Blog

Lehetséges tudatos táplálkozással megelőzni a rákot?

0
1 Ehetséges Tudatos Táplálkozással Megelőzni A Rákot

A mindennapjaink során egyre több és több embert foglalkoztat a reform táplálkozás témaköre. Így egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozás, amely egy akarva vagy akaratlanul elvetett mag az emberi agyban. Különösen akkor kerül előtérbe ez a bizonyos mélyen elültetett mag, amikor az embernek romlik az egészsége vagy pusztán a közeli hozzátartozói körében diagnosztizálnak egy-egy súlyosabb kórképet, amely lehet, hogy kis odafigyeléssel megelőzhető vagy korábban felismerhetővé válhatott volna.

De mielőtt abba a tévhitbe esnénk, hogy a táplálkozás tudatossága újkeletű dolog, fontos felvetni Hippokratész jelentős mondását:

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”

Tehát már akkor nyilvánvaló volt a tudásra és a tudományra nyitott elmék számára, hogy az általunk elfogyasztott táplálékok hosszútávú következménnyel rendelkeznek. Így van ez a rák esetén is.

Mi az optimális a szervezet számára?

Aktív, több funkciót ellátó rendszer révén energiára van szüksége, tehát ennek megfelelően alacsony glikémiás indexxel rendelkező szénhidrátok, minőségi fehérjék és egészséges zsírok előnyösek a rendszer számára.

Dr. Thomas Seyfried a téma kutatója publikációjában kifejtette, hogy az étrend lényege, hogy megreformáljuk a szénhidrát fogyasztásunkat, és a szervezetet késztessük arra, hogy másfajta energiafelhasználást részesítsen előnyben. Például Dr. Seyfried agydaganatos egereknél megfigyelte a vizsgálatai során, hogy szervezeti szinten jól reagáltak az éhezésre és a kalória csökkentésre.

2 Ehetseges Tudatos Taplalkozassal Megelozni A Rakot

Milyen élelmiszereket szükséges csökkenteni vagy kerülni?

A magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásának korlátozása:

  • gyümölcsök (görögdinnye, aszalt datolya)
  • zöldség (zeller, paszternák, sütőtök, karalábé, burgonya)
  • pékáruk – Búza-, Burgonya-, Rizs-, Kukoricalisztből készült pékáruk és tészták
  • nassolnivalók (popcorn, csokoládé, tejberizs)

Milyen élelmiszereket ajánlott fogyasztani?

Azontúl, hogy teszünk a jövőnkért még javíthatja a mindennapi életvitelünket, hiszen kis kísérletezéssel, azaz eliminációs diétát folytatva eleve kizárhatunk pár élelmiszert, amelyek rejtve valamilyen okból negatív hatást gyakoroltak ránk az emésztőrendszerünkön keresztül. Hiszen Hippokratész szerint:

„Az egészség a belekben kezdődik.”

A szervezetet támogató és rák megelőző étrendből nem hiányozhatnak a következő alapanyagok:

  • Különböző belsőségek és kisebb vadon élő halak: máj, tőkehal, lazac
  • Keményítőt nem tartalmazó zöldségek: brokkoli, hagyma, karfiol, káposztafélék, spárga, spenót, salátafélék, uborka, zeller, zöldbab stb.
  • Alkalmanként fogyasztható: gomba, paprika, padlizsán, tökfélék, burgonyafélék, cékla
  • Alacsony glikémiás gyümölcsök: málna, áfonya, eper, lime, szeder, avokádó
  • Magvak: diófélék, mandula, tökmag, szezámmag
  • Egészséges zsírok olajok: kakaóvaj, kókuszolaj, olivaolaj, vöröspálma olaj
  • Fűszernövények: rozmaring, gyömbér, bors, fokhagyma, kurkuma, oregánó
  • Italforrások: zöldéglevek, gyömbér-, kurkuma- és zöld tea, szűrt víz

Bővebb lista az, Amiről az orvos nem beszél című magazin 2023/3-as számának 27. oldalán.

Az összefoglaló cikkem zárásaként úgy gondolom, hogy egy kis tudatosságot mindenki be tud iktatni a napokba. Természtesen sosem a drasztikus változtatások hozzák meg a sikert. Gondolok itt például arra, hogy apró célonként kell haladni például, hogy kevesebb ultra cukrozott italt iszunk vagy hogy figyelünk arra, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztásunk napi és heti szinten is elérje a WHO által ideálisnak vélt mennyiséget.

Egészségre fel kedves olvasók!

Orbán Nikolett

Olvastad már ezt a cikket?

Talán ezek is érdekelhetnek …