Blog

Július 20. – A Hold napja

0
1 Hold Napja

A Hold jelenléte minden ember életében valamilyen ponton megjelenik – vagy valamilyen babona képében, vagy éppenséggel csodálandó természeti képként. Ezeken túl jelentős szereppel rendelkezik a vadászati tevékenységekben, a vallási teóriákban és a kulturális csoportokban is egyaránt. De nem ezen említett tényezők tették igazán jelentőségteljessé a tudomány számára.

A Naprendszerben az egyik olyan Hold, amely nem rendelkezik jelentős befolyásoló képességgel rendelkező légkörrel, amely ezen túl az ötödik helyen áll az óriásholdak listáján. A többi rendszer alkotóval ellentétben nem csak passzív vizsgálómódszerekkel vizsgálták, hanem rádióhullámok sugárzásával is elemezték. Azonban ezen tudományos érdekességek ellenére sem ezek miatt lett a jelentős nap a törtélemben.

A jelentőségteljes eseményhez vezető út korántsem volt egyszerű. Az első program, a Luna, 1959-ben indult. A prototípusok tekintetében a Luna-2 szovjet típusú űrszonda sajnos belecsapódott a Holdba. Az első sikeres leszállást a Luna-9-es prototípusa tudott végrehajtani, míg a Luna-10 már Holdkörüli pályára is tudott állni.

Mindezek után az amerikai kutatóknak és űrspecialistáknak se kellett több. Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy csak is akkor írhatják be magukat a történelembe, ha az első emberi Holdraszállást hajtják végre. Tervek és egyben az álmok megvalósítása 1991-ben kezdődött J. F. Kennedy által támogatott és hirdetett programmal, amelynek fő célja a Holdra jutás volt. A hirdetett programot követő számtalan fejlesztői munka eredményeként 1996.július.20-án a NASA-hoz beérkezett az üzenet miszerint a SAS leszállt. Tehát ezen a napon emlékezünk meg, hogy az Apollo-11 által megkezdett küldetés keretein belül megtörtént a Holdra szállás.

Az utazáson 3 űrhajós vett részt: Neil Armstrong, Edwin Aldrin és Michael Collins. A köztudatban Armstrong neve maradt meg, mint az első ember a Holdon, de nem feledkezhetünk meg a társáról Aldrinról, aki szintén a SAS nevű holdkomppal szállt a Holdfelszínre. És ezen holdkomp elnevezés miatt vált híressé a SAS leszáll gondolat. Sajnálatos módon a Holdon megtehető lépésekben Collins nem vehetett részt, hiszen az ő feladata volt a SAS csatlakozás irányítása.

Összefoglalva a számtalan Apollo makett és tervezői munka beérett, amelynek eredményeként az Apollo-11 beteljesítette a programot és így joggal hangzott el Neil Armstrong emlékezetes mondata:

„Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek”

Remélem a nevezetes nap miatt készült összefoglalóm emlékeztet mindenkit, hogy milyen fontos feladatot látnak el a tudományokban résztvevő kutatók. Hiszen a mindennapi kiemelkedő és aprólékos munkájuk helyezi a világot a fejlődés útjára.

Orbán Nikolett

Képek forrása: Pixaby

Olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …