Blog

Scoliosis – meghajlás a kóros minták előtt

0
Scoliosis 1

A már sokszor említett mozgásszegény életmód az élet számos színterén okozhat számunkra nehézségeket és problémákat. Jogosan gondolhatnánk, hogy kifejezetten kétségbeejtő helyzetekbe sodorhat minket az élet, ha rugalmasságáról és statikai erejéről elhíresült támpillérünk, a gerinc érintetté válik. Tapasztalható, hogy manapság igen gyakori elváltozásként, szinte népbetegségként uralkodik felettünk a gerincferdülés deformitása. Azonban van okunk félni a féktelen térhódítástól?

Mit is jelent a scoliosis?

Az ógörög nyelvgyökerekkel rendelkező scoliosis szó valójában görbületet jelent, mely máris képet ad számunkra a gerincben előforduló kóros tengelydeformitásról. Gerincferdülés során, testünk kettős „S” alakú, dinamikusan és stabilan tartó oszlopa oldalirányba görbül, mely számos terheléseloszlási problémát generál. Testünk súlyeloszlásán át húzható súlyvonal és a rajta fekvő súlypontok helyzetének elmozdulásával egyes ízületek jelentős erőhatás alá kerülhetnek, mely hosszútávú fennállása esetén az ízületek és az ízületet alkotó elemek degenerálódásához, működés- és funkcióromláshoz és ebből fakadó fájdalomhoz is vezethet.

Az oldalirányú görbülése mellett torziós deformitás is megjelenhet. Ebben az esetben már strukturális scoliosisról beszélhetünk, melyek zömmel ismeretlen eredettel rendelkeznek. A deformitások a csontérés befejezte előtt már kialakulnak, mely a tér mindhárom irányában létrejön. Ezáltal elmondható, hogy a gerincet eltorzító deformitás mindig háromdimenziós, mely több mozgássíkban okozhat nehézségeket és problémákat.

A deformitás jelei már a pubertás kor előtt megfigyelhetőek, melyek a fejlődés alatt lévő gyermek esetében eredményesen kezelhetőek a konzervatív kezelés ásza, a gyógytorna segítségével. Az életkor előrehaladtával azonban a deformitás egyre nehezebben kezelhető, így nagyon fontossá válik a korai felismerés a tengelydeformitás korrigálásának érdekében.

Mik a kiváltó okok?

            A deformitás általában a 10-12 évesek között ad életjelet magáról, melynek kezelését azonnal érdemes elkezdeni. Az esetek kb. 90%-ában a kiváltó okok ismeretlenek (idiopátiásak) maradnak, viszont feltételezünk lehetséges okokat, melyek gerincferdülés kialakulásához vezethetnek.

            Az izomzat nem megfelelő ütemű fejlődése gyakran gátat szabhat a gerinc fejlődésében, így gyakran feltételezhető okként tartják számon a gyenge izomzatot. Különösen a hátizomzat gyengeségét szokták kiemelni, amely szerencsére könnyen erősíthető megfelelő mozgással és számos sportolási lehetőséggel.

            Ahogy már a bevezetőben is utaltam rá, a mozgásszegény életmód a gerinccel sem bánik kíméletesen. Az izmok gyengülésével csak még jobban rásegít a helytelen tartás kialakítására, melynek automatizálódása megnehezítheti a fiatalok rehabilitációját.

            A hanyagtartás mellett nagy szerepe van a gyors súlygyarapodásnak is, mely számos más betegség kiváltó faktora is egyben.

            Magától értetődően a gerincet ért sérülések, a genetikai hajlam és a születési rendellenesség is nagy eséllyel járulhat hozzá az elváltozás kialakulásához. Az öröklődés bizonyossága nem teljes tisztázott, azonban érdemes említést tenni róla, hisz megfelelő prevencióval nagyon könnyen kezelhetővé, megoldhatóvá válhat a korán felfedezett deformitás.

Milyen tünetekkel járhat?

            Szerencsénkre a scoliosis tüneteinek egyszerű megmutatkozása miatt a betegség nagyon könnyen észrevehető, mely hozzájárul a gyermek minél korábban elkezdett kezelési programjához.

            A beteg hátán jól látható a görbület kirajzolódása, mely járhat az egyik oldali lapocka szembetűnő kitüremkedésével. Továbbá, jellemzően megmutatkoznak a test szegmentumain felfedezett aszimmetriák, melyek a vállak és a csípő területén kifejezettek lesznek.

Mivel mutatható ki a jelenléte?

            A fizikális orvosi vizsgálat mellett, az esetlegesen fennálló hátfájdalom is árulkodó jel lehet a probléma detektálására és súlyosságának megbecslésére. Azonban strukturális scoliosis esetén a képalkotó vizsgálatok adnak valódi bizonyosságot a fennálló háromdimenziós deformitások jelenlétéről és azok súlyossági fokáról. A vizsgálatok közül a kétirányú röntgenfelvétel a standard, melynek képeit álló helyzetben készítik el.

Előforduló szövődmények és nehézségek:

            A gerincferdülés során előforduló szövődmények igen meghatározók lehetnek elkövetkezendő életéveink során, így érdemes messziről elkerülni a kezelendő esetek elfajulását.

            A nagymértékű ferdültséget már a mellkas üregében tartózkodó létfontosságú szervek sem hagyhatják szó nélkül. A tartós nyomás alatt gyakran előfordulhatnak szívet és tüdőt érintő enyhébb vagy súlyosabb panaszok. Így, egy kezelésre szoruló gerincferdült embernek tanácsos felkeresnie kardiológusát, mellyel kizárhatja az esetleges kardiológiai vagy pulmonológiai panaszok jelenlétét.

            Talán az egyik legáltalánosabb szövődmény lehet a mindennapjaink során velünk tartó hátfájdalom, mely jellemzően a gyermekkorban nem kezelt, gerincferdüléssel rendelkező felnőttek körében jelenik meg. Azonban a felnőttkorban végzett gyógytorna gyakorlatok könnyen hozzásegíthetik a nehézségek elszenvedőit a fájdalommentes napok megéléséhez.

            A testben megjelenő deformitás nem csak fizikai, de legtöbbször lelki panaszokkal is járhat, így szenteljünk külön figyelmet a gyermek lelki világának is. Erősítsük elfogadás tudatát és motiváljuk abban, hogy az elváltozások leküzdhetőek, kedvezőbbé tehetőek a megfelelő speciális gyógytorna segítségével!

Konklúzió:

A scoliosis a gerinc háromdimenziós elváltozásával járó deformitás, mely könnyen felismerhető és rehabilitálható. A konzervatív gyógytorna alkalmazásával, a korán elkezdett kezelés esetén a kilátások nagyon pozitívok. Jellemzően a 10-12 éves kor között ad életjelet magáról, mely nem kezelve súlyos kardiológiai, pulmonológiai, lelki szövődményekkel, avagy fájdalommal járhat. A hajlamosító tényezők megszüntetésének érdekében tegyünk egészségünkért megfelelő mennyiségű sporttal és mozgással, melyekkel elkerülhetővé válhatnak a nem kívánt szövődmények. Úgy vélem, felelősségteljes és motivált hozzáállással, a betegség korai kezelésével könnyen normalizálhatóvá válik. Így adva tovább a tudást, mellyel tehetünk lelkünk és testünk harmóniájáért és egészségéért.

Plessek Marcell

Képek forrása: Pixabay

Ha szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, akkor lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …