Blog

Te tudatos vízfogyasztó vagy?

0
1 Víz Világnapja

“Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” -Antoine de Saint-Exupéry

Talán az egyik legalapvetőbb dolognak vesszük azt, hogy van vizünk. Miért is ne gondolnánk azt, amikor bárhova megyünk mindenhol megtalálható. Ha szomjasok vagyunk iszunk a csapból, ha koszosak vagyunk, beállunk a zuhany alá. Ezen kívül használjuk főzéshez, locsoláshoz, WC öblítéshez, vasaláshoz, mosáshoz és akkor még a gyárak vízhasználatáról még nem is esett szó. Egy pillanatra csak gondolj bele, hogy hányszor használsz vizet egy átlagos hétköznapon. A legtöbbünk talán nem is fogja fel a víz értékét, amire 1994. óta minden évben felhívják a figyelmet, a víz világnapja alkalmából.

Már általános iskolában megtanultuk, hogy a Földet másképp kék bolygónak is nevezik, hiszen 2/3-át víz borítja. Ezzel a tudattal talán nem is lenne olyan sürgető a vízspórolásra gondolni. Fontos viszont tudni, hogy ennek a vízmennyiségnek a 97%-a sós víz, 2%-a hóvá és jéggé fagyott édesvíz és 1%-a az, amit mi emberek megiszunk/ használunk. A klíma változásnak és a rohamos populáció növekedésnek köszönhetően egyre kevesebb édesvíz áll rendelkezésünkre. Ezek mellett persze nem beszéltünk még a pazarló életmódunkról.

A víz a békéért
A 2024-es Víz Világnapja a “VÍZ A BÉKÉÉRT” mottót kapta. A víz békét teremthet, viszont lehet konfliktusok forrása is. Ha szennyezett és kevés, akkor sok embernek küzdenie kell érte és ez komoly feszültséget okozhat. Idén ezen a napon fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a víz emberi jog, és az élhetőbb jövőért jobban el kéne osztani, országhatárokon belül és kívül is. Mint minden évben, idén is sok helyen szerveznek programokat a víz világnapja alkalmából, amikre érdemes ellátogatni.

Tippek, hogy te is tudatos vízhasználó legyél:

  1. Kádban való fürdés helyett, válasszuk inkább a gyors frissítő zuhanyzást.
  2. Fogmosás, borotválkozás, kézmosás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet.
  3. A mosógépet mindig teletöltve indítsuk el.
  4. Ha van a mosógépen/mosogatógépen öko program, azt használjuk.
  5. Folyóvíz helyett mosogassunk állóvízben.
  6. Igyunk csapvizet, hiszen egy palackozott víz előállításhoz 3 liter ivóvízre van szükség.
  7. Használjunk víz-és energiatakarékos háztartási gépeket és víztakarékossági berendezést.
  8. A szivárgó csöveket vagy csöpögő csapokat, azonnal javítsuk/javíttassuk meg (egy csöpögő csap napi 30-60 liter vizet pazarolhat el).
  9. Ha van rá lehetőség, gyűjts esővizet! Fel lehet használni öntözésre, takarításra, mosásra is.
  10. Ne dobj szemetet és ne önts mérget az élővizekbe!

Apróbb változtatásokkal és némi odafigyeléssel rengeteget tudunk tenni a gyorsan fogyatkozó vízkészletekért. Fontos elgondolkoznunk, hogy mit jelent számunkra a víz. Ha arra gondolunk, hogy a testünk 60%-a vízből áll, akkor átérezzük a fontosságának a súlyát.
Tegyél te is a víz jövőéért és hívd fel mások figyelmét is!

Kaitz Réka

Olvasd el ezt is!

Talán ezek is érdekelhetnek …