Blog

Május 25. – Nemzetközi törölköző nap

0
1 Torolkozo Nap

A nemzetközi törölközőnapot minden évben május 25-én tartják. Douglas Adams, angol sci- fi író emléke előtt tisztelegnek ezen a napon szerte a világon, aki 2001 májusában, mindössze 49 évesen váratlanul elhunyt.

Az emléknap alkalmával a rajongók törölközővel a nyakukban közlekednek a városokban és különböző programokat is szerveznek, ezzel is kifejezve gyászukat és tiszteletüket a géniusz előtt.

És, hogy miért pont törölköző?

Ahogy az író legnépszerűbb ötkötetes trilógiájában, a Galaxis útikalauz stopposoknak című történetben olvasni lehet: „Minden belevaló stoppos tudja hol a törölközője.”

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

Adams a nem mindennapi történetet eredetileg rádiójátéknak szánta, amit 1978- ban a BBC4 rádió sugárzott fejezetenként, folytatásokban. Ez a szórakoztató kis rádiós komédia végül egy 5 könyvből álló trilógiává nőtte ki magát, amiből élete alatt 15 millió példány kelt el és több, mint 30 nyelvre lefordították. Alkotását feldolgozták továbbá számos színpadi műben, televíziós sorozatként, képregényként és még számítógépes játék is készült belőle. 2005-ben játékfilmet mutattak be ezzel a címmel, aminek forgatókönyvírója és egyik producere is maga Douglas Adams volt.

Az általa megalkotott fantáziatörténet cselekménye szerint ez a különleges elektronikus útikalauz a Tejút galaxisának útikönyve, ami a világegyetem összes információját tartalmazza. Az író könyvének születésével kapcsolatban gyakran emlegetett egy történetet, miszerint ő maga 1971-ben Európa körül autóstoppolt. Erre, az önmagában sem mindennapi kalandra magával vitte a Hitch-hiker’s Guide to Europe című útikönyvet. Egy este, a hosszú nap után megfáradva könyvecskéjével a kezében egy mezőn feküdt, és csak bámulta a felette ragyogó csillagos égboltot. Elbeszélése szerint ekkor jött az ihlet, egy útikönyv gondolata stopposoknak a hatalmas, távoli, ragyogó galaxisról. Később azt nyilatkozta, már annyi helyen elsütötte ezt a sztorit, hogy maga a pillanat szinte teljesen elkopott emlékezetében. Bárhogy is volt, sikerült valami olyan maradandót alkotnia, ami miatt a mai napon sok olvasni szerető büszkén ragadja magához törölközőjét szerte a világon.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha egy jó könyvet olvasnál:

Talán ezek is érdekelhetnek …