Blog

Interjú Dr. Mucsi Annával, a Kedves Testem! podcastról, és a betegségek megelőzéséről

0
1 Dr Mucsi Annna

„Sziasztok! Mucsi Anna vagyok, ez pedig a Kedves Testem Podcast. Hétről- hétre igyekszem életszerű, de szakmai gondolatokkal belecsempészni az egészséget a mindennapjaitokba, mert hiszem, hogy valamit megelőzni sokkal könnyebb, mint utána kezelni… és az egészség ott van kívül, belül és körülötted.”

Anna ezzel a gondolattal szólítja meg hallgatóit a Podcast epizódjai bevezetőjeként. Be kell valljam, Én tartalmainak nagy rajongója vagyok, éppen ezért nagy örömömre szolgált, hogy elfogadta a megkeresésemet, így, ha esetleg még nem ismernétek, bemutathatom nektek mi is az Ő küldetése orvosként a világhálón.

Kedves Anna!

Ha megkérdezünk egy gyereket, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, sokszor hangzik el az orvos. Te miért ezt a hivatást választottad magadnak, neked is egy gyerekkori álmod vált valóra?

Én harmadik generációs orvos vagyok, viszont soha nem akartam orvos lenni, nagyon távol állt ez tőlem. Aztán 16 évesen beteg lettem és kórházba kerültem, ahol annyira magával ragadott, hogy az orvosok pusztán a tudásukkal meg tudtak menteni egy olyan betegségből, amiben kb. 100 évvel ezelőtt az emberek meghaltak volna, hogy beleszerettem a medicinába. Szóval, én nem azért lettem orvos, mert szerettem a biológiát vagy a kémiát, és ez nem is egy gyerekkorom óta dédelgetett álom volt, hanem egyszerűen akkor, ott ez a közeg beszippantott. Szerintem ennek az is az egyik pozitívuma, hogy ezáltal nem voltak irreális elvárásaim az orvoslással kapcsolatban a tanulmányaim alatt.

Hogyan jött a szociális médiában való jelenlét gondolata, mikor fogalmazódott meg benned, hogy ezeken a platformokon szélesebb körben is szívesen megosztanád a tudásodat másokkal?

Már az egyetem alatt is egészségneveléssel foglalkoztam, aztán a COVID második hulláma után jött az az érzés, hogy szeretném szélesebb körben is megismertetni az emberekkel, mennyire fontos az, hogy megóvjuk az egészségünket, és vigyázzunk magunkra. Így indult a Kedves Testem podcast. Az egyik barátnőmmel, Szabó Adri dietetikussal kezdtük el, és azóta is nagyon sok projekten dolgozunk együtt, de a podcastot már egyedül folytatom.

Jelenleg a hanganyagok mellett megtalálható vagy az Instagramon és TikTokon egyaránt. Mi volt a sorrend, hogyan követték ezek egymást?

Először mindenképp podcast formát szerettem volna, az Instagram pedig később kiegészítette ezt. Viszont, aztán észrevettem, hogy Instagramon sokkal könnyel kapcsolódni az emberekkel, gyakran adnak visszajelzéseket itt, mint például: „Hú Anna, miattad elmentem mell ultrahangra és felfedeztek egy csomót.” vagy „ Képzeld, voltam fül- orr-gégésznél és kiderült, hogy tág a hallójáratom, ezért jobban kell rá vigyáznom.” Szóval tetszett, hogy itt tudok kapcsolódni másokkal, és meg tudok ismerni nagyon érdekes embereket. A TikTokon pedig főleg a fiatalabb generáció van jelen, és az egészségmegőrzésnek szerintem egy nagyon fontos része, hogy már gyerekkorban elkezdjük az egészséges életmódra való nevelést, és úgy éreztem, hogy ott könnyebben elérem a fiatalabb korosztályt.

Kikhez szerettél volna elsősorban szólni?

Az én célközönségem a 25-35 év közötti nők, főként az elfoglalt, sokat dolgozók; és általában ők is követnek, azt gondolom ők tudnak a legjobban azonosulni a tartalmakkal. Érdekes, hogy TikTokon sokkal több a férfi követőm, mint Instagramon. Szintén érdekes platformok közötti különbség még, hogy míg az Instagram tényleg egy edukáló oldal, ahova azért jönnek az emberek, hogy új információkat kapjanak, addig a TikTok sokkal inkább a szórakoztatásról szól.

