Blog

Akiknek rengeteget köszönhet az emberiség: November 9. – A feltalálók napja

0
1 Feltalalok Napja

Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket áram, internet vagy telefon nélkül. A mindennapokban bele sem gondolunk, hogy minden általunk használt tárgy vagy rendszer mögött van egy személy, akinek ötlete és fáradságos munkája nélkül az adott dolog nem lenne a birtokunkban. A feltalálók napja egy remek alkalom arra, hogy megemlékezzünk azokról, akik valami nagyot alkottak számunkra.

Érdekesség azonban, hogy a legtöbb emléknappal ellentétben ez nem egy egységes ünnep, a különböző országokban eltérő dátumokhoz kapcsolódik és nem is szentelnek neki figyelmet világszerte.

A szokás az Amerikai Egyesült Államokból ered, ahol 1983-ban Ronald Reagan elnök törvénybe iktatta. Az USA-ban február 11-én, Thomas Alva Edison születésnapján kerül megrendezésre, akinek a szénszálas izzólámpát köszönhetjük. Ebből már könnyen ki lehet találni az időpontbeli eltérések okát, mégpedig, hogy minden ország egy, a saját nemzetéhez tartozó feltaláló születésnapját vagy egy találmány szabadalmaztatásának időpontját jelölte meg a saját, nemzeti feltalálók napja alkalmául.

Nálunk az emléknap viszonylag újkeletű, csupán 2009 óta ünnepeljük, méghozzá június 13-án. A Magyar Feltalálók Napja nem máshoz, mint Szent- Györgyi Alberthez kötődik, aki 1941-ben ezen a napon jegyeztette be a C- vitaminra vonatkozó szabadalmát. „Eljárás jól eltartható, nagy C- vitamin tartalmú készítmények előállítására.”

Gondolnánk vagy sem, de még az argentín feltalálók napjának is van némi magyar vonatkozása. Argentína Bíró László József, a golyóstoll feltalálója születésének évfordulóját, szeptember 29-ét tűzte ki a maga dátumának. A magyar újságíró, festőművész és feltaláló 1940-ben Buenos Aires-be települt és itt is hunyt el, így saját feltalálójukként tartják számon.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért aktuális a téma a mai napon, november 9-én is?

Ma a németajkú államok, azaz Németország, Ausztria és Svájc tisztelegnek feltalálóik előtt. Gerhard Muthenthaler volt az a berlini vállalkozó aki felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy miért is olyan fontos a feltalálóknak szentelni egy napot az évben. Mindamellett, hogy lényeges tisztában lennünk azokkal a géniuszokkal és tudósokkal, akiknek találmányait ma is használjuk egy másik fontos üzenet az emberek ösztönzése, hogy merjék megvalósítani saját ötleteiket.

November 9 egyebként Hedy Lamarr-hoz kötődik, aki 1914-ben ezen a napon látta meg a napvilágot Bécsben. 1937-ben elhagyta náci férjét és Párizsba, majd Londonba menekült, ahol már megcsillogtatta színészi tehetségét. Végül karrierje az USA-ban teljesedett ki, hollywoodi színésznőként, 2000-ben itt is hunyt el, Floridában. Hedy Lamarr azonban nem csak a színészethez és az énekléshez értett, ha ez így lett volna valószínűleg ez az írás sem született volna meg. 1942-ben George Antheil zeneszerzővel együtt tervezték meg és hozták létre találmányukat. Közös munkájuk szüleménye egy egyidejű frekvenciaváltást lehetővé tevő eszköz volt, amit a torpedók rádiós távvezérlő egységének megzavarható változatának szántak és Titkos Kommunikációs Rendszerként szabadalmaztatva átadták a Szövetségeseknek. Az amerikai haditengerészet végül csak 1962-ben vetette be a kubai tengeri blokád ellen. Igazán nagy áttörést, csak jóval később, az olyan mai kommunikációs rendszerek kidolgozásában jelentett, mint a Bluetooth kapcsolat vagy a GSM technológia, melyek szintén egyidejű frekvencia váltáson alapszanak.

Mindegy, hogy éppen melyik országban vagy az év melyik napján, a Nemzetközi Feltalálók Napja minden helyen és minden időben ugyan azzal a céllal valósul meg, mégpedig, hogy felébressze a hétköznapi emberekben rejlő zsenit. Legfontosabb üzenete, hogy higgyünk magunkban, legyünk bátrak és merjünk nagyot álmodni!

Szabó Johanna

[1]


[1] Szinte minden egyes nap alkalmat adhat, hogy előtérbe kerüljön egy fontos kérdés vagy téma. Erről a világnapról hallottál már?

Talán ezek is érdekelhetnek …