Blog

Vigyázzunk a kullancsokkal!

0
Vigyázzunk A Kullancsokkal 1

A kullancsok az egyik legalattomosabb paraziták a rovarok körében, apró termetükkel megbújnak az állatok és emberek testén egyaránt, észrevétlenségükkel pedig hosszan tartó betegségeket tudnak okozni. Tavasszal egyre többet tartózkodunk a természetben a kellemes időjárásnak köszönhetően, ennek azonban van néhány velejárója, amikre érdemes odafigyelni az egészségünk megőrzése érdekében. Na de ezeket is mérlegelnünk kell, hiszen például egy kellemetlen csaláncsípés közel sem okoz akkora kárt, mint egy alattomos kullancstámadás. A pókokkal közeli rokonságban álló paraziták igen nagy számban szaporodnak, egyetlen nőstény akár 3000 petét is képes lerakni. Hazánkban 42 ismert faj fordul elő, akik alig várják, hogy rávethessék magukat a bozótosban kirándulókra. Éppen ezért legyünk kiváltképp óvatosak egy-egy tavaszi kirándulás közben, illetve után, hogy minél előbb kiszűrhessük az ominózus veszélyforrást a bőrünkön.

Alapvetően kétfajta kullancsok által terjesztett kórról tudunk, amelyek emberre veszélyesek. Míg az agyvelő-agyhártyagyulladást – vagy kullancs-encephalitist – ezerből egy, addig a Lyme-kórt ezerből száz kullancs hordozza. Előbbi akár több hétig is lappanghat, mire észrevesszük a tüneteket: erős fejfájás, magas láz, hányás, ízületi fájdalmak. Halálozási aránya nagyon alacsony, azonban maradandó bénulás előfordulhat abban az esetben, ha a páciens nem jut időben megfelelő kezeléshez. Már pici gyermekeknek adható védőoltás ellene, később pedig több emlékeztető injekcióra is szükség van a kellő biztonság eléréséhez.

A Lyme-kórt először 1977-ben jegyezték, a fertőzés elnevezése pedig onnan ered, hogy az amerikai Connecticut állam Old Lyme városában fordult elő nagy számban. Korábban létezett ellene védőoltás, azonban 2002-ben kivonták azt a forgalomból. Érdekes, hogy kutyák számára azóta is elérhető a vakcina. A borreliosis néven is elterjedt betegség szerencsére könnyen kezelhető antibiotikumkúrával, ha időben észrevesszük. A bőrön nem minden esetben jelenik meg nagy piros folt a csípéstől, így akár az is megtörténhet, hogy csak a hónapokkal később jelentkező tünetekből észleljük a megbetegedést. A hordozó kullancs által terjesztett Borrelia burgdorferi baktérium okozhat agyhártyagyulladást, szívizomgyulladást, ízületi gyulladást és bénulást is.

Sajnos ennek a kórnak több szövődménye is lehet, egyik leggyakoribb a scleroderma, amely a bőrt és kötőszöveteket érintő gyulladásos, gyógyíthatatlan betegségcsoport gyűjtőneve. Lokalizált fajtája csak a bőr megbetegedésével hozható összefüggésbe, van azonban egész szervrendszerre kiterjedő, szisztémás változata is a belső szervek érintettségével.

Fontos odafigyelni háztáji állatainkra is, ugyanis azok szőrében is megbújhatnak a kis fekete paraziták, onnan pedig már csak egy simogatás választ el attól, hogy a mi bőrünkbe áttelepedjenek. Ajánlott túrázás előtt befújni magunkat kullancsriasztó spray-vel, utána pedig alaposan átvizsgálni testünk minden apró szegmensét. Képesek bármilyen ruhaneműn áthatolni az éhes vérszívók, ezért sohasem lehetünk elég biztosak abban, hogy sikerült leráznunk azokat. Ha esetleg találunk magunkon, csipesszel távolítsuk el, hogy annak minden részét eltávolítsuk a bőrünk felületéről. Sokat számít az időben észrevett kullancstámadás, ugyanis annál hatékonyabb kezelést kaphatunk ellenük.

Dervalics Panna

És ezt olvastad már?

Talán ezek is érdekelhetnek …