A folyamatos tartalomgyártás, a különböző témák feldolgozása biztosan rengeteg időt vesz igénybe. Hogyan tudod ezt összehangolni a munkáddal?

Nem mindig egyszerű, de igyekszem. Az nem titok, hogy én most már lassan két éve Németországban folytatom a rezidensképzést, itt élek és dolgozom, így nekem a podcast azt a platformot jelenti, ahol még kapcsolódom a magyar egészségügyhöz. Számomra fontos, hogy bár nem otthon élek, ennyivel mégis hozzá tudok járulni a magyarok egészségéhez. Mielőtt kiköltöztem, másfél évig dolgoztam Magyarországon sürgősségi osztályon, ami nagyon sokat adott, és jó rálátást biztosított arra, hogy milyen problémákkal küzd a magyar lakosság. Én nagyon fontosnak tartom a határok tartását, ezt úgy értem, hogy amihez én nem értek, arról nem akarok kommunikálni, vagy az adott témáról úgy beszélek, hogy azt előtte leegyeztetem az adott téma szakértőjével, ezért van nagyon sok olyan interjú, ami például szülész- nőgyógyásszal vagy endokrinológussal készült. És ez nem baj, mivel szerintem nagyon fontos, hogy az internet sűrűjében is mérlegelni tudjuk, hogy honnan jutunk hiteles információhoz. Ha valaki azt állítja, hogy ő mindenhez ért, az nem igaz, mert nem lehet mindenhez érteni, főleg az orvostudományon belül. Erről például Fejes- Vékássy Lilivel, a @pszichológusszemmel Instagram oldal készítőjével nagyon sokat beszélgettünk, és podcast részünk is készült arról, hogy nagyon kell ismerni a saját határainkat. Van olyan dolog, amit ha én tapasztalatból osztok meg, akkor ezt jelezni is szoktam, hogy nem egy tudományosan igazolt tény, hanem az én saját tapasztalatom. Fontosnak tartom felhívni rá a figyelmet, hogy kezeljük fenntartásokkal az információkat az interneten, legyünk mindig kíváncsiak, és olvassunk utána a dolgoknak.

Úgy gondolom a tartalmaid egyik nagy előnye, hogy könnyen fogyaszthatóak. A podcast epizódok mindegyike nagyjából fél óra hosszú, ami mindenki számára meghallgatható akár utazás, akár főzés, vagy reggeli készülődés közben is. Szerintem fontos a könnyű hozzáférhetőség, a közérthetőség és az egyszerű nyelvezet, mert sokszor a sok idegen szó, orvosi szakkifejezés és a temérdek keresési találat között az ember könnyen elveszti a fonalat…

Igen, ugyanakkor nagyon érdekes, hogy mégis vannak olyan szavak, mint például a holisztikus (ez az egyik kedvenc ilyen szavam), ami egyébként egy nagyon fontos kifejezés, főleg az orvostudományban, de ma már mindenki mindent holisztikusan csinál, holott szerintem sokan nem is tudják mit is jelent, csak ha meglátják valahol, azt egy jó dologgal kapcsolják össze. Szerintem ez is kicsit a social média árnyoldala, hogy nagyon könnyen tűnhet mindenki nagyon profinak. Főleg a TikTok komment szekcióban szoktak olyan információk érkezni egy- egy videóra, amiről én tudom, hogy nem igaz, mások viszont kötik az ebet a karóhoz.

Szerinted mikortól és hogyan lehet elkezdeni, hogy már egészen fiatalon beépüljön az egészségtudat a mindennapjainkba?

