Blog

Vörös térkép a testen – az ekcéma

0
1 Vörös Térkép A Testen – Az Ekcéma

Az ekcéma számomra nagyon sokáig egy végtelenül érdekes dolognak tűnt – amikor még általános iskolás voltam, csak egy embert ismertem, aki érintett volt ebben a betegségben, és emlékszem, teljesen le voltam döbbenve, hogy tele volt a karja ezekkel a viszkető, pirosas foltokkal. Aztán eltelt pár év és én is érintett lettem a kórképben (természetesen így már egyáltalán nem tűnt végtelenül érdekesnek az egész) – azóta pedig egyre több ismerősömtől hallom, hogy nála is megállapították az ekcéma jelenlétét.

Az ekcéma egy krónikus bőrgyulladás, amely az esetek többségében valamilyen allergiás reakció részeként lép fel, és általában, ha egyszer megjelent valakinél, utána többször visszatér. Tünetei típusosak, de könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Általában bőrpírral, viszketéssel (és emiatt vakarózással) és bőrszárazsággal jár, de súlyosabb esetben megjelenhetnek hólyagok és nedvező sebek is a bőrön. Jellemző még az is, hogy az érintett terület az idő előrehaladtával egyre nagyobbá válik, így keserítve meg a beteg életét.

Kialakulásának pontos oka nem ismert, de több tényező is szerepet játszhat benne. A családi halmozódás vagy az immunrendszer különböző zavarai hajlamosíthatnak a kórkép kialakulására, de a stressz, a hideg, száraz idő, a különböző allergének jelenléte és a rossz bőrápolási szokások is mind okozhatnak ekcémát. Éppen ezért különösen fontos, hogy akinél megállapítanak valamilyen típusú ekcémát, figyeljen oda arra, hogy milyen termékeket használ a bőrén és milyen ruhákat hord, illetve próbáljon életmódbeli változásokat is beiktatni.

Típusait tekintve az ekcéma nagyon széleskörű, de 4 fő fajtáját szokták emlegetni: az atópiás dermatitiszt, a kontakt allergiás ekcémát, a seborrheás ekcémát és a mikrobiális ekcémát. Az atópiás dermatitisz diagnosztizálása legtöbbször már az első életév betöltése előtt megtörténik, és felnőttkorra általában el is múlik. Fő tünete a viszketés, a bőrszárazság és a jellegzetes bőrpír, amely a legtöbb érintett gyermek esetén azonos területeken jelenik meg. Ez a típus sokszor összefügg különböző gyermekkori ételallergiákkal is – legtöbbször tejfehérje allergiával. A kontakt allergiás ekcéma a felnőttkori ekcéma leggyakoribb típusa. Kiváltó okának megtalálása általában nagyon egyszerű, hiszen ott jelentkeznek a tünetek, ahol az allergén a bőrrel érintkezett – legyen az egy ékszer, egy nadrággomb vagy egy új kozmetikum. A seborrheás ekcéma megjelenése eltér a többitől – ez általában azon helyeken jelenik meg, ahol a bőrfelület faggyúmirigyekben gazdag (pl. fejbőr, arc), és korpázó hámlás, valamint fokozott zsírosodás jellemzi. A mikrobiális ekcéma okozói különböző patogének (pl. gombák), így kezeléséhez is elengedhetetlen, hogy ezeket megtaláljuk és ne csak a tüneteket kezeljük.

Kezelését tekintve ahány egyén, annyi módszert alkalmaznak – ez természetesen függ az ekcéma típusától és a pácienstől is. A kórkép nem mindig szüntethető meg véglegesen, de a gyulladás kezelésével elérhető a tünetmentes állapot. Leggyakrabban különböző kenőcsöket, krémeket és gyógyszereket alkalmaznak, de a használnak fényterápiát is.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

Ha tetszett a cikkem, olvasd el ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …