Blog

Interjú Judittal, a @mentessuticake Instagram oldal bloggerével

1
1 Izelmenyben Gazdag Mentes Eletmod Interjusorozat

A mindennapok során gyakran a speciális vagy akár mentes diétával élő embereket negatív bélyeggel jelölik meg, hiszen úgymond eltérnek a társadalom normáitól. Függetlenül attól, hogy az illetőnek valamilyen betegség miatt kialakult kényszerhelyzet vagy pusztán egészségjavító/egészségmegörző céllal kezd el máshogy táplálkozni. A mindennapi életben gluténérzékenyként én is tapasztaltam ezt a magatartást. Innen jött az ötlet, hogy indítok egy új interjúsorozatot, amelyben olyan embereket keresek meg, akik csodás mentes ételeket alkotnak nap, mint nap. Remélem minden interjú hozzájárul majd ahhoz, hogy a témával kapcsolatos tévhiteket eloszlassuk.

1. Kedves Judit mesélnél arról, hogy mióta foglalkozol a témával? Honnan ered a mentes világgal a kapcsolatod és milyen motivációs alapokon nyugszik?

Judit: Az egész bő 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor már szélesebb körben elérhetők voltak az étel-intolerancia tesztek. Tekintve, hogy elég sok panasz övezte a táplálkozásomat, csináltattam egy ilyet, ami alapján néhány enyhébb reakció mellett erős érzékenység igazolódott a tejfehérjére, tojásfehérjére, valamint a gluténre. Utóbbi emlékszem óriási meglepetésként ért, a tejet és a tojást viszont sejtettem, mert azt tapasztalati úton megfigyeltem, hogy ezek fogyasztása egyértelműen panaszokat okoz már gyerekkorom óta. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mihez kezdjek, alapjaiban kellett megváltoztatnom az étkezési szokásaimat, ráadásul akkoriban még lényegesen szűkebb volt a mentes alapanyagok, kész termékek köre, mint manapság, és beszerezni sem volt olyan egyszerű őket. Ugyanakkor az étkezést valahogyan meg kellett oldani, ráadásul én imádom az édességet, süteményeket, amik nagyon hiányoztak, így elkezdtem kísérletezni a mentes sütés világában. Nemhogy speciális vonalon, hagyományos téren sem volt sütési tapasztalatom, így elég mély vízben találtam magam, de szép lassan – természetesen kudarcokat is megtapasztalva – ismertem meg ezeket a különleges alapanyagokat. Előszeretettel próbáltam ki és próbálom ki az újdonságokat is mindig, ahogy bővül a piac.

2. A mindennapok során milyen mentes termékekkel/étrenddel foglalkozol?

Judit: Amikor fény derült az ételérzékenységeimre még egyetlen szempont volt előttem: hogy az ételeim, desszertjeim legyenek mentesek a megfelelő allergénektől, hogy tudjam tartani a diétát. Ez is igen éles váltást jelentett a korábbi étkezésemhez képest. Mára azonban ez már megváltozott, és nemcsak a mentes diétának való megfelelés, hanem az egészségtudatosság is éppen olyan fontossá vált számomra. Törekszem rá, hogy olyan ételeket és desszerteket fogyasszak, amelyek rostban, fehérjében gazdagabbak, akár kevesebb, de mindenképpen minőségi, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak. Sokan például azért kezdenek el gluténmentesen táplálkozni, mert fogyni szeretnének, de ennek könnyen csalódás lehet a vége. Ami mentes, az nem feltétlenül egészségtudatos is egyben! Ha ugyanúgy tele van például hozzáadott cukorral, vagy olyan lisztkeverékből készül, ami jelentős mennyiségű, gyors felszívódású szénhidrátot (pl. kukoricaliszt, kukoricakeményítő) tartalmaz, semmivel nem járunk vele jobban, mint a hagyományos fehér lisztes, cukros verziókkal, legyen szó péktermékről, tésztaféléről, süteményről, bármiről. De például a tojást is felesleges mellőznie annak, akinek nem okoz emésztési problémákat, mert nagyon egészséges, és hasznos tápanyagokat tartalmaz. A lényeg szerintem, hogy mind a hagyományos, mind a mentes táplálkozásban meg lehet találni azokat az ételeket, alapanyagokat, amelyek beilleszthetők az egészséges táplálkozásba, és olyanokat is, amelyeket általánosságban érdemes kerülni.

3. Melyek az abszolút kedvenc alapanyagaid, amik sosem hiányozhatnak a szekrényedből?

Judit: Szeretem, és gyakran használok olyan egyszerű mentes liszteket, amelyek minőségibb szénhidrátokat tartalmaznak, mint például a zabpehelyliszt, barna rizsliszt, gesztenyeliszt. De olyanokat is, amelyek kifejezetten kevés szénhidrátot tartalmaznak, mondjuk, mint a mandulaliszt, kókuszliszt, vagy éppen arany lenmagliszt, utóbbival a tojást is lehet sok receptben helyettesíteni. De a lisztkeverékeket, célliszteket is szívesen próbálgatom és használom, ebből is vannak nagyon szuperek. Például Szafi hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeveréke abszolút nyerő nálam hosszabb idő óta, az új nagy kedvencem pedig a Fannizero Magic Mix. Vegán habtejszín, és kókuszkrém is mindig van itthon, ahogy valamilyen 100%-os étcsokoládé is a Sambirano Goldtól. Tekintve, hogy a hozzáadott cukrot is kerülöm, többféle édesítőszer is állandó kellék nálam (pl. Dia Wellness 1:4 eritrit-stevia alapú édesítő, Nick’s stevia cseppek stb.).

4. Vannak preferált receptjeid, amelyeket bátran ajánlasz azok számára, akik megismerkednének a témával?

Judit: Természetesen vannak kedvenc és egyszerűen elkészíthető sütemény receptjeim, amikből néhányat meg is osztok az Olvasókkal a beszélgetést követően. De, akinek tetszenek a receptek, sokkal többet is talál a @mentessuticake Instagram oldalon!

5. Kiknek, és miért ajánlanád a @mentessuticake oldal követését?

Judit: Tekintve, hogy az oldal süteményekkel foglalkozik, minden édességkedvelőnek jó szívvel ajánlom! 🙂 Mindazoknak, akik most ismerkednek a mentes táplálkozással, kifejezetten nagy segítség lehet szerintem a sokféle bevált speciális recept, tapasztalat, ami fent van. De, akik nem étkeznek mentesen, pusztán egészségtudatosabb desszerteket szeretnének fogyasztani, ők is bátran felkereshetik az oldalt, hisz nagyon sok cukormentes, lassú felszívódású, vagy minimális szénhidrátot tartalmazó édes és sós süteményt találhatnak.

6. Mit tanácsolnál annak, aki fél valamilyen ok miatt belekezdeni az étel alapú életmódváltásba? Miért érdemes belekezdeni?

Judit: Akinek hozzám hasonlóan problémák kísérik a táplálkozását, mindenképp érdemes utánajárnia, hogy nincsen-e esetleg valamilyen ételallergia, intolerancia, bármi egyéb probléma, ami ennek okozója. Amennyiben van, és elkezdünk megfelelően étkezni, összehasonlíthatatlanul jobb lesz a közérzetünk, ami azt gondolom, hogy mindenképp megéri. De, akinek nincsen semmilyen problémája, annak is érdemes utána olvasnia a táplálkozási alapoknak, és minőségibb ételeket fogyasztania, mert szerintem a legjobb „befektetés” az egészségünk megőrzésére törekvés, aminek nagyon fontos része a megfelelő táplálkozás is.

7. Mi a véleményed arról, hogy a legtöbben úgy vélekednek, a mentes étrend a lemondásokkal tarkított mindennapi élet?

Judit: Szerintem a mai világban ez már egyáltalán nem igaz! Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi 10 évben nagyon sok változás zajlott le a mentes termékekkel kapcsolatban. Ez eredményezte egyrészről a beszerzés egyszerűsödését, hiszen ma már gyakorlatilag minden boltban találunk olyan dolgokat, amik megfelelnek a különböző táplálkozási igényeknek. Persze nincs mindenhol egyformán nagy választék, így a speciálisabb összetevőket sokszor a bioboltokban, webshopokban tudjuk megvenni.

Másrészt óriási kínálati bővülés történt, manapság gyakorlatilag mindennek van alternatívája. Korábban például még olyanról, hogy növényi alapú tejföl, mascarpone, de akár egy jól felverhető vegán tejszín nem is álmodhattunk, most pedig már többféle termékből választhatunk. Ráadásul ezekkel az alternatív megoldásokkal ugyanolyan finom ízeket lehet elérni, mint hagyományosan. A családban senki sem táplálkozik rajtam kívül mentesen, mégis mindenkinek az általam készített desszertek a kedvencei. De ismerősök, barátok is mindig örömmel fogadják a reform süteményeimet, sosem tették szóvá, hogy bármilyen szempontból furcsa, vagy kevésbe lenne finom, mint a klasszikus, sőt kifejezetten ízlenek nekik.

Ami nem tagadom, hogy a mai napig nehéz, az a vendéglátóhelyeken történő étkezés. Bár sokat javult a helyzet, de annak sajnos nem jött el az ideje, hogy az éttermek többségébe be tudjak úgy ülni, hogy biztosan legyen valami, amit választani tudok az étlapról. De természetesen vannak olyan helyek, szerencsére egyre több, ahol ez is biztosított, illetve kedvező tendencia, hogy legalább az allergéneket több esetben igyekeznek feltüntetni az éttermek. Cukrászdákban pedig évek óta megfigyelhető kedvező tendencia, hogy valamilyen mentes sütemény a legtöbb helyen elérhető már.

Végül nagyon köszönöm ezt a csodás interjút, amely egy szép átfogó képet adott a témáról. Remélem az olvasók számára is olyan élvezetes lesz olvasni, mint számomra.[i]


[i] Orbán Nikolett

Ha olvasnál még hasonló cikkeket, katt a linkre: https://infozio.1367.hu/2023/03/02/ladylike-manufaktura-egyedileg-osszeallithato-ekszerek/

A képek KIZÁRÓLAG a @mentessuticake tulajdonát képezik.

Nézzétek meg az Instagram oldalt: https://www.instagram.com/mentessuticake/

Talán ezek is érdekelhetnek …