Blog

Előzd meg a bajt! Nemzeti rákellenes nap

0
2 Rakellenes

Sokan bele sem gondolunk, hogy milyen hamar bekövetkezhet a baj. Abba meg annál kevésbé, hogy milyen egyszerűen meg lehetett volna előzni, vagy sokkal könnyebben átvészelni. A kór, melynek nem elég 1 világnap vagy felhívás, hogy emlékeztessen minket arra, hogy egy életünk van!

1993. óta április 10-én kerül megszervezésre a nemzeti rákellenes nap, melyet a Magyar Rákellenes Liga jelölt meg. Ezen a napon született ugyanis Dr. Dollinger Gyula sebész, aki 1902-ben alapította meg az Országos Rákbizottságot. A felhívás és az esemény célja, hogy a társadalom minden rétegébe eljusson a rákmegelőzés gondolata, és a szűrővizsgálatok fontossága.

 A rákos- vagy daganatos megbetegedés napjainkig is eléggé „mocsaras vidék”, mivel a kialakulásáról rémisztően keveset tudunk. A genetikai tényezők megléte, és az autoimmun megbetegedések sora gyakran azt a gondolatot kelti bennünk, mintha az orvostudomány sem tudna mit mondani a kórkép megjelenésének okára. Azonban vannak faktorok, melynek elkerülése, vagy megszüntetése jelentősen csökkenti a folyamat meglétét. Ilyen a dohányzás, az alkohol, a munkahelyen alkalmazott vegyi anyagok mellőzése, vagy védekezés ellenük, illetve az egyéb szintetikus anyagok kerülése. Sokszor hallhatjuk és láthatjuk azt a kifejezést, hogy karcinogén. Ez általában a kozmetikumokon, vagy egyéb színezéket tartalmazó termékeken szerepel, jelentése egész egyszerűen a „rákkeltő”.

Vannak ezek mellett egyéb rizikótényezők is, melyek használata, vagy éppen elkerülése is segít abban, hogy a rákos megbetegedést jó messziről elkerüljük. Használjunk 50+-os fényvédőt, amely nemcsak az UV B, hanem Az UV A hullámok ellen is védelmet nyújt (arcra, nyakra, kézfejekre kend, és amit ér a Nap!). Kerüljük mindazon a termékeket, amelyek túl sok adalékanyagot, színezéket, vagy túlzott mennyiségű édesítőszert tartalmaznak. Jól válasszuk meg, hogy milyen „protektív minőségű” alkoholt viszünk be a szervezetünkbe, és abból is mennyit! Talán a legnagyobb tanács, hogy ne vigyük túlzásba ezek fogyasztását, keressük az arany középutat! Fogyasszunk minél több piros bogyós, vagy vöröses színű gyümölcsöt, zöldséget, vagy annak levét.

Ezek mind olyan tanácsok, melyeket nagyon egyszerű betartani, azonban egy dolgot mégis elfelejtünk, ez pedig a szakorvos látogatása. Ahhoz, hogy végképp ki tudjuk szűrni a kórt, bizony nem elég az életmódváltás, ki is kell szűrni a problémát. Ennek az első lépcsőfoka a primer szűrés. A nőgyógyásznál ismeretes kenetlevétel, a bőrgyógyász egyik leggyakrabban használt eszköze a dermatoszkóp, és temérdek laborvizsgálat létezik azért, hogy kiszúrja a gyanús jeleket, vagy tüneti megjelenéseket. Azonban a numero uno mégis Te vagy! Ahogy érzed, hogy valami nincsen rendben a szervezeteddel, ne félj orvoshoz fordulni azonnal! Derüljön ki előbb, mintsem utóbb, amikor már nagy a baj.

A secunder lépés, amikor a daganattal diagnosztizált embereket küldik további szűrővizsgálatokra. CT, sugárterápia, MR, lineáris gyorsító és egyéb zajos-hangos gépek lesznek az elsődleges szereplők. Ők azok, akik feltérképezik, hogy hol is van a daganatos sejtszaporulat, és hova ad áttétet, milyen mélységben szűri be a környezetét. A CT és az MR képalkotás lesz az, ami diagnosztizál, és határozza meg a terápiás eljárás további menetét. Műtét, sugárterápia, vagy kemoterápia, illetve ezek kombinációja lesz az, ami megoldást jelent a rák kezelésében.

Beszélni kell róla, de tenni ellene elsődleges! Ne félj az orvostól, sem a vizsgálatoktól. Az elsődleges cél legyen az, hogy minél előbb derüljön ki, bármi is legyen a háttérben.

Goszpodinov Emese

Hallottál már a zöld tea hatásairól? Kattints ide!

Képek forrása: Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …