dolog, fontos felvetni Hippokratész jelentős mondását:
„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”
Tehát már akkor nyilvánvaló volt a tudásra és a tudományra nyitott elmék számára, hogy az általunk elfogyasztott táplálékok hosszútávú következménnyel rendelkeznek. Így van ez a rák esetén is.
Mi az optimális a szervezet számára?
Aktív, több funkciót ellátó rendszer révén energiára van szüksége, tehát ennek megfelelően alacsony glikémiás indexxel rendelkező szénhidrátok, minőségi fehérjék és egészséges zsírok előnyösek a rendszer számára.
Dr. Thomas Seyfried a téma kutatója publikációjában kifejtette, hogy az étrend lényege, hogy megreformáljuk a szénhidrát fogyasztásunkat, és a szervezetet késztessük arra, hogy másfajta energiafelhasználást részesítsen előnyben. Például Dr. Seyfried agydaganatos egereknél megfigyelte a vizsgálatai során, hogy szervezeti szinten jól reagáltak az éhezésre és a kalória csökkentésre.
Milyen élelmiszereket szükséges csökkenteni vagy kerülni?
A magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásának korlátozása:
- gyümölcsök (görögdinnye, aszalt datolya)
- zöldség (zeller, paszternák, sütőtök, karalábé, burgonya)
- pékáruk – Búza-, Burgonya-, Rizs-, Kukoricalisztből készült pékáruk és tészták
- nassolnivalók (popcorn, csokoládé, tejberizs)
Milyen élelmiszereket ajánlott fogyasztani?
Azontúl, hogy teszünk a jövőnkért még javíthatja a mindennapi életvitelünket, hiszen kis kísérletezéssel, azaz eliminációs diétát folytatva eleve kizárhatunk pár élelmiszert, amelyek rejtve valamilyen okból negatív hatást gyakoroltak ránk az emésztőrendszerünkön keresztül. Hiszen Hippokratész szerint:
„Az egészség a belekben kezdődik.”
A szervezetet támogató és rák megelőző étrendből nem hiányozhatnak a következő alapanyagok:
- Különböző belsőségek és kisebb vadon élő halak: máj, tőkehal, lazac
- Keményítőt nem tartalmazó zöldségek: brokkoli, hagyma, karfiol, káposztafélék, spárga, spenót, salátafélék, uborka, zeller, zöldbab stb.
- Alkalmanként fogyasztható: gomba, paprika, padlizsán, tökfélék, burgonyafélék, cékla
- Alacsony glikémiás gyümölcsök: málna, áfonya, eper, lime, szeder, avokádó
- Magvak: diófélék, mandula, tökmag, szezámmag
- Egészséges zsírok olajok: kakaóvaj, kókuszolaj, olivaolaj, vöröspálma olaj
- Fűszernövények: rozmaring, gyömbér, bors, fokhagyma, kurkuma, oregánó
- Italforrások: zöldéglevek, gyömbér-, kurkuma- és zöld tea, szűrt víz
Bővebb lista az, Amiről az orvos nem beszél című magazin 2023/3-as számának 27. oldalán.
Az összefoglaló cikkem zárásaként úgy gondolom, hogy egy kis tudatosságot mindenki be tud iktatni a napokba. Természtesen sosem a drasztikus változtatások hozzák meg a sikert. Gondolok itt például arra, hogy apró célonként kell haladni például, hogy kevesebb ultra cukrozott italt iszunk vagy hogy figyelünk arra, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztásunk napi és heti szinten is elérje a WHO által ideálisnak vélt mennyiséget.
Egészségre fel kedves olvasók!
Orbán Nikolett
Olvastad már ezt a cikket?