Szerintem a szülői példa nagyon fontos, illetve már nagyon jó mesekönyvek léteznek, amikben lehet arról mesélni, hogy mennyire fontos, hogy egészségesen éljünk, hogy zöldséget- gyümölcsöt együnk, hogy kimenjünk a levegőre. Például emlékszem, hogy az iskolában a napköziben délutánonként mindig ki kellett menni legalább egy órát rohangálni az udvarra. Ennek a szükségét gyerekként nem nagyon érti az ember, de felnőtt fejjel, amikor 8-10 órát egy helyben ülünk a munkahelyen, akkor nagyon hiányzik akár csak egy rövid séta is a szabadban. Úgy gondolom, lényeges ezt már gyerekkorban elkezdeni. Például a tudatos szájápolás kapcsán Mester Emese (akivel a Fogmosással a bolygónk védelméért című podcast epizód készült) jár óvodákba és iskolákba prevenciós oktatást tartani a fogápolásról, és ez is egy fontos dolog, hogy már kisgyerekként hozzá szokjunk, hogy a fogmosás az életünk része.

A munkád során nyilván rengeteg pácienssel találkozol nap mint nap. Te mit látsz, mennyire tudatosak az emberek, és mennyire törődnek az egészségükkel?

Erre most nem tudok pontos statisztikai adatot mondani, csak azt, amit én tapasztalok. Azt veszem észre, hogy amikor már baj van, akkor mindenki sokkal jobban szeretne foglalkozni az egészségével. Sokszor nagyon nagy probléma, hogy azt hisszük, hogy rossz dolgok mindig csak más valakivel történhetnek mindaddig, amíg egyszer nem történik meg velünk vagy a közvetlen környezetünkkel. Pedig velünk is előfordulhat. Vagy egy másik ilyen hasonlat, hogy arra nagyon odafigyelünk, hogy mit eszik a gyermekünk, hogy fel van-e öltözve melegen, amikor kivisszük játszani, hogy legyen otthon gyereklázcsillapító. Figyelünk arra, hogy mennyi folyadékot iszik, de magunkról nagyon sokszor elfeledkezünk. Ezért is Kedves Testem, hiszen a testünk az elsődleges otthonunk, ezért kedvesnek kell lennünk vele. Példaként el szeretném mesélni, hogy csináltam egy videót arról, hogy milyen a normális széklet, megnézték 650ezren és iszonyatosan sok kommentet kaptam, szerintem ennyi komment még soha nem érkezett egyik videóm alá sem. Nagyon megdöbbentő volt, hogy ez az emberek nagy részének nem alapvető, hogy tudják, milyen a székletük és, hogy ezt meg kell nézni, hiszen a tápcsatornai daganatok és betegségek nagyon nagy részének az első jele, hogy megváltozik a széklet. Ha valaki nem tudja milyen normál esetben a széklete, hogyan is ismerné fel, ha valami nincs rendben. Van több ehhez hasonló alapvető dolog, amit otthon meg tudunk figyelni saját magunkon, például, hogy milyen a vizeletünk, hogy látunk-e valami elváltozást a bőrünkön. Érdekes belegondolni, hogy mennyi időt töltünk azzal, hogy takarítunk a házunkban, vágjuk a füvet az udvaron, minden nap elvisszük a kutyánkat sétálni, mindig jó melegen felöltöztetjük a gyerkőcöt, elvisszük az autót lemosatni, tehát mindennel törődünk a környezetünkben, de valahogy az mindig az utolsó, hogy magunkkal foglalkozzunk. Én ezt szeretném, ha eljutna az emberekhez, hogy igenis csak akkor tudunk adni, hogyha van miből. Fontos megőrizni az egészségünket, figyeljünk a stresszkezelésre, arra, hogy mit eszünk és mit iszunk, hogy mozogjunk, kerüljük a káros szokásokat. Tényleg csak úgy tudunk jelen lenni a szeretteinknek, hogyha mi magunk jól vagyunk, ehhez pedig kulcs az egészséges életmód.

Ha tetszett a beszélgetés, és még nem tettétek, ne felejtsétek el megnézni Anna platformjait további hasznos és érdekes tartalmakért az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

Podcast: https://open.spotify.com/show/51kPJX2gUR4F1lLFJCXZrn?si=fsZXUSf9QwmieAymFDyXjA

Instagram:

https://instagram.com/kedvestestem_podcast?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Tiktok:

https://www.tiktok.com/@kedvestestem_podcast?_t=8aI8yCVc6Vi&_r=1

Szabó Johanna

[1]


[1]Na és ezt az interjút olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …